Region vrouw met bril
 • Slim
 • Schoon
 • Sociaal
 • Slim
 • Schoon
 • Sociaal

We leven in een tijd van digitalisering, automatisering en robotisering. Maar ook in een tijd met grote demografische en ecologische veranderingen. Met de focus Slim - Smart Region werken we aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Zodat we optimaal van nieuwe technologie profiteren.

Innovatie is de sleutel tot het toekomstbestendig bij elkaar brengen van die trends en samen grenzen te verleggen. Welke kansen bieden digitale technologieën, hoe vergroot je de wendbaarheid en flexibiliteit van mensen, teams en organisaties? En welke rol speelt (publiek-private) samenwerking hierin? 

Ter inspiratie

De 4 thema's van Slim - Smart Region

Onze thema's

Alle activiteiten van Slim - Smart Region verdelen we onder in de volgende thema’s:

 • De HAN lanceert eind juni de Technohub Digital Twin, samen met een aantal bedrijven en het Graafschapcollege. Varex medewerker Sjoerd Hermsen

  Digital Twin

  Een digital twin is een virtuele weergave, nabootsing, van een product, proces of dienst. Met een digital twin optimaliseer je processen, monitor je nieuwe ontwikkelingen of test je zonder dat het fysiek al bestaat. Wat zijn de mogelijkheden en toepassingen van deze digitale technologie?

 • De HAN lanceert eind juni de Technohub Digital Twin, samen met een aantal bedrijven en het Graafschapcollege. Varex medewerker Sjoerd Hermsen

  Artificial Intelligence

  Dit grote gebied van kennis biedt onkenbaar veel mogelijkheden met data als basis. Deze data lost allerlei soorten maatschappelijke -, organisatie- en technische vraagstukken op door zichzelf kennis aan te leren. Hoe kom je hieraan en wat kun je ermee?

 • Studenten overleggen bij werkplekken Engineering gebouw

  Innovatieve leeromgeving

  Het werken in de driehoek met werkveld, onderwijs en onderzoek is geen vanzelfsprekendheid. Het vraagt om wel overwogen keuzes in ontwerp van leerproces, (didactische) uitvoering en verbinding met betrokken partners. Hoe zorg je ervoor dat het adaptieve en innovatieve vermogen van (aanstormende) professionals zich optimaal ontplooit?

 • Samenwerken is belangrijk in een innovatie ecosysteem.

  Adoptieve organisatie

  De digitale revolutie raast over organisaties heen. Niet alle organisaties weten hoe hier mee om te gaan. Het vraagt om een nieuwe balans tussen enerzijds het reguliere proces en anderzijds leren pionieren en innoveren in het ecosysteem. Hoe implenteer je die balans?

BEKIJK DE HOOGTEPUNTEN STUDIEJAAR '22-'23
 

Samen terugblikken

Mooi moment om enkele hoogtepunten vanuit het zwaartepunt Slim - Smart Region te bekijken. Klik op onderstaand overzicht en ontdek wat bundeling van krachten oplevert gedurende 1 studiejaar! 

 

Illustratie zwaartepunt Smart Region
Laat het ons weten
 

Samen grenzen verleggen met Slim - Smart Region?

Werk jij bij een bedrijf/instelling en wil jij met ons grenzen verleggen met digitale technologie? Wij werken graag samen aan de maatschappelijke uitdagingen rondom digitalisering. Dit doen wij vanuit ons onderwijs en onderzoek in nauwe samenwerking met het werkveld. Heb je een interessant (nieuw) thema? Laat het ons weten. Samen maken we het verschil!​

Belangrijke termen die van toepassing zijn bij een innovatie ecosysteem en bij innovatie.
Maak kennis 

Ons team

Veel mensen binnen en buiten de HAN zijn betrokken bij het zwaartepunt Slim - Smart Region. Hier zie je de leden van het kernteam. Neem gerust contact op als je meer wilt weten.

Kernteam

Maarten van Gils

Leading lector Smart Region en Lector Smart Business, Academie Organisatie en Ontwikkeling
Profielfoto Maarten van Gils, lector Smart Business en zwaartepuntmanager Slim - Smart Region.

