Wat vinden wijkbewoners waardevol?

Wijkwaardenkaart

Foto van Bindrkacht10

Professionals in het sociaal domein werken steeds vaker wijkgericht. Hoe zet je het perspectief van de buurt centraal? De Wijkwaardenkaart is een tool om een betekenisvol gesprek te voeren over de wijk, waarbij de wensen en mogelijkheden van bewoners centraal staan.

De afgelopen jaren heeft het belang van de buurt steeds meer terrein gewonnen. Professionals in het sociaal domein werken steeds vaker buurt- of wijkgericht. Vanuit diverse beleidsterreinen zien we ook een steeds grotere belangstelling van de buurt als plek om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Ouderen worden gestimuleerd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, mensen met een beperking wonen vaker in de wijk en de wijk is een plek om gezondheid te bevorderen.

De buurt als plek wordt dus steeds vaker als oplossing gezien. Het perspectief van de buurt is hierbij van groot belang. De Wijkwaardenkaart is een tool om verhalen over de buurt op te halen vanuit het perspectief van wijkbewoners. De Wijkwaardenkaart is daarmee een waardevolle tool om stem te geven aan wijkbewoners.     

We vinden het belangrijk om te weten wat bewoners waardevol vinden in hun wijk."

Het collectieve verhaal ophalen
 

Voor wie?

De Wijkwaardenkaart kan gebruikt worden door professionals, vrijwilligers en actieve wijkbewoners die een gesprek met bewoners willen aangaan over het wonen en leven in de wijk. We denken dan bijvoorbeeld aan opbouwwerkers of werkers van een woningbouwcorporatie. Met behulp van de wijkwaardenkaart wordt een prettige gespreksstructuur aangeboden waarbij het verhaal van de bewoner centraal staat en de bewoner wordt uitgenodigd te vertellen. Met het collectieve verhaal van de buurt kunnen betere keuzes gemaakt worden vanuit en voor de buurt, bijvoorbeeld om gemeenschappen te versterken. 

Foto in de wijk met Bindkracht10

De Wijkwaardenkaart

Unieke verhalen

De Wijkwaardenkaart maakt zichtbaar wat bewoners waardevol vinden met betrekking tot het wonen in de wijk en hun leefomgeving. Wat waardevol is kan voor iedereen verschillend zijn. De Wijkwaardenkaart laat zien welke ideeën en initiatieven waardevol zijn vanuit het perspectief van bewoners. En er ontstaat contact met bewoners die daar zelf een rol in willen spelen.

253667 vrouw met kind op bankje, met drinken

Stem van bewoners

Het stem geven aan inwoners is een belangrijk uitgangspunt van de Wijkwaardenkaart. We raden daarom aan om alleen de Wijkwaardenkaart in te zetten als je echt vanuit het perspectief van bewoners wil vertrekken. Bewoners kiezen zelf wat zij waardevol vinden en vertellen wat ze daaronder verstaan. Zij geven er zelf woorden en betekenis aan.

6b3183d0-e76e-11ee-9fb6-080ceac8d2f7 Lachende dame aan eettafel

Collectief verhaal

De Wijkwaardenkaart is geschikt om een collectief beeld van de wijk te krijgen. Het collectieve beeld helpt om vanuit het perspectief van de wijk (betere) keuzes te maken voor beleid of initiatieven. Op voorhand is niet bekend welke thema's hieruit zullen komen. De Wijkwaardenkaart is geschikt voor professionals en vrijwilligers die een open gesprek met bewoners willen aangaan.

f49fbb69-afbe-11ee-a262-4fa6c166b49f Een fotoverslag van de bustour rond 2 labs- en werkplaatsen van de HAN in Oosterhout en Nijmegen-Noord

Versterken van sociale verbindingen

De Wijkwaardenkaart biedt aanknopingspunten voor het versterken van sociale verbindingen in de wijk, waarbij de verhalen van bewoners het vertrekpunt zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan over het leggen van 1-op-1 verbindingen tussen bewoners die dezelfde hobby hebben, maar ook over het faciliteren van activiteiten in de wijk waardoor bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

d39f95c1-d228-11ee-9b9e-33e6ed036731 Ouderen mensen spelen piano

Samenwerking

De Wijkwaardenkaart is ontwikkeld door Bindkracht10 en de HAN, vanuit de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen. Gezamenlijk ontwikkelden we de aanpak in Nijmegen-Noord en Nijmegen midden. Op dit moment wordt de Wijkwaardenkaart ingezet op meerdere plekken in Nijmegen en wordt het als onderzoeksmethode ingezet bij een landelijk onderzoek naar gemeenschapsontwikkeling. Lees meer over de wijkwaardenkaart op de website van Bindkracht10

b4a74e58-0d00-11ee-8ed8-02565807075b Mensen die bezig zijn met het Super Agent Spel

Gesprekskaarten Waarde van Welzijn

De Wijkwaardenkaart is gebaseerd op de eerder ontwikkelde gesprekstool ‘Waarde van Welzijn’, maar dan gericht op een wijk. De gesprekskaarten Waarde van Welzijn richten zich op het zo breed mogelijk verkennen van wensen en mogelijkheden van de gesprekspartner. Zo voer je een betekenisvol gesprek. De kaarten nodigen de gesprekspartner uit aan te wijzen welke thema’s of domeinen voor zichzelf van belang zijn. 

161d31f4-0cff-11ee-964a-02565807075b Gesprekskaartjes Annica