SAMENWERKING ALLIANDER Gastcollege: Data Mesh Architectuur

471893 Analyse uitvoeren op een groot beeldscherm

Zonnepanelen, windmolens, batterijen, de overgang naar slimme netwerken en laadpalen; dit alles zorgt voor een enorme groei in de hoeveelheid en soorten data. De energietransitie vraagt tegelijkertijd om een versnelde transformatie naar datagedreven netbeheer.

Betrouwbare data en een toekomstbestendig datalandschap zijn essentieel geworden voor de bedrijfsvoering van Alliander. Maar hoe gaan je om met een steeds groter groeiende hoeveelheid data in een steeds complexere wereld?

Bij de ontwikkeling van Alliander naar een datagedreven netbeheerder passeert een verscheidenheid aan aspecten de revue, zoals data-architectuur, data-eigenaarschap, data-kwaliteit, vindbaarheid en toegankelijkheid, schaalbaarheid en data-infrastructuur. Tijdens deze introductie in Data Mesh architectuur wordt uitgelegd wat Data Mesh is en wordt een inkijkje gegeven in hoe Alliander haar datalandschap toekomstbestendig gaat maken. Tevens worden de ervaringen gedeeld van de eerste implementaties en welke IT-gerelateerde disciplines hierbij betrokken zijn.


Mike Arends - Data Domein Manager bij Data Office - Alliander

Meer dan 25 jaar werkzaam in het datavakgebied en daarin allerlei functies bekleed m.b.t. bouwen en onderhouden van BI en analytics-oplossingen. De laatste 15 jaar is Mike als architect werkzaam geweest bij verzekeraars OHRA en Achmea en momenteel werkzaam bij netbeheerder Alliander.  In de huidige rol als Data Domein Manager helpt Mike Alliander om binnen het data domein Klant & Marktfacilitering te werken aan een toekomstbestendig datalandschap o.a. door het inrichten van datagovernance en toepassen van data-architectuur o.b.v. datamesh. 

Eline Schepers – Data Engineer bij Marktdiensten – Alliander

Met een groot enthousiasme voor energie, duurzaamheid en data, is Eline nu 5 jaar werkzaam als IT/BI consultant in de energiesector. Sinds 2021 is ze data engineer/integratie specialist bij Alliander, en werkt ze in die functie aan bouw en onderhoud van datawarehousing  oplossingen t.b.v. BI & Analytics. Het afgelopen jaar heeft ze binnen Marktdiensten bijgedragen aan de eerste implementatievormen van data mesh principes, met de focus op data-architectuur, opzet van generieke dataproducten en de ontsluiting hiervan binnen en buiten de organisatie. 

Locatie

Het gastcollege vindt plaats in collegezaal F.1.12 op Ruitenberglaan 26 in Arnhem. 

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Arnhem
Ruitenberglaan 26
Arnhem

Deelname
Gratis