Annelies Dickhout

Senior beleidsmedewerker, Academie Organisatie en Ontwikkeling
Dickhout

Inez Kohlmann

Onderzoeker, Academie Engineering en Automotive
Portretfoto Inez Kohlmann 2022 smart business lectoraat

Han ten Berge

Beleidsadviseur, Academie Organisatie en Ontwikkeling
Portretfoto Han ten Berge, kernteam Smart Region

Lois Kiekebosch

Beleidsadviseur, Centrale Staf Onderwijs, Onderzoek, Kwaliteitszorg
Portretfoto Han ten Berge, kernteam Smart Region

Marlous van den Tooren

Procescoördinator, Academie Financieel Economisch Management
Portretfoto Han ten Berge, kernteam Smart Region

Stef Nagtzaam

Marketing- en communicatieadviseur, Services Marketing, Communicatie en Voorlichting
Portretfoto Han ten Berge, kernteam Smart Region

Nieuws en verdieping en events

Jens Tschopp heeft met zijn afstudeeropdracht voor Technische Bedrijfskunde aan de HAN een 9.7 behaald. Een geweldig resultaat!
Foto van Lilian Beijer, Yvonne de Haan en Geert Frederix nadat ze zijn geinstalleerd als lector voor het lectoraat Digitale Transformatie in de Revalidatiezoorg
sleutel in slot van huis
HAN, Warkhouse & Achterhoek AmbassadeursGaat het de studenten lukken? De innovatietool voor het mkb?
Nino Struijck, impactstrateeg bij maatschappelijk adviesbureau Warkhouse. Foto komt bij interviewtekst.
HAN, UWV en WerkBedrijf Rijk van NijmegenEen samenwerking die ‘werkt’
Het publiek tijdens De Grote Generatieshow
HAN Changemaker Podcast - esports als topsport

Projecten Smart Region

Fieldlab digital twin

Wat is digital twin? Voor grote technische bedrijven maakt deze digitale technologie al onderdeel uit van de bedrijfsvoering. Wat kan het betekenen voor mkb bedrijven in de Achterhoekse maakindustrie? De komst van een fieldlab digital twin levert kennis en kunde op voor de maakindustrie.

Smart Region digital twin bij Varex Imaging. Dit betreft een calibratie handeling van de paddle welke gebruikt wordt voor borstonderzoek.

Prepareren voor innoveren

We verwachten veel van onze studenten als ze straks de wijde wereld ingaan. Als toekomstige professionals worden zij geconfronteerd met complexe maatschappelijke vraagstukken. Die liggen bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg, gelijke kansen in het onderwijs en klimaatverandering.

Fotoshoot vergaande samenwerking door HAN academie gezondheid en vitaliteit bij Bernhoven.

Technohub digital twin

Wat is digital twin? Wat kan het betekenen voor mkb bedrijven in de Achterhoekse maakindustrie? Dankzij de technohub worden betere professionals in de maakindustrie opgeleid en kunnen maakbedrijven hun productieproces slimmer inrichten.

De HAN lanceert eind juni de Technohub Digital Twin, samen met een aantal bedrijven en het Graafschapcollege. Weergave van productiehal Varex te Doetichem.

Pilot skillshub Euregio

Sinds november 2020 doet de HAN met de Gemeente Nijmegen, de Stadt Duisburg en de Stadt Moers onderzoek. Dit gebeurt in het project ‘Pilot Skillshub Euregio’ (INTERREG VA NL-D). Het is de gezamenlijke basis voor een meer op skills gebaseerde Euregionale arbeidsmarkt.

in gesprek op kantoor

Adoptieve organisaties in zorg en welzijn

Zorgorganisaties staan voor een grote uitdaging waarbij ze moeten innoveren en tegelijkertijd de reguliere zorg moeten blijven bieden. Dit project heeft als doel om zorgprofessionals, managers en vernieuwers te voorzien van methodieken, kennis en nieuwe samenwerkingsvormen, zodat zij de tegengestelde processen van het exploratieproces (change) en het exploitatieproces (run) in de organisatie leren herkennen en hierop kunnen anticiperen door deze te verbinden.

Skillslab-Coassistenten

't Werkt!

