Expertsessie Afkoopsommen bepalen van Infrastructurele Assets

kosten berekeningen

Gedurende het jaar vinden er diverse Expertsessies Kosten Infra plaats. Tijdens deze expertsessies verkennen we grondig een afgerond actueel onderwerp of marktvraag en bespreken ervaringsdeskundigen dit tot in detail. Het zijn praktische workshops over wisselende kostenonderwerpen.

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Arnhem
Ruitenberglaan 26
Arnhem

Deelname
€ 850 incl. koffie/thee, warme maaltijd

Afkoopsommen bepalen voor objectoverdrachten in de GWW

Er is een trend van overheden om infrastructurele objecten af te stoten of uit te breiden. Het overdragen van deze objecten gaat samen met een afkoopsom, ook wel bruidsschat genoemd. Deze bruidsschat kan op verschillende wijzen worden bepaald.

Leerdoelen:

  • Het bepalen van uitgangspunten voor de afkoopsomberekening;
  • Het maken van eenvoudige levensduur- cq instandhoudingskosten met het SSK-rekenmodel;
  • Het kunnen berekenen van de jaarlijks gemiddelde instandhoudingskosten ;
  • Het begrijpen en toepassen van nominale en netto contante waarde;
  • Het kunnen uitleggen wat discontovoet is;
  • Het bepalen van de afkoopsom;
  • Het begrijpen van een voorbeeld van een afkoopsomberekening;
  • Tips voor de ontvanger en de gever.

Deze expertsessie bevat een "huiswerk"opdracht:
Binnen je organisatie moeten er objecten worden afgestoten of strategische opjecten worden overgenomen. Je bepaalt van een hanteerbaar deel van deze objecten de afkoopsom. Je kunt ook een fictief voorbeeld nemen. Je stelt zelf de uitgangspunten voor de berekening op en maakt een korte presentatie van maximaal 10 minuten over je toegepaste casus.

Lesdagen

Er staan 3 data gepland, maar deze expertsessie bestaat uit 2 lesdagen (eerste en laatste) en 1 zelfstudiedag (middelste). Op deze zelfstudiedag heb je de mogelijkheid om met je groepje samen te komen op de HAN. Wil je met jouw groepje liever op een ander moment in die week samenkomen, op de HAN of op een andere werkplek, dan ben je daar uiteraard vrij in. 

Voor wie?

Kostendeskundigen en adviseurs van overheden en ingenieursbureaus, beleidsmedewerkers van overheden en/of een ieder die te maken krijgen met overdracht van infrastructurele objecten.

Gastdocent

  • André Bijl-Weisz, Senior kostendeskundige en coördinator Kostenteam PNH