Masterclasses Covid-19 en sociale verbondenheid

Wat is de impact van covid 19 op sociale verbondenheid en leefbaarheid? Deze vraag stond centraal in het leernetwerk COVID-19 en sociale verbondenheid, welke door het post-hbo onderdeel van de Academie Mens en Maatschappij (HAN) samen met de provincie Gelderland is georganiseerd. Doel van het leernetwerk was om actuele kennis en ervaring samen te brengen en met elkaar delen.

Studenten buiten op bankje met mondkapjes op. Social distancing. Anderhalve meter. Covid19. Corona.

Wat precies de sociale impact is op korte en langere termijn begint steeds meer zichtbaar te worden. Er verschijnen steeds meer onderzoeken. Maar er is ook nog heel veel niet bekend. COVID-19 is iets nieuws in onze samenleving, we zijn met z’n allen aan het pionieren, innoveren en uitproberen. 

Al deze kennis en ervaring die daarbij is opgedaan is uniek en actueel. Of die kennis nu voortkomt uit de praktijk of uit onderzoek, het is allemaal waardevol.  Deze nieuwe kennis en ervaring kan ons als samenleving helpen om te doen wat nodig is om de sociale verbondenheid te behouden en waar nodig te versterken of weer op te bouwen. Om kwetsbare doelgroepen beter te bereiken en te ondersteunen.

Uitgangspunt in het leernetwerk waren de kennisvragen die in 2021 zijn opgehaald bij Gelderse ambtenaren op 4 thema’s:

  1. De impact van COVID-19 op sociale verbondenheid in wijken en dorpen op langere termijn.
  2. Het bereiken van inwoners in tijden van 'social distancing'.
  3. Gemeenschapsvoorzieningen die onder (hogere) druk staan. 
  4. Versterking van eenzaamheid en jongerenproblematiek tijdens de corona crisis.

Deze 4 thema’s stonden centraal in de twee masterclasses van dit leernetwerk. Daarnaast waren er in het kader van het leernetwerk intervisiebijeenkomsten met ambtenaren uit verschillende Gelderse gemeenten waarin kennis, ervaring en praktijkvoorbeelden zijn uitgewisseld.

Contact

Meer weten of ook een masterclass boeken? Neem dan contact op ons op via info.llo.amm@han.nl.