Beroepen veranderen steeds sneller van inhoud. Sommige beroepen verdwijnen, andere beroepen verschijnen. Dat vraagt veel van professionals in opleiding. Het is belangrijk dat zij leren anticiperen op, en omgaan met, die veranderingen door nieuwe vaardigheden te leren.

overlegt met studenten

Digitaal Skills Paspoort voor Vakmensen - Slimme Mensen

Hoe zorg je dat vakmensen passend werk vinden? Zodat ze gemotiveerd en gezond blijven? En werkgevers de juiste mensen voor een functie vinden? De oplossing is een Digitaal Skills Paspoort voor Vakmensen. Waarin vakmensen inzicht krijgen in hun actuele skills. En er geen mismatches meer zijn.

mensen achter laptop informeel

House of Skills, 13 ontwerpprincipes voor een Krachtige Leerwerkomgeving

Vanuit het Lectoraat Leren tijdens de Beroepsloopbaan participeert HAN University of Applied Sciences in het project House of Skills (HoS). De HAN deed de afgelopen twee jaar voor House of Skills onderzoek naar de ‘krachtige leer- werkomgeving’.

vrouwen in gesprek

The Organized Digital Factory

We ontwikkelen voor mkb-maakbedrijven een Operations Digital Twin om doorlooptijden kort en betrouwbaar te maken. Productieplanning en -besturing is complex en de traditionele wijze is te statisch: realtime procesbeheersing is belangrijk. Een ODT plant optimaal en reageert realtime op wijzigingen.

Man met tablet kijkt naar robotarmen in Digitale Fabriek

DEMAND

Organisaties beschikken vaak over vele dataketens. Hoe meer datastromen, hoe complexer het geheel en hoe groter de behoefte aan structuren om deze te integreren en te managen. Het project DEMAND helpt data-gedreven organisaties die hier hulp bij willen met nieuwe methodologieën en tooling.

Vrouw en data
Maak kennis 

Onze vaandeldragers

Hier zie je onze vaandeldragers die allen een mooie bijdrage leveren in het vormgeven en verder uitdragen van de thema's van het zwaartepunt.

Vaandeldragers

René Bakker

Adviseur Networked Applications
Portret René Bakker mbt afscheid en pensioen. Over betrokkenheid bij Smart Region en Digital Twinning.

Stijn Hoppenbrouwers

Lector Data & Knowledge Engineering, Academie IT en Mediadesign
Stijn Hoppenbrouwers

Germonda Mooij

Onderzoeker Data & Knowledge Engineering, Academie IT en Mediadesign
Pasfoto Germonda Mooij, teamlid Smart Innovation projectleider Digital Twinning, focusgebied Smart Region, onderzoeker AIM

Marijn Siebel

Onderzoeker Data & Knowledge Engineering, Academie IT en Mediadesign
Academie IT en Mediadesign. Lectoraat MBIS. Portretfoto Marijn Siebel.

Marij Striekwold

Beleidsmedewerker, Academie IT en Mediadesign
Academie IT en Mediadesign. Lectoraat MBIS. Portretfoto Marijn Siebel.

Jos Sanders

Lector Leren tijdens de Beroepsloopbaan, Academie Organisatie en Ontwikkeling
Jos Sanders

Maureen Elshof

Onderzoeker Strategie en Werkveld, Academie Gezondheid en Vitaliteit
Jos Sanders

Hilde de Groot

Onderzoeker Smart Business, Academie Organisatie en Ontwikkeling
Portretfoto Hilde de Groot 2022 smart business lectoraat

Els van der Pool

Lector Human Communication Development, Academie Business en Communicatie
Lector Els van der Pool

Pierre Gorissen

Associate lector Leren met ict, Academie Educatie
Pierre Gorissen

Wietske Kuijer

Lector Responsief Beroepsonderwijs, Academie Educatie
Portret, onderzoek

Aimée Hoeve

Onderzoeker Responsief Beroepsonderwijs en Leren tijdens de Beroepsloopbaan, Academie Educatie
Aimee Hoeve

Sander Berendsen

Lerarenopleider, Academie Educatie
Portretfoto Sander Berendsen voor Smart Region

Mariëlle Verhoef

Onderzoeker Responsief Beroepsonderwijs, Academie Educatie
Portret, onderzoek

Hubèrt Bijsterveld

Docent-onderzoeker, Academie Organisatie en Ontwikkeling
Portretfoto Hubèrt Hubert Bijsterveld 2022 smart business lectoraat

Gerben Muller

Docent, Academie Engineering en Automotive
Profielfoto Gerben Muller

Vincent Wiegel

Lector Lean, Academie Engineering en Automotive
Portretfoto Vincent Wiegel

Herold Cremer

Docent-onderzoeker, Academie Engineering en Automotive
Herold Cremer portret

Gerlinde Oversluizen

Onderzoeker Lean, Academie Engineering en Automotive
Portretfoto Gerlinde Oversluizen

