Jort werd niet geplaatst

Niet geplaatst voor de studie van je dromen? Jort Gesthuizen uit Zevenaar weet er alles van. Hij kwam in 2019 niet door de selectie van de opleiding Fysiotherapie aan de HAN. Man, wat baalde hij! Hij ging voor een plan B en het voelde alsof hij een jaar van zijn leven verspilde. Daar denkt hij nu gelukkig heel anders over!

doet squads met kettlebell

Jort (18) was 10 jaar toen hij voor het eerst naar een fysiotherapeut ging. Hij was tijdens het voetballen door zijn rug gegaan. De behandeling maakte indruk. “Ik werd zo goed geholpen, dat ik er nu helemaal geen last meer van heb. Dat leek me een heel mooi beroep. Sinds toen weet ik dat ik fysiotherapeut wil worden.”

Plan B

Die wens bleef, dus Jort meldde zich in 2019 aan voor de opleiding Fysiotherapie bij de HAN. Een opleiding met numerus fixus. Dat betekent dat de opleiding een selectie houdt, omdat er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen. Jort: “De voorbereidingsopdracht kostte me veel tijd en energie en de selectiedag vond ik best spannend. Ik dacht: wat willen ze eigenlijk van me? Wat ben ik hier precies aan het doen? Op 15 april 2019 kreeg ik de uitslag: ik was niet toegelaten tot de opleiding.”

Jort baalde. "Als je een keuze maakt moet je daar vol voor gaan, vind ik. Daarom had ik niet echt een plan B. Pas na 15 april dacht ik daar over na. Geen makkelijke opgave, want ik wilde alleen Fysiotherapie. Ik twijfelde over een tussenjaar. Maar ik ben toch naar de Open Dag van de HAN gegaan. Daar heb ik uiteindelijk een alternatief gevonden: de opleiding Ergotherapie. Dat is niet hetzelfde als Fysiotherapie natuurlijk, maar het sluit er wel een beetje bij aan."

Weggegooid jaar

Aan het begin van zijn studie Ergotherapie, was Jort niet altijd gemotiveerd. “Soms dacht ik: waarom doe ik deze studie? Het voelde alsof ik een jaar verspilde. Gelukkig moesten we veel in groepjes werken. Dan werkte ik toch goed mee, omdat ik me verantwoordelijk voelde voor de rest van het groepje. Opdrachten die ik alleen moest maken, rondde ik vaak pas op het laatste moment af”, vertelt Jort.

Toch kreeg hij steeds meer plezier in zijn opleiding. Jort: “Ik merkte dat ik heel veel leerde. Ik deed kennis op over de zorg en ik leerde hoe je een gesprek voert met een cliënt. Hoe benader je cliënten en op welke manier praat je met ze? Er kwam bijvoorbeeld een simulant naar school, waarmee we dat oefenden. Ik leerde ook te kijken naar lichaamstaal, en ik merk dat ik dat nu in het dagelijks leven nog steeds toepas. Allemaal heel waardevol."

Persoonlijke groei

Die inhoudelijke kennis was waardevol, maar het belangrijkste wat Jort dat jaar geleerd heeft ging niet over de stof. Jort: “Ik merk vooral dat ik het afgelopen jaar enorm gegroeid ben als persoon. Ik durf veel sneller op mensen af te stappen en knoop gemakkelijker een gesprek aan. En ik heb ervaring opgedaan met studeren. Op het hbo wordt je veel meer losgelaten dan op de middelbare school. Daardoor ben ik wel eens de fout in gegaan. Ik ging achterlopen omdat ik mijn opdrachten niet op tijd maakte. Zo leerde ik beter te plannen." 

"Ik weet nu ook hoe studenten en docenten op het hbo met elkaar omgaan. Dat ik zelf het initiatief moet nemen als ik iets voor elkaar wil krijgen. Dat durf en kan ik nu ook. Nu zie ik het dus absoluut niet meer als een weggegooid jaar. Ik heb zo veel geleerd! Bovendien heb ik nu een propedeuse, het voelt toch wel lekker om dat papiertje te hebben.”

Nieuwe ronde, nieuwe kans

Dit jaar heeft Jort zich weer aangemeld voor de studie Fysiotherapie. Hij beleefde de selectiedag heel anders dan de 1e keer. “Deze keer wist ik wat ik kon verwachten en was ik veel zekerder van mezelf. Ik legde makkelijk contact en stapte op mensen af om wat te vragen of te vertellen. En door alles wat ik het afgelopen jaar geleerd had, maakte ik de opdrachten veel beter. Ik voelde al aan dat het dit jaar wel ging lukken, en dat was ook zo.”

In september 2020 begint Jort aan de opleiding Fysiotherapie. Wat een verschil met vorig jaar! “Toen vond ik het allemaal best spannend, de 1e keer met de trein bijvoorbeeld. Ik had geen idee waar ik eruit moest en hoe ik moest lopen. Als ik nu zie dat ik naar de Kapittelweg moet, weet ik precies waar dat is. Het voelt allemaal al vertrouwd. Dat start een stuk relaxter.”