Schakeltraject

Mexicaanse Michelle nu accountant in Nederland via het schakeltraject van de HAN

Michelle Martinez Parra deed het schakeltraject Accountancy & Controlling

Michelle Martinez Parra begon 4 jaar geleden met een voorsprong aan het schakeltraject Accountancy & Controlling. Ze is in Mexico namelijk al afgestudeerd accountant. Toch koos ze ervoor om ook in Nederland de opleiding te doorlopen. “Ik miste mijn titel.”

Dankzij het schakeltraject, waarmee financials en zij-instromers zonder financiële vooropleiding in 10 maanden worden klaargestoomd voor de opleiding tot accountant of controller, is ze straks ook hier gecertificeerd accountant. 

Naar Nederland voor de liefde

Als student aan de Universidad Kino in haar geboortestad Hermosillo had de Mexicaanse Michelle Martinez Parra de droom om de top te bereiken. CEO worden van een internationaal bedrijf, dat was het grote doel. En het was haar vader die haar ervan overtuigde dat ze met die ambitie beter accountancy kon gaan studeren, dan bedrijfskunde. “Omdat je als accountant zowel bedrijfskundige vakken krijgt als accounting. Je wordt dan meer een allround manager, zei hij.”

Michelle startte haar carrière in Mexico dus als accountant, maar de liefde bleek uiteindelijk sterker dan haar CEO-droom. Ze ontmoette haar Nederlandse man zo’n 15 jaar geleden tijdens een uitwisselingsprogramma van haar studie in Canada. “In eerste instantie zou ik voor een jaar naar Nederland komen, maar het ging zo goed dat ik ben gebleven. En nu woon ik hier nog altijd gelukkig samen met mijn man en onze zoon van 8.”

Met haar financiële achtergrond kon Michelle al snel ook in Nederland aan het werk bij een accountantskantoor. Maar niet als volwaardig accountant. En ook al had ze plezier in haar werk als assistent-accountant, ze miste uiteindelijk toch haar titel. Dus besloot ze om ook in Nederland de opleiding tot accountant te gaan volgen.

Schakeltraject Accountancy & Controlling

Omdat de HAN in samenwerking met Nyenrode het schakeltraject Accountancy & Controlling aanbiedt, kon ze versneld richting de opleiding tot AA-accountant. Het schakeltraject is een pittige post-hbo opleiding, waarin je met maar 1 lesdag in de week in 10 maanden de benodigde basiskennis op het gebied van finance krijgt aangereikt.  

In principe kan iedereen met een afgeronde hbo-diploma zich aanmelden voor het schakeltraject (lees ook het artikel Van fysiotherapeut naar financial -redactie). Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de opleiding een flinke inspanning vereist, zeker voor zij-instromers zonder financiële achtergrond. Gelukkig zijn er veel accountantskantoren waar je tijdens je opleiding al aan het werk kunt en waar je ondersteuning krijgt bij het doorlopen van het traject.

Goede ondersteuning belangrijk

CROP Accountants, het kantoor waar Michelle tijdens haar opleiding werd aangenomen, is daar een mooi voorbeeld van. Het bedrijf is zich ervan bewust dat medewerkers die deeltijd- of duaaltrajecten volgen, het erg druk hebben. “Dus blijven we constant met ze in gesprek”, zegt Quinten Brand, manager Accountancy & Advies bij CROP. “We hebben ook een buddy-mentor systeem. We proberen studenten daarin zo veel mogelijk te koppelen aan medewerkers die de opleiding recent hebben afgerond. Want zij weten het beste wat er verwacht wordt.”

Quinten is wel te spreken over het schakeltraject van de HAN en Nyenrode. “Er is een serieus tekort aan accountants en controllers, en een meerjarige deeltijdopleiding is voor veel mensen een te hoge drempel. Het schakeltraject biedt zij-instromers de kans om binnen een jaar de stap te zetten naar de opleiding tot AA-accountant, RA-accountant of controller.”

“We kijken trouwens wel kritisch naar sollicitanten die het schakeltraject willen volgen. Als iemand geen financiële achtergrond heeft, willen we heel zeker weten dat het met de capaciteiten en de motivatie goed zit. Anders redden mensen het niet, dat weten we uit ervaring.”

Dat blijkt ook wel uit het feit dat het schakeltraject zelfs voor Michelle uitdagingen met zich meebracht. “Een beetje vanwege de taal natuurlijk, maar ik moest ook weer flink de theorie induiken”, vertelt ze. “Het zijn toch 4 jaar aan finance-vakken die je in 1 jaar moet doen. Dat is aanpoten, maar als je graag wilt en vooral goed blijft oefenen, komt het goed.”

Cijfers vertellen een verhaal

Een uitdaging dus, maar wel eentje die je klaarstoomt voor een mooie baan. Als accountant kun je een belangrijke functie vervullen voor allerlei soorten organisaties, weet Michelle. “Ik help mkb-bedrijven zoals betaaldiensten, webshops, installatiebedrijven, et cetera. Het leukste aan het vak vind ik het contact met die bedrijven. Hoe je in samenspraak tot een mooie, kloppende jaarrekening komt. Je werkt als accountant natuurlijk met cijfers, maar die cijfers vertellen een verhaal over hoe het bedrijf ervoor staat. Wij kunnen helpen om dat verhaal duidelijk en helder te krijgen. En we kunnen die cijfers ook vertalen naar financieel advies voor de toekomst van de onderneming.”

46da5be1-bb74-11ee-8e06-bf6c25eeb197 Portret Michelle Martinez bij artikel over het schakeltraject accountancy en controlling

De afgelopen jaren zijn druk genoeg geweest, met mijn werk en studie ernaast. Maar het is het waard.

Handtekeningen zetten

Het is voor Michelle alweer een paar jaar geleden dat ze het schakeltraject afrondde. Momenteel zit ze in het laatste jaar van de opleiding tot AA-accountant en dus mag ze binnenkort ook in Nederland haar titel weer dragen. En of ze het hier nu ook tot CEO wil schoppen? “Nee, dat hoeft voor mij niet meer. Ik vind mijn werk onwijs leuk, maar geniet ook heel erg van leuke dingen doen met het gezin.”

“De afgelopen jaren zijn druk genoeg geweest, met mijn werk en studie ernaast. Maar het is het waard. Want dat ik straks mijn handtekening mag zetten onder de samenstelverklaring van jaarrekeningen, is toch iets moois.”

Meer lezen?
In het artikel Van fysiotherapeut naar financial vertelt opleidingscoördinator Edwin Huijsman hoe het schakeltraject ook een prima opleiding is voor zij-instromers.