Yvonne Peterman

Docent, Academie Organisatie en Ontwikkeling
Portretfoto Yvonne Peterman 2022 smart business lectoraat

Erik Folgering

Projectmanager, Academie Engineering en Automotive
Erik Folgering, SEECE

Astrid Hoge

Academiedirecteur, Academie IT en Mediadesign
Academie IT en Mediadesign. Portretfoto Astrid Hoge

Harmen Neidig

Academiedirecteur, Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie
Academie IT en Mediadesign. Portretfoto Astrid Hoge

Rene Tönnissen

Academiedirecteur, Academie Sport en Bewegen
Portretfoto René Tönissen DLWO magazine

Dennis Moeke

Lector Logistiek en Allianties, Academie Organisatie en Ontwikkeling
LM Lector Dennis Moeke

Désirée ten Have

Beleidsmedewerker, Academie Financieel Economisch Management
LM Lector Dennis Moeke

Vincent Koek

Medewerker administratieve processen en systemen, Academie IT en Mediadesign
LM Lector Dennis Moeke

Slim - Smart Region draagt/droeg bij aan...

Ondernemerschap

Ondernemers staan voor lastige keuzes met betrekking tot vraagstukken als verduurzaming, digitalisering, samenwerken en groei (of juist krimp). Hoe pak je dat aan? Hiervoor gaan we terug naar de essentie van ondernemerschap: het ontdekken, creëren, ontwikkelen, evalueren en benutten van kansen!

Foto van post-hbo-studenten van de financiële HAN-opleidingen (Academie Financieel Economisch Management)

Smart Production Centre

Het Smart Production Centre for Advanced Automotive Applications (SPC) richt zich op de ontwikkeling van geautomatiseerde processen. Deze processen zijn bedoeld ter ondersteuning van de ontwikkeling van lichtgewicht automotive onderdelen bij grootschalige fabrikage.

studenten werken aan auto op hefbrug

Ethiek

Smart Region heeft een bijdrage geleverd aan het symposium Durf te Denken! Meer dan 250 HAN-medewerkers en -studenten hebben ervaren hoe toegepaste filosofie en ethiek helpen bij de grote uitdagingen van onze tijd.

Filosofie op de HAN, Durf te denken evenement, stockphoto 2022

Onderwijsinnovatie

Onderzoek bij de HAN levert waardevolle kennisproducten op, zoals publicaties en scripties. We vinden het belangrijk dat deze producten goed vindbaar en toegankelijk zijn. Het Open Science Platform is een digitaal platform waar studenten, onderzoekers en ondernemers elkaar vinden en kennis met elkaar delen. Kennis waar we dankzij slimme technologie

Filosofie op de HAN, Durf te denken evenement, stockphoto 2022

Additive Manufacturing

Additive Manufacturing is een belangrijke digitale technologie en is nog volop in ontwikkeling. Het bedrijfsleven heeft behoefte aan toepassingsgericht onderzoek om deze technologie succesvol(ler) te kunnen gaan benutten en de potentie voor organisatie en businessmodellen daarvan in te kunnen zetten.

null
Door de hele HAN
 

Slim schoon sociaal in het onderwijs

Om docenten te helpen om slim, schoon en sociaal nog meer te integreren in de les, is een menukaart slim schoon sociaal in de les opgesteld vol met handige en inspirerende tools.

Venndiagram Slim Schoon Sociaal
Blijf op de hoogte
 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van al het nieuws binnen Slim - Smart Region.

Venndiagram Slim Schoon Sociaal

SDG's die passen bij onze regio

Op basis van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en de kracht van onze regio hebben wij de focus bepaald. De focus op samen grenzen verleggen met digitale technologie past bij Arnhem en Nijmegen. En het is een wereldwijd maatschappelijke uitdaging met mensen en organisaties wendbaar te houden.

 • Industrie, innovatie en infrastructuur, passend bij Smart Region - slim
 • Duurzame steden en gemeenschappen, passend bij Smart Region - slim
 • Partnerschappen om doelstellingen te bereiken, passend bij alle drie de zwaartepunten
 • Industrie, innovatie en infrastructuur, passend bij Smart Region - slim
 • Duurzame steden en gemeenschappen, passend bij Smart Region - slim
 • Partnerschappen om doelstellingen te bereiken, passend bij alle drie de zwaartepunten