2 meiden buiten

Fijne plekken in de buurt waar iedereen mag komen (zoals parken en pleinen) zijn belangrijk. Ze helpen bij het gezond en veilig opgroeien. Maar onderzoek laat zien dat deze plekken niet altijd passen bij wat tienermeiden nodig hebben en leuk vinden. Daar wil de gemeente Apeldoorn iets aan doen!

Snelle info

Status

In uitvoering

Startdatum

31 december 2023

Looptijd

2 jaar

Subsidie

Provincie Gelderland

Projectleider

  • hilde.wierda@han.nl
  • ​Aanleiding

    Fijne plekken in de buurt waar iedereen mag komen (zoals parken, straten en pleinen) zijn belangrijk. Ze helpen bij het gezond en veilig opgroeien. Maar onderzoek laat zien dat deze plekken niet altijd passen bij wat tienermeiden nodig hebben en leuk vinden. Als meiden niet graag naar deze plekken gaan, zijn ze minder buiten. Dit is niet goed voor hun gezondheid, nu en later. Ook zorgt het voor minder verbinding tussen mensen in de buurt.

    Dit project maakt plek voor meiden.

    Doel van het project

    Vooral in Engeland en Vlaanderen is steeds meer aandacht voor meiden in de buitenruimte. In Nederland is hier nog niet veel onderzoek naar gedaan. De gemeente Apeldoorn wil dat iedereen zich welkom voelt in de buitenruimte en contact kan hebben met elkaar. Dus ook meiden! In dit project willen we te weten komen wat tienermeiden tussen de 13 en 23 jaar leuk vinden in de buitenruimte en wat zij nodig hebben om zich er thuis te voelen.

    Dit project draagt bij aan een betere buurt voor iedereen, met speciale aandacht voor de wensen van de meiden.

    Meedoen?

    Ben jij een meisje tussen de 13 en 23 jaar en wil jij helpen om te laten zien wat meiden in Apeldoorn vinden van hun buurt en nodig hebben? Jij kent jouw buurt het beste! De gemeente Apeldoorn hoort graag welke ideeën je hebt. Download de informatiebrief voor 16 jaar of ouder bent, of de informatiebrief voor jonger dan 16 jaar.

    24278778-0cf4-11ee-99b3-02565807075b studiecluster, cluster mens en organisatie, juichend meisje met laptop en gele bril, 2021, knoop doorhakken, campagne studeer wat je liket
    draw-cta-title

    Uitvoering van het onderzoek

    De komende twee jaar gaan we samen met meiden tussen de 13 en 23 jaar onderzoeken wat zij belangrijk vinden in hun buurt. We luisteren naar hen en helpen hen om samen met experts hun eigen ideeën waar te maken. We vinden het belangrijk dat we niet alleen nu naar hen luisteren, maar ook in de toekomst. En dat we niet alleen maar luisteren, maar ook wat met de stem van jongeren doen. Ons grote voorbeeld is de Ierse professor Lundy.

    We doen dit project in de Apeldoornse wijken De Maten en Noordoost, maar wat we leren in dit project is ook interessant voor andere wijken en gemeenten.

    Samenwerking

    Veel mensen denken in dit project met ons mee. In de eerste plaats natuurlijk jongeren. Maar ook onderzoekers en experts die zich bezig houden met sport, mensen en ruimte. Samen zorgen we voor aandacht voor meiden in de buitenruimte.
    Dit onderzoek doen we binnen de onderzoeksgroep Lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp (WFJO) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Deze onderzoeksgroep doet veel onderzoek naar ervaringen van kinderen en jongeren en hoe je goed met elkaar samenwerkt rondom kinderen en jongeren. In dit project werken we samen met docent-onderzoekers van de opleidingen bachelor Pedagogiek en Sportkunde. Het project is verbonden met het Leeratelier Jongeren, Inclusie en Participatie van de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen. De gemeente Apeldoorn is onze opdrachtgever. 

    Contact

    Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Hilde Wierda-Boer (hilde.wierda@han.nl) of Linda Hooijer (l.hooijer@apeldoorn.nl). 

    Over het lectoraat
     

    Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp

    Dit onderzoek wordt uitgevoerd binnen het Lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp (WFJO) van de HAN. Professionals in het sociale domein werken elke dag opnieuw met zeer verschillende mensen. Hoe realiseer je dan een goede en dus effectieve samenwerkingsrelatie? En hoe zorg je dat deze goed blijft? Ons lectoraat focust op samenwerkingsvraagstukken voor jeugd- en opvoedhulp.  

    c8ed66c2-0d00-11ee-a2e9-02565807075b AFEM_studenten-buiten-plein-arnhem-0314_2023