HBO-programma Taalschakeltraject

anderstaligen in de klas
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

Startdatum is nog niet bepaald

Je bent nieuwkomer in Nederland, moet inburgeren én wilt graag hier studeren. De HAN en Radboud Universiteit bieden samen een 2 tot 3-jarig taalschakeltraject (onderwijsroute) aan. In dit traject word je optimaal voorbereid op het behalen van het Staatsexamen NT2 B2 én op toelating tot een studie.

Het taalschakeltraject is speciaal voor hoger opgeleide anderstaligen. Het is een gezamenlijk traject van de HAN en de Radboud Universiteit. Heb jij een buitenlands diploma op minimaal mbo-4/havo-5-niveau? Dan is het taalschakeltraject van de HAN de ideale voorbereiding op je hbo-opleiding. Heb je een buitenlands diploma op vwo-niveau en wil je studeren op de Radboud Universiteit? Ook dan start je je voorbereiding bij de HAN en stap je in het schakeljaar (deel 2) na enkele maanden over naar de Radboud Universiteit. Dit gebeurt in overleg met, en na goedkeuring van, de coördinator van het maatwerktraject van de Radboud Universiteit.

In het kort

  2 tot 2,5 jaar Duurafhankelijk van instroommoment
  12-25 uur per weekContacturenIn het eerste jaar gemiddeld 12 contacturen per week, in het tweede jaar gemiddeld 25 contacturen per week
  15-20 uur per weekZelfstudie
  € 18,420KostenVal je onder de nieuwe inburgeringswet, betaalt de gemeente jouw inburgering en heb je samen met je gemeente besloten dat je aan dit taalschakeltraject meedoet? Dan betaalt je gemeente rechtstreeks aan het Talencentrum. Ben je gezinsmigrant? Dan moet je dit zelf betalen.

Intake in 6 stappen

 1. De inburgeringsconsulent van jouw gemeente meldt jou aan via onderwijsroute@han.nl.
 2. Om toelaatbaar te zijn heb je een Internationale Diploma Waardering (IDW) nodig. Het aanvragen duurt vaak lang, dus doe het nu alvast! Een IDW aanvragen kan op deze website.
 3. Na ontvangst van de benodigde gegevens ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
 4. Tijdens het intakegesprek bepalen we of ons taalschakeltraject bij jou past en maken we samen een leerplan.
 5. Na het intakegesprek krijg je te horen of je bent toegelaten tot de taalschakeltraject.
 6. Als je inburgeringsconsulent het leerplan heeft goedgekeurd, kun je direct beginnen!

Programma

Het taalschakeltraject bestaat uit verschillende onderdelen.

Deel 1                  

In deel 1 krijg je lessen NT2 van niveau A0 tot B1. Je krijgt drie keer per week les. De lessen duren 3-3,5 uur. Daarnaast moet je ongeveer 15 uur per week besteden aan huiswerkopdrachten en zelfstudie. Een zelfstandige en actieve studiehouding is dus belangrijk.

Daarnaast organiseren we een aantal excursies om Nederland beter te leren kennen, maak je kennis met het Nederlandse beroepenveld, krijg je een buddy en word je begeleid door een mentor. We starten twee keer per jaar met een groep. Als je alles in één keer haalt, duurt dit deel 1 jaar.

Deel 2              

In deel 2 van het taalschakeltraject, het schakeljaar, is een fulltime programma. Je hebt ongeveer 25 uur les per week. Jouw lesrooster wordt deels bepaald door het aantal keuzevakken dat je volgt, afhankelijk van je studiekeuze. Het is een intensief jaar dat één keer per jaar start in september. Dit deel bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Voorbereiding op Staatsexamen NT2, programma II;
 • Engels
 • Keuzevakken: wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie
 • Studievaardigheden die belangrijk zijn voor je vervolgopleiding, zoals projectmatig werken, presenteren, ICT skills en zelfstandig werken
 • Studiekeuzebegeleiding en beroepsoriëntatie
 • Sollicitatievaardigheden en kennismaking met het beroepenveld, specifiek voor de oudere deelnemers die zich voorbereiden op een  deeltijdstudie met deeltijdbaan.

