Week van de rechtvaardige straat

Op weg naar een slimmer, schoner en socialer mobiliteitssysteem

Arnhem fietsen bij het water

Op de HAN is nagedacht over de waarde(n) van verschillende vormen van mobiliteit. Hoe daar (geen) ruimte voor is rondom het HAN campusterrein, en hoe perceptie en taal kunnen helpen bij het verbeelden van een andere manier om onze openbare ruimte, mobiliteit en infrastructuur in te richten.

Week van de Rechtvaardige Straat

Tijdens de Week van de Rechtvaardige Straat organiseerden we een woekshop van en voor collega's en studenten. De Week van de Rechtvaardige Straat is een landelijk initiatief waarin op veel plekken is onderzocht welke rol de straat heeft in ons dagelijkse leven. De sessie op de HAN werd georganiseerd door Hans Schreuder (initiator van het Fiets Kenniscentrum), Ilona van Breugel (onderzoeker in het lectoraat Sociale Duurzame Praktijken) en Marith Dieker (associate lector Mobiliteitstransitie) die allen betrokken zijn bij het academieoverstijgende ‘team Mobiliteitstransitie’.

Op naar nieuwe taal en narratieven

De 5 studenten en 4 docent-onderzoekers van drie verschillende academies van de HAN kwamen samen in de Academie Engineering en Automotive om aan de slag te gaan binnen het thema van de dag: “op naar nieuwe taal en narratieven”. Na een korte inleiding maakten ze in duo’s hun eigen ‘narratieve kaarten’ van de omgeving. Hierbij schetsten ze de huidige situatie van de omgeving, en noteerden daarbij ook hun eigen interpretaties van die omgeving. Zo ontstond een kaart met de bebouwing en infrastructuur, zoals we gewend zijn van kaarten, maar ook met notities als “waarom zoveel [stoplichten]?” of “heel druk kruispunt, lang wachten”. Zo gaven ze niet alleen de fysieke omgeving weer, maar ook welke effecten die omgeving op hen heeft.

Kaart met nieuwe ontwerpkeuzes

In een tweede ronde werd de deelnemers gevraagd een nieuwe of aangepaste kaart te maken met daarin nieuwe ontwerpkeuzes. Keuzes waarmee de ruimte op een socialer, toegankelijker en/of duurzamer manier kan worden gebruikt.

Na één uur bleken een aantal deelnemers nog niet uitgepraat. Het onderwerp nodigt uit tot meer reflectie. Hiermee gaan we binnen de HAN weer verder. Op zoek naar de mogelijkheden voor een slimmer, schoner en socialer mobiliteitssysteem!

Meer weten of meedoen

Ben je HAN-collega of student? Wil je meer informatie of meedoen? 

Neem dan contact op met:

Hans.Schreuder@han.nl of Marith.Dieker@han.nl