Studeren naast je baan?

De 5 belangrijkste excuses om niet weer te gaan studeren

9f3eca42-9a69-11ee-9cc5-24cfd928edb8 2 studenten aan het overleggen, 1 student zit op de achtergrond op een trap op haar mobiel.

In je buik kriebelt het al langer, na jaren hetzelfde werk wil je graag een andere functie of je verder specialiseren. Maar daarvoor moet je terug de collegebanken in. Spannend!

Aan het eind van de middelbare school is het een logische keuze om verder te gaan studeren. Maar nu je al (een paar) jaren werkt, denk je daar toch wat langer over na. Hoe combineer je werk en privé? Hoe ga je je opleiding betalen? Kun je nog wel studeren? Om je op weg te helpen: 5 veelgehoorde excuses om niet verder te studeren – mét oplossingen voor de beren die je op de weg ziet.

1. Ik heb geen tijd om weer te gaan studeren.

Dit is een belangrijk punt dat je goed moet regelen. Als je een studie gaat combineren met je baan, vereist dat een strakke planning en een eigen plek thuis waar je kunt studeren. Soms moet je nee zeggen tegen sociale activiteiten. Maar als je dit goed regelt, is er veel mogelijk. Lees meer tips over werk en privé combineren of bekijk hoe omscholer Willeke tijd vrijmaakte voor haar studie. En kom je er tijdens je opleiding niet helemaal uit? Maak dan gebruik van het HAN Student Support Center voor hulp bij het structureren van je week. 

2. Ik weet niet hoe ik mijn opleiding moet financieren.

Voor je aan een opleiding kunt beginnen, moet je eerst uitzoeken hoe je deze gaat financieren. Welke mogelijkheden je hebt, hangt van je eigen situatie af. Onderzoek eerst of je werkgever wil (mee)betalen. Ook voor je werkgever zijn er vaak financiële regelingen om mee te betalen. Ben je nog geen 30 jaar, dan is een duale studie een optie, waarbij je studiefinanciering kunt aanvragen. Voor lerarenopleidingen zijn er verschillende beurzen. En je kunt voordelig geld lenen met het Levenlanglerenkrediet. 

Vrouw denkt na over deeltijdstudie.

3. Ik ben te oud om weer te gaan studeren.

Er zijn genoeg redenen om weer te gaan studeren, hoe oud of jong je ook bent. Het zal weer even wennen zijn als je terug bent in de collegebanken, maar als je studie je interesseert, is er veel mogelijk. De leeftijd van mensen die in deeltijd studeren, varieert van begin twintig tot ver in de vijftig. Blijven leren tijdens je loopbaan is belangrijker dan ooit, want het werk in veel sectoren verandert snel. Kijk ook eens naar de ondersteuning die je kunt krijgen tijdens je studie van je studiebegeleider of bij het HAN Student Support Center. 

4. Ik wil niet weer 4 jaar de collegebanken in.

4 jaar studeren kan, maar hoeft zeker niet! Kies uit een van onze 300 cursussen, trainingen, post-hbo-opleidingen of hbo-programma’s, die zich richten op een specifiek onderwerp. De duur van deze opleidingen varieert van een paar avonden tot een paar maanden. Je krijgt een certificaat of bewijs van deelname en hebt een stap gezet in je loopbaan zonder dat je een paar jaar verder bent. Wil je toch gaan voor een diploma? Kijk dan eens bij onze associate degrees, hbo-opleidingen die 2 jaar duren. Wil je na afloop van je associate degree of cursus/post-hbo toch verder studeren, dan is dat vaak mogelijk. Heb je al een bachelor, vergeet dan onze masters niet. De duur varieert van 1 tot 3 jaar.

5. Ik heb geen idee welke opleiding ik moet kiezen.

De keuze is reuze, dus het is logisch dat je niet meteen weet welke opleiding je moet kiezen. Kijk eens bij onze opleidingen per vakgebied of bij de informatie voor omscholers. Twijfel je nog tussen een paar opleidingen? Kom dan eens langs op onze Open Avond en stel al je vragen aan docenten en studenten. 

Kom kennismaken!

Is het nog meer gaan kriebelen? Kijk dan ook eens naar de meest gestelde vragen over Studeren naast een baan. Of meld je aan voor de volgende Open Avond en kom kennismaken. Tot binnenkort op de HAN!

485800 Open Avond Arnhem. Bezoekers bij master engineering systems. Ruitenberglaan 29, Arnhem
draw-cta-title