Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 9nov
    10nov
    Open Dag
    Nijmegen - 10:00 - 15:00

Dit is je studie Ergotherapie

Bij Ergotherapie leer je jouw cliënt optimaal te begeleiden, zodat die de alledaagse dingen weer kan uitvoeren. Je werkt veel samen met andere studenten. Door praktijkopdrachten en stages doe je daarnaast veel professionele ervaring op om een goede ergotherapeut te worden!

Kapittelweg 33 Nijmegen Ergotherapie studeren hbo opleiding uitleencentrum hulpmiddel

Je krijgt verstand van veel zaken
 

De opbouw van Ergotherapie

Als ergotherapeut moet je flink wat vaardigheden onder de knie hebben. In het 1e jaar start je al met het trainen daarvan. Dit doe je aan de hand van de vijf beroepsthema's die alles te maken hebben met je toekomstige beroep.

  • persoonsgericht werken
  • veranderen door dagelijks handelen
  • in partnerschap werken
  • praktijkgericht vernieuwen
  • professionele groei en ontwikkeling

Gedurende de gehele opleiding komen deze beroepsthema's terug. Met steeds complexere opdrachten waarin je kennis en vaardigheden opdoet. Deze worden getoetst door middel van programmatisch toetsen. Na 4 jaar ben jij Bachelor of Science!

Kapittelweg 33 Nijmegen Ergotherapie studeren hbo opleiding roltrap studenten
Student Ergotherapie aan het woord

Floor vertelt: wat ga je leren bij de opleiding Ergotherapie?

GGM K33 D6 overlegruimte werkgroep studenten

Je propedeuse jaar

In je 1e jaar maak je kennis met allerlei aspecten van ergotherapie. Welke verschillende doelgroepen, cliënten kun je tegenkomen?

Jaar 1: Kennismaken met het vak ergotherapeut

Je komt op plekken waar ergotherapeuten werkzaam zijn. Zo ontdek je wat jij leuk vindt en waar jouw talenten liggen. Je leert vaardigheden, zoals gespreks- en vergadertechnieken. Zo weet je vast aan het eind van je 1e jaar of Ergotherapie echt iets voor jou is! 

Daarnaast maak je kennis met verschillende doelgroepen, cliënten én plekken waar ergotherapeuten werken. Je leert ook het trainen van zelfstandigheid bij cliënten die je gaat behandelen. Denk hierbij aan het herstellen van oude mogelijkheden, het aanleren van nieuwe mogelijkheden, het voorkomen van toename van de klachten en/of het verminderen van beperkingen. 

De theorie die je leert, breng je direct in de praktijk via projecten of opdrachten in een ondernemende leeromgeving, het HAN Praktijkhuis, met moderne test- en oefenmaterialen. Ook doe je onderzoek, waarbij je een vraagstuk uit de praktijk beantwoordt. 

Wennen op het hbo; wij helpen je 

Buddy's, leercoach en studentbegeleider

  • Buddy voor start van de opleiding: iedere studiekiezer die zich aanmeldt bij de opleiding Ergotherapie krijgt een buddy toegewezen. De buddy is een eerstejaarsstudent van de opleiding. Je buddy zal de eerste keer contact met jou opnemen. Als je wil, kun je met je buddy spreken over de opleiding en je vragen stellen. We willen op deze manier vóór start van de opleiding al laagdrempelig kennismaken en je verder helpen bij vragen.
  • Buddy in je 1e studiejaar: omdat het 1e jaar aan het hbo best wennen kan zijn, werkt de opleiding Ergotherapie ook hier met een buddysysteem. Dit betekent dat iedere eerstejaarsstudent, samen met ongeveer 6 medestudenten, gekoppeld wordt aan een tweedejaarsbuddy. Je kunt je buddy benaderen voor hulp en feedback op opdrachten, maar ook om ervaringen over de opleiding te delen.
  • Leercoach: de opleiding Ergotherapie werkt met leerteams van ongeveer 6 studenten. Deze studenten worden begeleid door een leercoach. De leercoach begeleidt je tijdens en met het leren tot ergotherapeut. Je hebt met je leerteam gesprekken met je leercoach.
  • Studentbegeleider: de studentbegeleider is een docent en daarmee heb je individuele gesprekken gericht op begeleiding in de studievoortgang. De studentbegeleider heeft ook een doorverwijsfunctie naar bijvoorbeeld het HAN Student Support Center, studentpsycholoog, Talencentrum etc.

