ecad77c0-f0f1-11ee-ba59-ea4b8d748374 Projectbeeld KIEM: Diëtist-2030

Ontdek het project "Diëtisten klaar voor 2030"! We creëren een uniek professionaliseringsaanbod voor diëtisten. Leer kosteneffectieve zorg leveren en sluit naadloos aan bij de toekomstvisie van de diëtetiek. Bereid je praktijk voor op de evolutie van de zorg!

Snelle info

Start

1 september 2023

Status

Lopend

Looptijd

1 jaar

Subsidieverstrekker

SIA-KIEM

Projectleider

Jeanne In ‘t Hulst

Aanleiding

In het recent gepubliceerde Integraal Zorg Akkoord (IZA) 2023-2026 wordt toegewerkt naar goede, toegankelijke en betaalbare zorg. Thema’s die in het akkoord worden genoemd zijn:

  • Passende zorg
  • Samenwerking tussen zorg en welzijn
  • Strakke samenwerkingsafspraken
  • Elektronische gegevens uitwisseling
  • Versterking eerstelijnszorg.

Maar ook: uitkomstgerichte zorg
Dit sluit aan bij het visiedocument van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) ‘De diëtist en de diëtetiek in 2030’. Deze visie, voor en door diëtisten beschrijft het punt op de horizon en hoe we daar, vanuit een opgestelde veranderagenda hier naar toewerken.

Hiervoor is het nodig dat (kosten)effectiviteit wordt aangetoond en is de integratie tussen praktijkvoering, onderwijs en onderzoek randvoorwaardelijk. Zowel de visie van de NVD en het IZA sturen er op aan dat diëtisten hun doelmatigheid moeten aantonen.

Onder doelmatigheid verstaan we in dit project:

  • Onderzoek naar uitkomsten/effecten van hun eigen handelen in de praktijk
  • Dat diëtisten data kunnen inzetten voor reflectie op het eigen handelen en het bijsturen op  kennis en kunde
  • Dat zij van hieruit effectieve en passende zorg kunnen aanbieden
  • Dat zij dit doen in samenwerking met overige zorgverleners, de patiënt zelf en vanuit doorverwijzing naar het sociaal domein 
  • Dat zij onderdeel zijn van een (multidisciplinair) samenwerkingsverband om de samenwerking tot stand te laten komen
  • Diëtisten zien de nut en noodzaak van deze ontwikkeling, echter missen zij handvatten om dit vorm te geven passend binnen hun huidige bedrijfsvoering en werkzaamheden.

Doel

Het doel van dit project is dat het lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl (VDL) en de NVD (Academy),  samen en in co-creatie (d.m.v. de methodiek Design Thinking) met diëtisten uit de eerstelijns- en tweedelijnszorg, een professionaliseringsaanbod ontwikkelen passend bij wensen en behoeften, zodat zij in staat zijn om in de toekomst doelmatigheid te kunnen aantonen en aan te sluiten bij de visie van de IZA en de NVD.

Aanpak

Om tot passend professionaliseringsaanbod te komen zal gebruik worden gemaakt van de methodiek van Design Thinking. De reden om deze methode te kiezen is dat deze methode zich kenmerkt door samen met de eindgebruikers, in dit geval diëtisten uit het werkveld, aanbod te ontwerpen. Deze methodiek is praktisch en oplossingsgericht, waarbij de eindgebruiker actief meedoet om te komen tot een ontwerp dat aansluit bij wensen en behoeften. De methode van

Design Thinking bestaat uit een aantal stappen:

  1. Empathize
  2. Define
  3. Ideate
  4. Prototype
  5. Test

Design Thinking is flexibel en iteratief. Tijdens de testfase wordt er vaak input gegenereerd voor eerdere fases. Hierdoor kan een probleem opnieuw gedefinieerd worden, waardoor oplossingen worden aangepast. In dit project gaat dit proces door totdat best passend professionaliseringsaanbod is ontwerpen wat vervolgens klaar wordt gemaakt voor implementatie en disseminatie.

Maak kennis 

Ons team

Marian de van der Schueren

Lector
240523 Lector Marian de van der Schueren

Jeanne in 't Hulst

Onderzoeker
4f2d2d70-dc96-11ee-a680-91003f767d50 Onderzoeker bij Scoop

Karen Kotten-Lips

Onderzoeker
281199 Foto van Karen Kotten-Lips voor docent van het jaar

Partners

  • Diëtistenpraktijk Eetstijl
  • Pit2Fit
  • Profitt
  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten
  • CWZ

In contact komen met dit project?

Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

 

vliegend eten
Zwaartepunt
 

HAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

Ouderenzorg