studenten in lounge ruimte

Terugblik op 30 jaar onderwijs en onderzoek

Associate lector Gerda Geerdink nam op 17 september afscheid van de HAN. We blikken met haar terug op ruim 30 jaar onderwijs en onderzoek: van een magere 0,1 FTE als eindredacteur van het hogeschoolblad tot meer dan fulltime als associate lector Kwaliteiten van Lerarenopleiders.

lectoraat kwaliteiten van lerarenopleiders gerda geerdink

Kennislabs voor toekomstgericht onderwijs

Hoe speel je als onderwijs slim in op een razendsnel veranderende toekomst? Binnen kennislabs voor toekomstgericht onderwijs buigen knappe koppen daar samen het hoofd over. En in een daaraan verbonden leerlab neemt de HAN, heel praktisch, al een voorschot op de toekomst!

291012 Maud Ras en Gijs van Hout staan aan tafel te praten over Kennislabs voor toekomstgericht onderwijs. Liggend beeld. Deze foto is uitsluitend te gebruiken voor het Jaaroverzicht. Wil je deze foto voor een ander doeleind gebruiken? Neem dan contact op met Mieke Leenders
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Inductie van startende leraren: nog slagen te maken

Startende leraren struikelen nogal eens. Waarover, en wat is eraan te doen? In een online symposium deelden Helma Oolbekkink (HAN) en Harmen Schaap (RU) de uitkomst van onderzoek waarin ze samenwerkten: de inductiefase heeft nog aandacht nodig.

docent legt uit met wereldkaart

Terugblik miniconferentie vraaggestuurd leren

Veel leraren zijn enthousiast over vraaggestuurd leren. Maar lastig is het ook. Docent-onderzoeker Harry Stokhof (HAN) onderzoekt hoe leraren hun leerlingen efficiënter en effectiever van vraag naar antwoord kunnen begeleiden. Wat is de tussenstand en hoe verging het de ontwerpteams in de eerste helft van het tweejarige traject?

Foto van event vraaggestuurd leren
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Spel Onderzoekenderwijs geeft impuls aan onderzoek in de school

Stel je voor: een paar leraren buigt zich samen met een stagiair van de lerarenopleiding over een praktijkonderzoek naar pesten. De uitkomsten zijn bruikbaar, maar het onderzoek verdwijnt in een la. Het kenniscentrum Kwaliteit van Leren ontwikkelde het spel Onderzoekenderwijs om juist die kennis echt in de praktijk te gaan gebruiken.

Docenten spelen het spel onderzoekenderwijs
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Ontwikkel stuurkracht door verhalen te delen

Wil je je leerlingen meer zelf laten doen? Of wil je ze meer persoonlijke aandacht geven in de les? Hoe maak je je daar sterk voor? Als leraar moet je onder woorden kunnen brengen wat je wilt en waarom. De 2e whitepaper van lector Helma Oolbekkink gaat over het vertellen van verhalen. Het helpt leraren grip te krijgen op hun keuzes en hun stuurkracht te vergroten.

Lector Helma Oolbekkink-Marchand
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Geef nieuwe leraren de ruimte

Start er een nieuwe leraar op je school? Maak dan gebruik van de nieuwe ideeën en inzichten die hij of zij meebrengt. Geef de startende leraar de stuurkracht om het onderwijs te vernieuwen! Hoe kunnen scholen leraren die ruimte geven? De 3e whitepaper over stuurkracht van lector Helma Oolbekkink gaat daarop in.

student steekt vinger op in klas
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Stuurkracht van leraren ontwikkelen en versterken

Wat doe je als leraar als je wilt werken aan een project maar de ‘afgesproken’ toets moet doorgaan? Als je wilt leren van een collega, maar de ruimte ontbreekt om in andere klassen mee te kijken? Geef leraren meer stuurkracht om hun doelen te bereiken. Dat is de boodschap van Helma Oolbekkink.

Lector Helma Oolbekkink-Marchand
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Hulpmiddelen begeleiding startende leraren basisonderwijs

Veel startende leraren in het basisonderwijs stoppen binnen 5 jaar. Na jaren studeren, kiezen ze voor een andere loopbaan. Dat is in veel beroepsgroepen een probleem en zeker in het basisonderwijs, waar een lerarentekort is. Wat kun je daar aan doen? Derk-Jan Nijman en Jeroen Melgers deden daar onderzoek naar en bieden 3 tools aan.

Studenten HAN Pabo Arnhem kijken aandachtig naar laptop. Hun docent kijkt lachend toe.