478604 De slimme kookplaat, de COOK3R SIM

De COOK3R is een slimme, interactieve kookplaat, die mensen met dementie bij het kookproces begeleidt. De COOK3R faciliteert de gebruiker om zoveel mogelijk handelingen zelf te doen, wanneer nodig ondersteunt deze tijdens het koken door middel van gesproken instructies en licht en/of geluidsignalen.

Snelle info

Projectleider:

Liesbet Rabbinge

Startdatum:

april 2020

Status:

Lopend

Looptijd:

3 jaar

Subsidie

€ 125.000

Projectkenmerk

SU

Onderzoekslijn

Empathische woonomgeving

Aanleiding

In Nederland is een groeiende groep ouderen en ook een groeiende groep ouderen met dementie. Vanwege beleid van de overheid en omdat mensen met dementie dat willen woont het merendeel van deze mensen thuis. In Nederland zijn tienduizenden mensen die leven met dementie ondervoed (Boot, Van den Broek & Lautenbach, 2017). 

Doel

De COOK3R stelt thuiswonende ouderen met dementie in staat om ondanks hun beperking op een veilige manier langer zelfstandig thuis te kunnen blijven koken.
Doel van de verschillende onderzoeken is te achterhalen aan welke eisen van cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals de COOK3R moet voldoen om zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen bij het koken.

 

Achtergrond COOK3R

We onderzoeken op voor manier de signalering en instructies van de COOK3R moeten worden ingericht zodat deze zo goed mogelijk aansluit bij de wensen en behoefte van de gebruiker.

 

199553 Het lectoraat Architecture in Health demonstreert COOK3R

Resultaten

Er zijn 3 verschillende subsidieprojecten afgerond

  • Innofest: op een camping de COOK3R getest met mantelzorgers.
  • Kiem HBO: gebruikerstesten bij mensen thuis met prototype met stap voor stap instructies op een tablet.
  • COOK3R SIM: gebruikerstesten bij mensen thuis met prototype die eigen manier van koken stimuleert en instructies geeft wanneer nodig.
199552 Lectoraat AIH staat op Innofest met COOK3R
Maak kennis 

Team COOK3R

Liesbet Rabbinge

Onderzoeker
792dd3d2-0cfc-11ee-bdc2-02565807075b Portret van onderzoeker Liesbet Rabbinge

Eric Groen

Onderzoeker
242837 Portretfoto Erik Groen februari 2019

Toine van Lieshout

Onderzoeker
57b6e77c-0cff-11ee-bcfc-02565807075b Toine van Lieshout, werkzaam voor lectoraat Architecture in Health. blauwe blouse

Subsidievertrekkers

  • SIA KIEM HBO
  • SIA Innofest
  • StITPRO

Inspirrende verhalen over de COOK3R

Resultaten COOK3R SIM-project gepresenteerd

Hoe kunnen thuiswonende mensen met dementie langer zelfstandig koken? Onderzoekers van de HAN ontwikkelden de COOK3R: een slimme kookplaat die zich aanpast aan het gedrag van de gebruiker. De achterliggende software kan ook voor andere producten gebruikt worden.

199552 Lectoraat AIH staat op Innofest met COOK3R

Slimme kookplaat voor ouderen met dementie

Om thuiswonende mensen met beginnende dementie in staat te stellen zelfstandig te koken, is bij het Lectoraat Architecture in Health (gekoppeld aan de HAN-opleiding Bouwkunde) het idee van een slimme kookplaat ontstaan. De COOK3R is een interactieve kookplaat die meedenkt en begeleidt bij het koken.

5042f370-fb04-11ee-9168-b686b9807f45 Cook3r

Lectoraat Technologie en Samenwerkingsverband technologische samenleving

Binnen het Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving verrichten 10 lectoraten en een bijzonder lectoraat onderzoek binnen de onderzoeksgebieden automotive, biodiscovery, energietransitie, zorg en welzijn, netwerkorganisatie en digitale communicatie.

30800 spelbord met pionnen in netwerk

Het Lectoraat Architecture in Health

Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek. 

Lectoraat architecture in health. Living labs
Zwaartepunt
 

HAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

Ouderenzorg