Workshop: Werkinstructies die Werken

Ontwerpprincipes voor effectieve, flexibele instructies in de assemblage-industrie
In veel productieomgevingen zijn werkinstructies verouderd, onduidelijk of niet afgestemd op de diversiteit van medewerkers. Dit leidt tot fouten, frustratie en inefficiëntie. In een wereld waarin productieprocessen steeds complexer en diverser worden, is één ding zeker: goede werkinstructies maken het verschil.
De centrale vraag van deze workshop is dan ook: Hoe zorg je ervoor dat werkinstructies niet alleen duidelijk en consistent zijn, maar ook flexibel inzetbaar voor verschillende medewerkers in de assemblage-industrie.
Deze workshop biedt antwoorden op vragen als:
- Hoe houd je instructies begrijpelijk voor laaggeletterde of anderstalige medewerkers?
- Hoe zorg je voor flexibiliteit bij productie van enkelstuks of kleine aantallen?
- Hoe betrek je de werkvloer actief bij het maken van instructies?
De workshop is gebaseerd op het onderzoeksproject Flexibele Werkinstructies van de HAN. In dit project zijn tientallen bedrijven bezocht en zijn instructies, processen en gebruikersbehoeften in kaart
Leren van de praktijk
Inzicht in gebruikersbehoeften
Je leert hoe je werkinstructies afstemt op verschillende profielen: van ervaren vakmensen tot laaggeletterde of anderstalige medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Samen ontwerpen met de werkvloer
Je ontdekt hoe samenwerking tussen engineers, planners en assemblagemedewerkers leidt tot instructies met draagvlak én kwaliteit.
Tools en formats
Je krijgt toegang tot praktische hulpmiddelen zoals de productreis (user journey van een werkinstructie) en gebruikersprofielen die helpen bij het ontwerpen en verbeteren van instructies.
Voor wie?
De workshop is gericht op deelnemers in productie, engineering, HR, kwaliteitszorg en werkvoorbereiding die willen bijdragen aan een efficiëntere en meer betrokken werkvloer. Of je nu zelf instructies maakt, verantwoordelijk bent voor onboarding of processen wilt verbeteren: deze workshop geeft je de inzichten en handvatten die je nodig hebt. Omdat werkinstructies niet alleen processen stroomlijnen, maar ook mensen versterken en zorgen voor meer zelfstandigheid, minder fouten en hogere betrokkenheid.
Over de spreker
Elisa van Tuijl is onderzoeker en docent aan de HAN University of Applied Sciences, verbonden aan de Academie IT & Mediadesign.
Binnen het onderzoeksproject Flexibele Werkinstructies werkte Elisa samen met bedrijven uit de assemblage-industrie aan het ontwikkelen van ontwerpprincipes voor werkinstructies die aansluiten bij de diversiteit op de werkvloer. Haar aanpak is praktijkgericht, visueel en inclusief – met oog voor zowel technologische als sociale aspecten van werk. Tijdens de workshop deelt ze inzichten, tools en voorbeelden die direct toepasbaar zijn in jouw organisatie.
Voorbereiding
We vragen je om enkele voorbeelden van werkinstructies mee te nemen.