Masterclass Smart Energy Hubs

Systeemintegratie en Energy hubs, Smart energy hub

Smart Energy Hubs spelen een steeds crucialere rol in de energie-infrastructuur van de toekomst. Met een energie management systeem (EMS) als brein. Maar hoe werkt een EMS? Wat zijn praktijkervaringen? En wat is betekent de opkomst van AI? In deze masterclass geven we antwoorden op deze vragen.

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
Connectr - Shared Office
Industriepark Kleefse Waard (IPKW)
Westervoortsedijk 73, Arnhem

Deelname
€99

Het huidige energiesysteem ondergaat een transformatie naar een duurzame energietoekomst. Van een centraal gestuurd systeem, afhankelijk van fossiele brandstoffen, naar een decentrale opwekfaciliteit met hernieuwbare bronnen, door middel van Smart Energy Hubs. Deze hubs hebben betrekking op zowel lokale als landelijke netwerken en omvatten diverse producenten en afnemers. Ze combineren meerdere technieken en vereisen samenwerking tussen verschillende partijen, die vaak uiteenlopende ambities en werkwijzen hebben. Dit verhoogt de complexiteit van de implementatie.

Wil je meer weten over de werking van een energie management systeem binnen een Smart Energy Hub? Of hoe AI de ontwikkeling van deze systemen versnelt? Neem dan deel aan deze masterclass om je kennis, inzicht en netwerk uit te breiden.

Ben je betrokken bij een energie management systeem in een Smart Energy Hub of geïnteresseerd in regionale of landelijke ontwikkelingen? Neem dan deel aan deze masterclass en vergroot je kennis, inzichten én netwerk. Meld je aan via de button bovenaan de pagina.

Sprekers

  • HATIM MALA, docent Master Engineering Systems van de HAN University of Applied Sciences (presentatie in Engels)

Hatim Mala neemt je mee in de basisprincipes van een energie management systeem. Aan de hand van een wiskundig model wordt besproken hoe een energiehub werkt. Tot slot staat in het model een optimalisatievraagstuk centraal en passeren verschillende oplossingsrichtingen de revue.

  • HAIKE VAN DE VEGTE, strategisch product manager bij Firan

Haike van de Vegte bespreekt de Energy Hub Control Box, een open source deelplatform voor het meten en regelen van bedrijven die gekoppeld zijn aan een energiehub. Aan bod komen onder andere de architectuur, de interfaces met de markt, bedrijven en netbeheerders, hoe dit platform gebruikt kan worden en hoe je kunt deelnemen aan de community.

  • STEFAN KOP, strategisch business developer bij Spectral

Stefan Kop neemt ons mee vanuit de ervaring van Spectral in de techniek achter een succesvolle energiehub. Wat komt erbij kijken voordat er ‘live’ kan worden gegaan en wat doet een softwareplatform, ook wel collectief energie management systeem (CEMS) nou precies? Wat zijn de belangrijkste randvoorwaarden en waar zitten de uitdagingen? Hij doet dit aan de hand van de casussen Schiphol Trade Park en Hessenpoort. Twee pilots die al langere tijd operationeel zijn en waar met succes wordt gestuurd binnen de door de netbeheerder afgegeven limieten.

  • FLIN VERDAASDONK,  promovendus Universiteit Twente

Flin Verdaasdonk werkt momenteel als promovendus bij het 'AI for Energy Grids lab' aan de Universiteit Twente in samenwerking met Alliander. Zijn onderzoek richt zich op het voorkomen van netcongestie met praktische toepassingen die snel inzetbaar zijn. Flin kiest daarbij de meest geschikte methoden, of dat nu AI of traditionele optimalisatie is. Tijdens zijn presentatie neemt hij je mee in de wereld van AI en klassieke optimalisatietechnieken, en hoe deze elkaar kunnen versterken. Hij geeft een kijkje in de huidige AI-toepassingen binnen Alliander en deelt zijn visie op de mogelijke risico’s van AI in het energiesysteem.

  • ROBERT-NIELS VAN DROFFELAAR (DAGVOORZITTER), business developer Energie bij Oost NL en kernteamlid Connectr - Energy innovation

Inhoud

  • De fysica en wiskunde achter een energie management systeem
     
  • Inzicht in verschillende energie management systemen vanuit de praktijk
     
  • Verwachte impact AI in de (nabije) toekomst
     
  • Innovatieve oplossingen tegen netcongestie met AI en optimalisatietechnieken
Studenten van de Master Engineering Systems Sustainable Energy en een docent bij de Smart Grid-tafel

Programma

12.30u  Inloop
13.00u Welkom, introductie en setting the scene door dagvoorzitter Robert-Niels van Droffelaar
13.15u Hatim Mala (HAN University of Applied Sciences)
13.45u Haike van de Vegte (Firan)
14.45u Pauze
15.00u Stefan Kop (Spectral)
16.00u Flin Verdaasdonk (Universiteit Twente)
16.30u Panel discussie
17.00u Einde

Verdere informatie