Vliegende start voor Kenniscentrum Fiets

Het gaat goed met het nieuwe Kenniscentrum Fiets! Tijdens een levendige, tweede bijeenkomst op 10 april was men te gast bij de Academie Sport & Bewegen in Nijmegen. Er zijn vele interessante lopende en komende projecten uitgewisseld. Ook is er kennis uitgewisseld met Bartiméus.

Aandacht vanuit de zaal voor Marjan Wolfs van Bartiméus tijdens de tweede bijeenkomst van Kenniscentrum Fiets van de HAN.

Visueel beperkten en de fiets

Bartiméus is een organisatie dat gespecialiseerd in ondersteuning voor mensen met een visuele beperking. Zij kwamen uitleggen hoe belangrijk fietsen is voor hun doelgroep, met name 50-plussers. Daarom is er behoefte aan praktische projecten die visueel beperkten in staat stellen langer zelfstandig te blijven, onder meer door gebruik te maken van de fiets als vervoersmiddel.

Dit is een mooi voorbeeld van hoe een maatschappelijke vraag op het bordje van verschillende academies binnen de HAN kan belanden. Want het roept verschillende (onderzoeks)vragen op:

Spreker Kitty ter Borg van Bartiméus legt hun behoeften uit aan leden van Kenniscentrum Fiets (foto: HAN)
Spreker Kitty ter Borg van Bartiméus legt hun behoeften uit aan leden van Kenniscentrum Fiets (foto: HAN)

Raakvlakken met dit vraagstuk?

Wie meent dat binnen de eigen academie raakvlakken zijn met dit vraagstuk, meld je vooral. Hans Schreuder, docent en begeleider bij HAN Industrieel Product Ontwerpen, zal namens Kenniscentrum Fiets en Academie Engineering en Automotive als tussenpersoon fungeren om verdere contacten met Bartiméus te faciliteren en multidisciplinaire projecten te ontwikkelen.

Nieuwe contacten en inzichten

Ook onderling kwamen er nieuwe contacten en inzichten tot stand, dus het concept van de Kenniscentrum Fiets bijeenkomsten werkt goed. Bij de Academie Paramedische Studies liet men weten studenten te hebben die voor de opleiding dingen moeten meten waar binnen een projectplan van de Academie Sport en Bewegen behoefte aan bestaat. Hun onderzoeksvoorstel gaat over de gezondheidseffecten van toenemend e-bikegebruik onder middelbare scholieren.

Diverse andere projecten en ideeën zijn voorbij gekomen en contacten gelegd en uitgewisseld. Wat je ook oppikt uit dit verslag of bijeenkomsten, laat het vooral zijn dat het interessant is om samen te zoeken naar projecten waarin we studenten uit verschillende disciplines kunnen laten samenwerken. Houd dus oren en ogen open en meld je bij het Fiets Kenniscentrum via Hans Schreuder!