Periodes en je leeromgeving

Het studieprogramma bestaat uit periodes. In elke periode ga je aan de slag met beroepstaken; zaken waarmee je in aanraking komt in je beroep als ergotherapeut. Het kan gaan om het dagelijks leven waarin cliënten zich moeten redden. Of handelingen die een cliënt opnieuw moet leren om weer deel te nemen aan de maatschappij.

Praktijkleren

In het eerste jaar ga je op zoek naar een werkplek waar je als ‘vrijwilliger’ aan de slag gaat voor circa een dagdeel per week. Op deze werkplek lever je een bijdrage aan de samenleving. Het dient een plek te zijn waar je jouw professionele houding kunt ontwikkelen en waarin je kunt leren contact maken en relaties onderhouden. Je kiest zelf naar wat voor werkplek je op zoek gaat, je overlegt hierover met je leercoach. Denk bijvoorbeeld aan een verzorgingshuis, voedselbank, welzijnsorganisatie, buurthuis.

Programmatisch toetsen

Bij de opleiding ergotherapie volgen we jouw ontwikkeling als student door middel van programmatisch toetsen. Het is een continu proces van toetsen om van te leren aan de hand van een diversiteit aan opdrachten (datapunten) waarop feedback wordt verzameld. We bekijken waar je staat en welke vervolgstappen er nodig zijn om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen.

Voorbeelden van datapunten zijn:  

  • Een reflectieverslag van een ervaringsgebeurtenis 
  • Een video met opgenomen gedrag  
  • Het volgen van je eigen ontwikkeling van kennis door middel van een meerkeuzetoets 
  • Het maken van een schrijfopdracht of het uitvoeren van een consult. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Verdieping en verbreding

In je 2e jaar begint het echte werk! Je gaat op zoek naar de verdieping en verbreding van het vak ergotherapeut.

Jaar 2: Variatie en training

De handelingen die je hebt geleerd in je 1e jaar, pas je nu toe op een hoger niveau. In meer werkvelden, voor meerdere doelgroepen. Zoals kinderen, mensen met dementie of mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Daarbij maak je verder kennis met de beroepstaken van een ergotherapeut. Je traint je vaardigheden in het HAN Praktijkhuis, maar ook in de regio.

Ondernemen

Een ondernemende houding is voor een ergotherapeut een echte meerwaarde. De maatschappij vraagt om wendbare en flexibele ergotherapeuten die in staat zijn om te gaan met een veranderende samenleving. Daarbij is het van belang dat je dus nieuwsgierig, creatief, kritisch en ondernemend bent om te zien waar kansen en mogelijkheden liggen voor de cliënt, de organisatie of het beroep.

Je ontwikkelt bijvoorbeeld zelf nieuwe en verbeterde producten en diensten, en zet die in de markt. Een dergelijke product of dienst is gericht om het handelen van een groep mensen weer te bevorderen of behouden. Om de nieuwe producten op de markt te kunnen zetten moet je jezelf natuurlijk goed kunnen presenteren en profileren. Bij de HAN leer je dan ook verder kijken dan de grenzen van je eigen vakgebied. Je leert samenwerken met andere professionals, bijvoorbeeld in een lab en werkplaats.

