studenten in lounge ruimte

Kroon op carrière van Marian Adriaansen

Marian Adriaansen, lector Innovatie in de Care, heeft op 16 juni na 35 jaar bij de HAN afscheid genomen. Door haar enorme inzet en haar impact op het vak verpleegkunde, de studenten en patiënten is zij echt een icoon. Een feestelijk programma vol kennis, lof én humor zette de kroon op haar carrière.

Annelies Peters
420704 overzicht, rede afscheid lector Marian Adriaansen, driehoek

Internationale dag tegen ouderenmishandeling

15 juni is de Internationale dag tegen ouderenmishandeling. Wat helpt bij het signaleren en stoppen hiervan? De HAN lectoraten Acute Intensieve Zorg en Innovatie in de Care, het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Spaarne Gasthuis en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis ontwikkelden ERASE als signaleringsinstrument.

109943 oudere man in rolstoel kijkt uit raam in een het ziekenhuisgang
Lectoraat Innovatie in de Care

Virtual reality-duikbril ontspant en daagt uit

Verwonderd zwem je tussen een school van tropische vissen en Caribische zeekoeien. Voorzichtig probeer je ze aan te raken. In de gewichtloosheid van het warme water overvalt je een groot geluksgevoel en ontspant je lichaam zich.

365622 Een foto van 2 mensen in het zwembad, die de DreamDivR gebruiken. Geplaatst door HB.

Proeftuin Robotica

Robot Pepper is de Personal Health Coach van de toekomst. Om Pepper goed aan te laten sluiten bij de zorgvraag moet er veel getest worden met de eindgebruikers. In de Proeftuin Robotica is aan de doorontwikkeling gewerkt. Hoe hebben studenten van de HAN zorgopleidingen bijgedragen aan de testfase?

236876 studenten aan het werk met robot
Lectoraat Innovatie in de Care

Lesmodule laaggeletterdheid klaar voor gebruik

Een laagdrempelige manier om aan bewustwording te werken, dat is de VR-simulatie laaggeletterdheid. Onderzoekers Clark Nowack en Ellis van der Scheer werkten aan een lesmodule die eenvoudig is in te passen bij elke opleiding van de HAN en daarbuiten. Deze is nu klaar voor gebruik.

236879 studenten met VR-bril op
Lectoraat Innovatie in de Care

Werk beter samen in de zorg met hulp van persoonlijke zorgtechnologie

In de zorg voor mensen met een ernstige meervoudige beperking is de ervaringskennis van familie, naasten en mantelzorgers goud waard. Zorgprofessionals en hun organisaties zoeken daarom naar manieren om de samenwerking met dit netwerk te vergroten.

294558 familie, man en zoon met verstandelijke beperking - Nico Hoeijmans
Lectoraat Innovatie in de Care

Op safari in de supermarkt

Gezonder eten en drinken, dat is nog best moeilijk. De verleiding is groot en overal aanwezig. Niet voor niets wordt geschermd met het verlagen van btw op groente en fruit. Bewustzijn speelt een grote rol, maar hoe werkt dat met die duizenden producten in de supermarkt?

288159 gezonde en ongezonde producten indelen supermarkt safari
Lectoraat Innovatie in de Care

Hoe regel je technische ondersteuning voor migranten met zorgvraag?

Met technologische hulpmiddelen kunnen ouderen langer thuis blijven wonen. Maar verschillende doelgroepen vragen een verschillende aanpak. Ouderen met een migratieachtergrond hebben vaker te maken met gezondheidsproblemen. Health-onderzoeker Lucie Pluymaeker deed onderzoek hoe migranten met een zorgvraag te ondersteunen met domotica.

Migranten zorgverlening

Handreiking Palliatieve Zorg Thuis gepubliceerd

Hoe organiseer je als (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden dat mensen tot het eind van hun leven thuis kunnen blijven? De HAN en Nivel ontwikkelden de Handleiding Palliatieve Zorg Thuis. Doel is om de kwaliteit van zorg, het leven en het sterven van de patiënt in de palliatieve fase te verbeteren.

Ouderenzorg
Lectoraat Innovatie in de Care

Hoe verbetert robot Tessa zorg demente ouderen?

Zorgrobot Tessa ziet eruit als een bloempot. Ze is 30 centimeter groot, heeft een rond lijf en uit haar hoofd groeit een plantje. Tessa ziet er schattig uit. Op welke manier kan ze het best bijdragen aan de zorg voor demente ouderen? Het HAN-project proeftuin Tinybots onderzoekt het.

253143 Video still zorgrobot Tessa