Zij-instroomtrajecten in de energietechniek

Er is en blijft een groeiend tekort aan technische arbeidscapaciteit dat gekwalificeerd is voor de energievoorziening van de toekomst. Zonder interventies van werkgevers en opleidingsinstituten zullen de aanstaande tekorten niet worden opgelost.

Afbeelding-SEECE-2021

Mensen met een voorliefde voor duurzame energie beginnen een (nieuwe) carrière in de technieksector, waarbij gedacht kan worden aan verschillende mogelijkheden. Zij-instromers worden opgeleid tot elektrotechnicus of werktuigbouwkundige, terwijl zij in dienst zijn bij een bedrijf. Deelnemers werken ca. 3 dagen per week en studeren een dag per week bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Na 4 jaar ontvangen zij een bachelor-diploma van de hogeschool. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om in twee jaar een associate degree-diploma te halen. 

Bestaande projecten/doelgroepen

We geloven in een doelgroepenbenadering. Een doelgroepenbenadering betekent wat ons betreft het (samen met netwerkpartners) identificeren van deze (soms bijzondere) doelgroepen en ze verbinden aan nieuwe trajecten. 

Geschiktheid

Niet iedereen is geschikt om als zij-instromer en/of leer-werkstudent in te stromen. Herken jij jezelf in onderstaande punten? Dan is een traject in de duurzame energie wellicht iets voor jou. 

  • Je hebt de discipline om regelmatig te studeren. 
  • Diplomawaardering mbo-4 hebt of havo met Wiskunde en Natuurkunde (minimale eis) hebt afgerond (of gelijkwaardig) 
  • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal 
  • Je beheerst en/of verbetert je Engels 
  • Je hebt passie voor en/of werkervaring in de Techniek 

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de hbo-deeltijdopleiding Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde, moet je een van de volgende opleidingen hebben afgerond: 

  • Havo met het profiel Natuur en Techniek 
  • Havo met het profiel Natuur en Gezondheid + Natuurkunde
  • Vwo met het profiel Natuur en Techniek
  • Vwo met het profiel Natuur en Gezondheid + Natuurkunde
  • Vwo met het profiel Economie en Maatschappij + Natuurkunde
  • Mbo niveau-4

Vinden van een baan / plaatsen van een vacature

HAN Employment brengt werkgevers en deeltijdstudenten met elkaar in contact. 
Bedrijven kunnen via de vacaturebank vacatures voor deeltijdstudenten onder de aandacht brengen. Bedrijven met vacatures voor deeltijdstudenten kunnen tevens ook deelnemen aan Meet & Match.  Ook voor deeltijdstudenten die op zoek zijn naar een werkgever kan tijdens een Meet & Match, die we bij voldoende vraag en aanbod organiseren. 

Eerste hulp bij je zoektocht naar nieuwe medewerkers? 

Voortgangsgesprek, sollicitatie bedrijf en student, FEM Employment

Be an Engineer

Be an Engineer is een samenwerkingsinitiatief van hogescholen en bedrijven om meer technisch talent te werven en biedt de kans om een twee- of vierjarige deeltijdopleiding te volgen bij één van de aangesloten hogescholen in Nederland, waarvan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen er één is. Daarnaast ga je direct aan de slag bij een werkgever naar keuze. Naast je salaris betaalt je werkgever ook de opleidingskosten, inclusief je boeken. Lees ook de verhalen van ervaringsdeskundigen. 

Be an Engineering opleidingstraject voor elektrotechniek en werktuigbouwkunde in deeltijd 2021/2022

Werken en Leren met Energie

Deelnemers werken ca. 3 dagen per week en studeren een dag per week. Na 4 jaar ontvangen zij een bachelordiploma van de hogeschool. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om in twee jaar een associate degree-diploma te halen. Zij-instromers worden opgeleid tot elektrotechnicus of werktuigbouwkundige, terwijl zij in dienst zijn bij een bedrijf. 

 

 

deeltijd cursisten overleggen in praktijklokaal simuatie

Leer-werktraject voor statushouders

Het UAF, de HAN en SEECE bieden statushouders een leer-werktraject aan. Dankzij dit traject kun je in tal van functies aan de slag, zoals: service engineer, technisch specialist of ontwerper.  Het leer-werktraject in de energiesector is een initiatief van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, HAN Talencentrum en het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE)

  

man bezig met energiepanelen