PRAAT: bedacht door studenten

Doorbreek het taboe en PRAAT over seksueel grensoverschrijdend gedrag

f87df470-5d13-11ee-9ee0-0cc5893a01b7 Een foto van Anouk van Asselt tijdens een gastcollege.

"Het thema is veel in het nieuws en dat zette mij aan het denken." Anouk van Asselt, student Social Work nam het initiatief om het taboe rond seksueel grensoverschrijdend gedrag te doorbreken. Met het project PRAAT brengt ze het gesprek op gang én maakt ze studenten bewust van de beschikbare hulp.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar maken is heel belangrijk. “Ik kom met PRAAT niet in een klas om te vertellen wat goed of fout is, ik ben geen hulpverlener. Het gaat echt om een gesprek aangaan en hopelijk ontstaat daarbij bewustwording en gaan mensen ook in gesprek in hun privéleven, met vrienden, familie op werk”, zegt Anouk. Vanuit haar 2e-jaarsstage startte ze het initiatief.

De ontvanger weet niet welke intentie je hebt, dus dit kan als grensoverschrijdend ervaren worden, zelfs als de intentie niet seksueel of flirtend was.

Waardevol

Amber Noteborn studeert net als Anouk Social Work. Ze volgde het gastcollege van Anouk. “De kwetsbaarheid van bepaalde doelgroepen en ook hoe vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt”, noemt ze als punt dat haar het meest bij is gebleven. Verder vertelt ze over het begrijpen van elkaar: “In één woord; waardevol. Je krijgt een inkijkje in de visie en ervaringen van anderen, die je normaliter niet zo snel krijgt. Naar mijn idee werkt het verbindend, omdat je elkaar beter leert kennen en begrijpen.”

Het onderwerp seksueel grensoverschrijdend gedrag is omgeven door een taboe, praten is de eerste stap. "Door erover te praten, kunnen we dit hopelijk, stapje voor stapje, veranderen."

Professionele aanpak

Als toekomstige professional in het werkveld van Social Work heeft Anouk geleerd om alert te zijn op signalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. En om informatie te verstrekken over vertrouwenspersonen en andere hulpbronnen. Ze gelooft ook dat projecten zoals PRAAT waardevol kunnen zijn in het werkveld, als gastlessen of als structureel thema.

Anouk is gestart met PRAAT nadat ze geconfronteerd werd met nieuwsberichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze vroeg zich af waarom er zo weinig over gesproken werd. Ze zette een onderzoek op en ontdekte dat veel studenten niet weten waar ze binnen de HAN terechtkunnen met hun zorgen. Vanuit haar stage bij Social Work Cares, dat zich richt op studentenwelzijn, zag ze de mogelijkheid om iets te doen. Haar doel is duidelijk: "We moeten met elkaar in gesprek. Echt praten, misschien wel over de wat ongemakkelijkere onderwerpen."

Kwetsbaarheid

Anouk legt uit: "De ontvanger weet niet welke intentie je hebt, dus dit kan als grensoverschrijdend ervaren worden, zelfs als de intentie niet seksueel of flirtend was." Deze inzichten deelt ze met haar medestudenten om het belang van bewustwording te benadrukken.

Veilig omgeving

Met initiatieven zoals PRAAT kunnen we stap voor stap verandering teweegbrengen en een veiligere omgeving creëren voor iedereen. Anouk hoopt dat haar inzet andere studenten inspireert om het stokje over te nemen en het gesprek voort te zetten. Samen kunnen we het taboe rond seksueel grensoverschrijdend gedrag doorbreken en een betere toekomst creëren.

Blijvend initiatief

Anouk hoopt dat PRAAT een blijvend initiatief zal zijn. Het gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag moet niet beperkt blijven tot haar opleiding, maar zich verspreiden over de hele HAN en daarbuiten. Ze benadrukt dat dit een thema is dat overal speelt.

"Ik kan helaas zelf niet meer verder met PRAAT, omdat ik gestart ben met mijn 3e-jaarsstage. Wie dit over gaat nemen is nog onduidelijk, maar studenten met interesse kunnen altijd mailen naar social.change-projects@han.nl."

 

Waar kan je terecht?

Waar kan je terecht binnen de HAN als er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Bekijk de flyer (PDF). Daar lees je bijvoorbeeld dat je via HAN Insite terechtkunt bij een vertrouwenspersoon van de HAN.