Labs en werkplaatsen

Als ergotherapeut werk je nooit alleen. Vaak werk je samen met een team van professionals die allemaal hun eigen expertise hebben. Daarom leer je bij de HAN interprofessioneel werken. Dat wil zeggen: je leert samenwerken met professionals, zoals een verpleegkundige of social worker. Zo zorgen jullie er samen voor dat de cliënt de zorg krijgt die hij nodig heeft. Je leert dit onder andere in onze Labs en Werkplaatsen. Als student kun je bijvoorbeeld meedoen bij:

  • iXperium Health
  • Lent - Thermion
  • Oosterhout
  • Wijchen
  • ZZG Herstelcentrum

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Kapittelweg 33 Nijmegen Ergotherapie studeren hbo opleiding ingang entree

Stage en minor

Hoe verder je studie vordert, hoe meer je in de praktijk bezig bent. In het 3e jaar loop je een stage van 20 weken. Je kiest ook een minor: een soort 'vakkenpakket' over een onderwerp dat jou interesseert.

Jaar 3: Praktijkleren

In het derde jaar ga je voor het eerst 20 weken op stage. Je leert 4 dagen per week in de praktijk en volgt een dagdeel onderwijs. Tijdens het dagdeel onderwijs deel je je ervaringen met medestudenten en docenten en breng je verdieping aan in je ervaringen van je stage. In totaal loop je tijdens je opleiding 2 keer een half jaar stage op 2 of meer verschillende werkplekken waardoor je goed voorbereid bent op de praktijk!

Welke minor kies jij?

Naast het half jaar stage neem je in het 3e jaar deel aan een minor (een half jaar). Een minor is een keuzevak of een combinatie van keuzevakken op een gebied dat jij ziet zitten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende minoren:

  • Neurorevalidatie
  • Het kind centraal, een interprofessionele aanpak
  • Gedraag je! Begeleiden van gedragsverandering van cliënten naar een voor hen betekenisvol leven

Liever naar een andere hogeschool of universiteit, in binnen- of buitenland? Er is keuze genoeg: pak je kans en kies wat jij leuk vindt!

Verdiepende minor 
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied. 

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 
 

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. 

Zo organiseren we bijvoorbeeld het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e-jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

Bekijk de ervaringen van andere Ergotherapie studenten:

Doe meer praktijkervaring op en studeer af

In het 4e jaar loop je wederom een half jaar stage. Daarnaast werk je aan een opdracht om een groep kwetsbare mensen grotere kansen te bieden om mee te doen in de samenleving. Je onderzoekt ook hoe ze op jouw stageadres de kwaliteit van de afdeling kunnen verbeteren. Je kunt natuurlijk ook stage lopen en/of afstuderen in het buitenland!

Jaar 4: Afstuderen

In het 1e of 2e semester ga je aan de slag met je afstudeeropdracht binnen de innovatieve onderwijseenheid Praktijkinnovatie in Zorg en Welzijn (PZW). Hierin ga je samenwerken met studenten van ander zorg- en welzijnsopleidingen. Je voert in een projectteam een praktijkgericht onderzoek uit in opdracht van een bedrijf of organisatie. Hierbij los je een praktijkprobleem op voor bijvoorbeeld een revalidatiecentrum, eerstelijnspraktijk of een patiëntenvereniging.

  • Wat zijn de ervaringen van cliënten met mobiliteitsbeperkingen tijdens vrijetijdsbesteding?
  • Hoe kan een zorgplan ontwikkeld worden voor kinderen met jeugdreuma?
  • Welke invloed hebben rugklachten op vrijetijdsbesteding?

Om hier antwoord op te geven, ontwikkel je een relevant, vernieuwend en bruikbaar product. Maar je opdracht kan ook nieuwe inzichten opleveren. Aan het eind laat je zien hoe jouw product of inzicht bijdraagt aan de oplossing van het probleem. 

Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW)

Een aantal geselecteerde studenten gaat, in plaats van een reguliere afstudeeropdracht, in het 4e jaar meedoen aan de innovatieve onderwijseenheid Praktijkinnovatie in Zorg en Welzijn (PZW). Hierin ga je samenwerken met studenten van ander zorg- en welzijnsopleidingen. Samen werk je aan een vraagstuk uit de praktijk. Meer info over PZW.

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement! 

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend ergotherapeut en je mag jezelf Bachelor of Science noemen.

Volgende pagina
 

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!