Je verdiepen in de verslavingszorg?

Verslavingen zijn er in vele soorten en maten, bijvoorbeeld op het gebied van alcohol, drugs, medicijnen, gokken, games, seks of eten. Een verslaving kan voor mensen zo’n groot probleem zijn, dat die het functioneren van het dagelijks leven ernstig kan beïnvloeden. Binnen de HAN bieden we je diverse opleidingen aan waarmee je in de verslavingszorg kunt werken.

student luistert in les

Veel mensen hebben een verslaving. Maar weten ze dat zelf ook? Als hulpverlener in de verslavingszorg is je eerste stap dat de cliënt erkent dat er sprake is van een verslaving. Pas dan kan hij of zij echt geholpen worden. Je ondersteunt bij het leren aanvaarden van hulp, het werken aan tekortkomingen en zwakten, het toepassen van zelfonderzoek en het doorgeven van ervaringen aan lotgenoten.

Opleidingen met aandacht voor verslavingszorg

Om te kunnen werken in de verslavingszorg heb je een opleiding nodig in zorg en welzijn. Hieronder vind je een overzicht van opleidingen die je goed voorbereiden op het werk in de verslavingszorg. Op de HAN bieden we je de volgende opleidingen:  

Social Work (voltijd)
Social Work (deeltijd)
Pedagogiek (voltijd)
Vaktherapie (voltijd)
Verpleegkunde (voltijd)
Verpleegkunde (deeltijd)

Binnen die opleidingen heb je de mogelijkheid om onderzoeksopdrachten of stages uit te voeren binnen de verslavingszorg. De HAN heeft goede contacten in het werkveld, onder andere bij IrisZorg, Trubendorffer, Vincere-GGZ en Novadic-Kentron.

Minor Verslavingskunde (voltijd)

Wil je je ontwikkelen tot verslavingsdeskundige? De HAN biedt je de mogelijkheid tot het volgen van de minor Verslavingskunde. In de minor leer je te signaleren wanneer er sprake is van middelengebruik bij zowel volwassenen als jongeren. Je kunt de effecten en signalen onderkennen. Ook leer je gebruik bespreekbaar te maken.

Demi van den Bosch, studente Psychomotorische therapie (Vaktherapie), heeft de minor Verslavingskunde gevolgd. “Ik heb voor de minor gekozen omdat ik de verslavingszorg interessant vind. In de minor krijg je te maken met een brede doelgroep; van jong tot oud kan in aanraking komen met een verslaving. Ik heb veel geleerd! Zo weet ik nu wat voor drugs er zijn, wat ze met je lichaam doen, maar ook het neurologische aspect erin. Wat gebeurt er in je hersenen als je drugs gebruikt? Ook heb ik geleerd wat ik moet doen als een cliënt niet gemotiveerd is of een terugval heeft. Dan pas ik motiverende gespreksvoering toe. In de praktijk merk ik dat de buitenwereld soms neerkijkt op verslaafden. Juist dát motiveert me om deze mensen te helpen. Ik haal er enorme motivatie uit om samen met de cliënt het maximale uit de situatie te halen!”

Minor sociaal psychiatrische hulpverlening (voltijd)

Als je je wil voorbereiden op werken in de verslavingszorg, is de minor Sociaal psychiatrische hulpverlening misschien wel iets voor jou. De minor benadert hulpverlening in de psychiatrie met name vanuit sociaal en maatschappelijk perspectief: hoe komt het dat mensen uit evenwicht raken en wat is er voor nodig om dat evenwicht te herstellen? Wat je leert in deze minor, kun je toepassen in je werk in de verslavingszorg.

Werken in de verslavingszorg

Wil je werken in de verslavingszorg? Dan kom je te werken in een instelling voor verslavingszorg of geestelijke gezondheidszorg. Maar ook in het gevangeniswezen, algemene gezondheidszorg en de maatschappelijke opvang. Je gaat dan bijvoorbeeld aan de slag als Sociaal pedagogisch hulpverlener, Verslavingscoach of Sociaal psychiatrisch verpleegkundige.

De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) heeft een ernstig tekort aan personeel. Je hebt dus goede baankansen. Daarnaast is er een groeiende vraag naar hbo- en academisch opgeleid personeel: er vindt een verschuiving plaats van mbo- naar hbo-niveau. Bron: GGZ Nederland

Praktijkgericht onderzoek over verslavingszorg

Op de HAN vindt daarnaast praktijkgericht onderzoek plaats naar ontwikkelingen in de GGZ en verslavingszorg. Het resultaat van een van de onderzoeken is de app ‘Smart4U’. Deze app verhoogt de motivatie van mensen met ernstige psychische aandoeningen om hun sociaal netwerk te versterken. Daarnaast is er het project De Verpleegkundig Specialist-GGZ in de rol van regiebehandelaar. Het project ondersteunt de Verpleegkundig Specialisten bij de invulling van hun rol als regiebehandelaar: zij zijn eindverantwoordelijk voor (de regie van) het behandeltraject.

Meer informatie over HBO verslavingszorg

Wil je - tot slot- meer weten van actuele onderwerpen in de verslavingszorg? Dan is de website Sociale Vraagstukken een aanrader, waar professionals aan het woord komen over maatschappelijke kwesties op het gebied van verslaving.