Schoon - Sustainable Energy & Environment
De klimaatcrisis dwingt ons tot verandering. We willen met zijn allen richting een duurzame wereld. Een wereld zonder CO2-uitstoot. Een wereld zonder fossiele brandstoffen. Kortom: een wereld die schoon, leefbaar en circulair is. Ook voor toekomstige generaties. Dat is een gigantische uitdaging.
Binnen de focus Sustainable Energy & Environment (SEE) - Schoon pakken we die uitdaging daarom samen aan. We bundelen onze krachten vanuit het onderwijs met onderzoekers, het bedrijfsleven en de overheid. Zo komen we tot slimme innovaties en oplossingen voor allerlei complexe energie- en klimaatvraagstukken.
Of het nu om schone mobiliteit, energietransitie, een duurzaam gebouwde omgeving of een circulaire economie gaat: bij SEE - Schoon is de aanpak altijd multidisciplinair. Dat doen we omdat je alleen door kennisbundeling van elkaar leert. Zo levert de HAN professionals af die er helemaal klaar voor zijn. Klaar om samen te innoveren. Klaar voor een duurzame toekomst.
Thema's
Om de uitdaging van het verminderen van CO2 aan te pakken, werken verschillende disciplines van de HAN samen. Deze multidisciplinaire aanpak is terug te vinden in onze 4 thema's:
-
Duurzame energie
HAN SEE - Schoon zoekt innovatieve oplossingen voor de uitdagingen op het gebied van opslag, toepassing en transport van energie. Een duurzame en betrouwbare energievoorziening bereik je alleen door multidisciplinair met elkaar te werken.
-
Duurzame mobiliteit
Met het thema duurzame Mobiliteit mikken we op het drastisch verminderen van de CO2-uitstoot van ons vervoer. Dat bereik je alleen niet zomaar. Daar zijn allerlei aanpassingen en innovaties voor nodig.
-
Duurzaam gebouwde omgeving
De duurzaam gebouwde omgeving is een breed veld. Het betreft alles waar we wonen, werken en recreëren. Die hele omgeving richten we straks zo in dat die zo CO2-neutraal en energiezuinig mogelijk is.
-
Duurzame grondstoffen
Een circulaire economie houdt meer in dan recyclen en hergebruik alleen. Daarom zetten we binnen SEE - Schoon ook vol in op een biobased economie, waarin we biomassa als grondstof gebruiken in plaats van fossiele grondstoffen.
Human capital
Voldoende arbeidscapaciteit is een uitdaging waar we met z'n allen voor staan in de energietransitie. Uit onderzoeken blijkt dat het groeiend tekort aan human capital het tempo van de energietransitie bepaalt: de beschikbaarheid van personeel is een kritische succesfactor. Er zijn méér professionals op de arbeidsmarkt nodig én de professionals die worden opgeleid moeten het werk kunnen doen dat nodig is in de toekomst.
Er is en blijft een groeiend tekort aan arbeidscapaciteit dat gekwalificeerd is voor banen van de toekomst. Zonder interventies van werkgevers en opleidingsinstituten worden de tekorten niet opgelost.
SDG's die passen bij onze regio
Op basis van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en de kracht van onze regio hebben wij de focus bepaald. De focus op samen werken aan minder CO2 past bij Arnhem en Nijmegen. De steden hebben veel bedrijven die werken aan schone energie, toepassingen van waterstof, duurzame grondstoffen en circulaire economie.
HAN Green Office
We zijn binnen HAN SEE - Schoon natuurlijk niet alléén maar op de buitenwereld gericht. In het kader van practice what you preach kijken we ook naar onszelf. De studenten en medewerkers van HAN Green Office stimuleren duurzaamheid binnen de muren van de school op allerlei manieren. We organiseren thriftshops waar studenten kleren kunnen ruilen. Of we zetten campagnes op waarmee we HAN-studenten én medewerkers bewust maken dat duurzaamheid helemaal niet suf en saai is. Integendeel: duurzaamheid is hip! En boven alles is het de toekomst.
Voor actuele en betrouwbare kennis rondom de focusgebieden, schrijf je nu in op onze nieuwsbrief om een maandelijkse update te ontvangen met de stand van zaken.
Samen werken aan minder CO₂
Kernteam SEE - Schoon
Jeroen Rijke
Programmamanager SEE en lector Sustainable River ManagementKarin van Haren
Programmaleider CirculairFrank Karelse
Programmaleider EnergieRobbin van der Linde
Strategische projecten