Elke Naumann

Hoe kunnen voedings- en leefstijlinterventies bijdragen aan gezond oud worden in de wijk? Hoe kunnen we paramedici en andere professionals ondersteunen om hier een rol in te spelen? En welke innovaties op gebied van voeding en diëtetiek dragen bij aan optimale gezondheid?

eten

Ik wil bijdragen aan ontwikkelingen op het gebied van voeding en diëtetiek, zodat dit leidt tot betere gezondheid en gezondheidszorg. Welke voedings- en beweeginterventies kunnen we inzetten? En wat is bijvoorbeeld de rol van diëtisten en andere professionals in de wijk? Hoe werken we samen? Ik bekijk hoe de dagelijkse praktijk van de diëtist mogelijkheden biedt voor dataverzameling, zodat we ook meer inzicht krijgen in de effectiviteit van dieetinterventies. Dit doe ik graag samen met het werkveld en onderwijs. Ik vind dat juist deze driehoek zorgt voor verdere ontwikkeling van de diëtetiek.  

 

Over Elke

Expertises

  • Ouderen 
  • Ondervoeding 
  • Leefstijl 

Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

 

eten

Nieuws

Ouderen mensen spelen een schaakspel
Mensen maken een praatje
Groep ouderen aan tafel tijdens het ontbijt in een verpleeghuis
foto uit stil. Marian de van der Schueren voor een medicijnkast.
Anja de Kruif tijdens haar promotie
Jos Borkent, onderzoeker die gepromoveerd is.
Thema in HAN-opleidingenSamen oog hebben voor ondervoeding
studenten bekijken voedingsproducten uit boodschappenmand
Inaugurele rede Marian de van der Schueren“Investeren in diëtetiek betaalt zich terug”
Lector Marian de van der Schueren

Artikelen

Projecten

ProBUS

Het ProBUS-project onderzoekt hoe een eiwitverrijkt dieet en krachttraining de kwaliteit van leven van ouderen met een heupfractuur kan verbeteren.

Anatomie van een heup als afbeelding

Diëtisten klaar voor 2030

Ontdek het project "Diëtisten klaar voor 2030"! We creëren een uniek professionaliseringsaanbod voor diëtisten. Leer kosteneffectieve zorg leveren en sluit naadloos aan bij de toekomstvisie van de diëtetiek. Bereid je praktijk voor op de evolutie van de zorg!

Projectbeeld KIEM: Diëtist-2030

Flair

Heeft het medicijn colchicine invloed op hoe het brein bepaalde afwegingen maakt? In de FLAIR-i studie willen we graag onderzoeken of het medicijn colchicine (een ontstekingsremmer) gedrag en brein-functie van mensen met een lichte ontsteking verandert.

capsules rondom een hart. project flair

SCOOP

Het SCOOP project: SCreening op Ondervoeding en Obesitas bij Patiënten met COVID-19 en andere ziekten en richt zich op ondervoeding en de kenmerken die gepaard gaan met ondervoeding bij overgewicht en obesitas.

Logo Scoop project: Screening op Ondervoeding en Obestitas bij Patiënten.

Dat Smaakt Naar Meer

Voeding en mondgezondheid hangen met elkaar samen. Diëtisten en mondhygiënisten geven aan dat zij graag beter gebruik maken van elkaars expertise. Echter, zij weten op dit moment onvoldoende van elkaars deskundigheid en weten elkaar niet te vinden en hebben ze handvatten nodig te hebben om deze samenwerking vorm te geven.

Mensen maken een praatje

Duurzaam Eiwitwijs

Een voedingspatroon met voldoende eiwit is belangrijk voor het behoud van spiermassa, spierkracht en zelfredzaamheid bij 65-plussers.

Senioren die aan het eten zijn en tevens met pensioen zijn

Dietetics Building the Future

Onderzoek 'Dietetics Building the Future' ontwikkelt een op maat gemaakte toolbox voor ideaal dieetadvies, samen met diëtisten en cliënten. Met focus op overgewicht en co-morbiditeit binnen de eerstelijnspraktijk.

vliegend eten

Monitoring eten en drinken in het ziekenhuis

Het project richt zich op het verbeteren van voedings- en vochtmonitoring in het Máxima MC. Onderzoek toont aan dat 20% van ondervoede patiënten niet wordt herkend. De focus ligt op herziening van de rolverdeling onder zorgprofessionals en betrokkenheid van patiënten en naasten.

Patient met eten en drinken aan het bed in het ziekenhuis

Maintaining Optimal Cognitive function In Ageing (MOCIA)

Leefstijl is belangrijk in zowel de preventie als de behandeling van ziekte. MOCIA bestaat o.a. uit een toegepast wetenschappelijk onderzoek, een praktisch leefstijlprogramma, waarin meerdere disciplines samenwerken aan het verbeteren van leefstijl, ondersteund door (nieuwe) technologie.

ouderenzorg met patient

Publicaties

Regelmatig verschijnen er publicaties van Elke Naumann met betrekking tot haar onderzoeken rondom het onderwerp 'Voeding, Diëtetiek en Leefstijl'. 

studenten praten over gezonde voeding

Nevenfuncties

Op het moment vervult Elke Naumann de volgende redactionele en bestuurlijke taken:

  • Projectleider sectie volwassenen bij de Stuurgroep Ondervoeding
  • Coördinator van EFAD Journal van The European Federation of Associations of Dietitians (EFAD)