Bepaald geen restvragen bij reststromen

Tijmen, Lars en Gwendo zien kansen in reststromen

Interier hal InnovatieHub Circulair Wijchen. Meshallen is naam van de locatie. Enkele studenten van de minor Circulaire Economie voeren hier hun projecten uit.

Restvragen bij reststromen? Uit het werk van drie studenten van de HAN-minor Circulaire Economie blijkt dat het bepaald niet om restvragen gaat als je praat over reststromen. Integendeel: reststromen bieden veel kansen, als je ze op de goede manier inzet.

De drie studenten Tijmen Teunissen, Gwendo Hardorff en Lars Janssen voerden hun projecten uit voor ondernemers die zijn aangesloten bij Lifeport@ InnovatieHub Circulair (in Wijchen). Een regionale hub die erop gericht is van elkaar te leren als het gaat om circulariteit; verderop in dit artikel meer hierover. Eerst de studenten aan het woord over hun ervaringen!

Piepschuim
 

Tijmen verbindt reststromen aan circulaire ambities

Tijmen Teunissen werkte samen met Synprodo in Wijchen, producent van EPS, wat in de volksmond ‘piepschuim’ heet. Van dit EPS maakt Synprodo maatwerkproducten die hun toepassing vinden in talloze sectoren: in de tuinbouw, auto-industrie, farmacie en nog veel meer.

Synprodo streeft naar duurzaamheid en zoekt daarom naar reststromen om deze te kunnen benutten als grondstof. Al snel bleek: zusterbedrijf Poredo beschikt over precies het materiaal dat nodig is. Tijmen stelde een implementatieplan op voor samenwerking tussen Synprodo, Poredo en de overkoepelende BEWI Group. Het doel: reststromen verwerken tot een materiaal dat net zo goed is als virgin material en dat met vertrouwen te kunnen leveren aan klanten.

HAN-student Tijmen Teunissen over nieuwe kansen bij de reststroomverwerking van piepschuim
Bijzondere regentonnen
 

Gwendo onderzoekt hoe meubels klanten kunnen verbinden

Gwendo Hardorff werkte met Blue-Beez, een Nijmeegs bedrijf dat tuinmeubels maakt met geïntegreerde regentonnen. De meubels gaan vele jaren mee, maar zijn een keer aan vervanging toe.

Hoe zou het zijn om via Product as a Service (PaaS) het ophalen en vervangen hiervan te verzorgen en garanderen? Door middel van klantcontact, en wellicht zelfs een community van tevreden klanten, kunnen de kwaliteit van het product én de service blijvend worden bewaakt. Ter ondersteuning van deze wens voor de toekomst ontwierp Gwendo enquêtes, analyseerde hij klantgesprekken, en verzamelde voorbeelden van bedrijven die al werken met dit soort serviceconcepten.

HAN-student Gwendo Hardorff over de mogelijke inzet van PAAS bij regentonmeubels
De kracht van waardering
 

Lars geeft e-waste een tweede leven – mét verhaal

Bij Road2Work in Ede dacht Lars Janssen mee over een slimme manier om klanten te bedanken voor het inleveren van oude elektronica. Road2Work verwerkt e-waste via reconstructie, reparatie of recycling en leidt tegelijk mensen op met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lars hielp bij het ontwikkelen van een waarderingsconcept: een persoonlijke oorkonde die laat zien wat er gebeurt met het ingeleverde product.

Tijdens de theorielessen van de minor maakte hij kennis met de LCA (levenscyclusanalyse). Deze introduceerde hij bij het bedrijf en hij geeft advies over hoe de LCA het best toegepast kan worden. Het resultaat is een concreet beeld van de CO2-besparing en ook wordt duidelijk welke onderdelen van apparaten het eerst kapot gaan; kennis die van waarde is voor fabrikanten. Zo krijgen consumenten én producenten nieuwe inzichten in circulariteit.

HAN-student Lars Janssen over de kracht van waardering bij het inleveren van e-waste

We merken dat bedrijven iets hébben aan wat we doen. Dat maakt dit een bijzondere minor!

Community om van elkaar te leren 

Over Lifeport@ InnovatieHub Circulair

Lifeport@ InnovatieHub Circulair is een community voor de circulaire regio Arnhem Nijmegen, een regionaal samenwerkingsverband rondom circulariteit. In deze hub kunnen mkb, overheid en kennisinstellingen met hun studenten (ROC, Yuverta, HAN, Van Hall Larenstein en Radboud Universiteit) samen kennis ontwikkelen en experimenteren.

Workshops, uitwisselingen en masterclasses vinden plaats op de prachtige locatie De Meshallen in Wijchen. Daar werken bedrijven samen met studenten aan nieuwe concepten, ze testen hun ideeën uit en schaven deze bij op basis van feedback. Kleine stappen krijgen hier groots vorm!