Tijdens dit jaar maak je kennis met alle opleidingen van de HAN en de Radboud Universiteit. We begeleiden je bij het kiezen van een opleiding die bij je past. En het mooie is: je krijgt een mentor (docent) die je begeleidt bij je studie én een buddy (HAN-student) die je op weg helpt in de studentenwereld.

Wil je je verder voorbereiden op een studie aan de Radboud Universiteit en voldoe je aan de intake-eisen op vwo-niveau? Dan volg je vanaf december van dit jaar een ander programma. Je stapt over naar de Radboud Universiteit in Nijmegen en volgt daar een maatwerktraject, passend bij je studiekeuze. 

Toelatingseisen

 • Je hebt een buitenlands diploma dat gelijkstaat aan mbo-4 of havo-5-niveau;
 • Je beheerst Engels op A2-niveau.

Locatie

De lessen worden gegeven op de HAN-campus in Arnhem. Stap je in de loop van het tweede jaar over naar de Radboud Universiteit? Dan volg je de rest van de lessen op de Radboud campus in Nijmegen.

Klaar om te beginnen?

Vraag je inburgeringsconsulent om je aan te melden!

NT2, anderstaligen in de klas
draw-cta-title

Ook interessant

Language and Prep Program

You're a newcomer to the Netherlands, you have to integrate and you’d like to study here. HAN and Radboud University together offer a 2-year education pathway: the language and prep program. This program optimally prepares you to pass the Dutch B2 State Exam and to be admitted to a degree program.

143357 NT2, anderstaligen in de klas

Nederlands A1 & A2 (avond)

Ben je hogeropgeleid, wil je snel de Nederlandse taal leren? Het Talencentrum biedt 3 opeenvolgende cursussen. In onze cursussen leer je ook veel over de Nederlandse cultuur en organiseren we verschillende activiteiten buiten het leslokaal om kennis te maken met de Nederlandse maatschappij. 

De cursus A0-A2 is een beginnerscursus

Studenten in gesprek lachend

Nederlands A2 (avond)

Ben je hogeropgeleid, wil je snel de Nederlandse taal leren? Het Talencentrum biedt 3 opeenvolgende cursussen. In onze cursussen leer je ook veel over de Nederlandse cultuur en organiseren we verschillende activiteiten buiten het leslokaal om kennis te maken met de Nederlandse maatschappij. Aan de slag vanaf niveau A1? Volg de cursus Nederlands A2!

Twee studenten overleggen met laptop

Nederlands B1 (avond)

Ben je hogeropgeleid, wil je snel de Nederlandse taal leren? Het Talencentrum biedt 3 opeenvolgende cursussen. Zo kun je beter meedoen in de Nederlandse maatschappij. Als je wilt inburgeren kun je bij ons cursussen volgen zodat je klaar bent voor het Staatsexamen NT2 op niveau B2. Naast het Nederlands, leer je in onze cursussen ook veel over de Nederlandse cultuur en organiseren we verschillende activiteiten buiten het leslokaal om kennis te maken met de Nederlandse maatschappij.

Twee studenten werken samen met laptop

Nederlands B2 (avond)

Ben je hogeropgeleid, wil je snel de Nederlandse taal leren? Het Talencentrum biedt 3 opeenvolgende cursussen. Zo kun je beter meedoen in de Nederlandse maatschappij. Naast het Nederlands, leer je in onze cursussen ook veel over de Nederlandse cultuur en organiseren we verschillende activiteiten buiten het leslokaal om kennis te maken met de Nederlandse maatschappij. Aan de slag vanaf niveau B1? Volg de cursus Nederlands B2!

Twee studenten praten bij fiets campus Nijmegen

onderwijsroute@han.nl

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan het HAN-Talencentrum. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?