Snel omscholen via FastSwitch "In de techniek is mix van mannen én vrouwen nodig"

118571 zonnepanelen met zonsopgang

‘Zal ik even koffie gaan halen?’ Zeg jij dat ook op dag 1 van je nieuwe baan tegen je collega’s? Denk daar dan even 2 keer over na, zeker als je vrouw bent en in de techniek werkt. Het is een tip die oud-HAN-student Willeke Hendrickx-Evenhuis meekreeg.

Willeke maakte de overstap van de kunstwereld naar werktuigbouwkunde. Hoe is het om je om te scholen naar een technisch beroep? En als vrouw in een mannenwereld te werken? 5 stellingen legden we haar voor.   

 

1. Van de kunstacademie naar werktuigbouwkunde is een grote switch.

“Dat valt wel mee; het is een aanvulling op mijn eerdere opleidingen en werkervaring. Zowel in de kunstwereld als in de techniek bedenk en maak je dingen. Als kunstenaar en vormgever heb ik kunst gemaakt voor openbare ruimten, bijvoorbeeld in de Sabelspoort in Arnhem. Daarvoor heb je kennis uit beide vakgebieden nodig. Op de Kunstacademie ligt de nadruk op kunst en vormgeving, maar daar denk je niet na over hoe je iets stevig maakt. Als dan de poten van je prototype afbraken, hoorde dat bij een 1e serie. Maar je kunt er ook van tevoren over nadenken. Dat wilde ik graag leren. Het grote verschil zit ’m voor mij meer in het type mensen. In de kunsten is alles mogelijk, terwijl in de techniek de beperkingen vaak het uitgangspunt zijn. Daar heb ik meer aan moeten wennen, dat ideeën soms snel afgekapt worden.” 

Tegen vrouwen zou ik willen zeggen: ga het gewoon doen. Alles is te begrijpen en te leren als het je interesseert.

2. Werken in de techniek betekent werken in een mannenwereld.

“Ja, als vrouw wordt er anders naar je gekeken. Tijdens mijn studie was ik de enige vrouw in mijn klas. Dan loop je tegen vooroordelen aan. Er is wel tegen me gezegd: ‘Je kunt het altijd een jaartje proberen’, terwijl ik mijn opleiding gewoon binnen 4 jaar heb afgemaakt. Ik zou vrouwen juist willen meegeven: ga het gewoon doen. Alles is te begrijpen en te leren als het je interesseert. Er is meer een mix van vrouwen en mannen nodig. En ga op je werk vooral geen koffie halen voor je collega’s. Die tip kreeg ik mee. Want dan sta je meteen met 1-0 achter.”

3. Een deeltijdstudie naast je werk en gezin is bijna onmogelijk.

“Ik heb een gezin én tijdens mijn opleiding een nieuw huis gekocht en verbouwd. Studeren naast je baan kan als je ervoor gaat. Ik ben erg doelgericht. Wat ik kan meegeven als tip? Plan je tijd in. Dus: studeer een dagdeel in het weekend, plan 2 of 3 vaste avonden in. Zo baken je je studie ook af, anders houd je het niet vol. Ook vond ik het fijn om eerst een paar modules in wis- en natuurkunde te volgen. Zo kon ik testen of ik nog goed kon leren na mijn 40e. Want dat is ook al zo’n fabel, dat je slechter kunt leren als je ouder wordt. Toen deze modules goed gingen, heb ik definitief voor werktuigbouwkunde gekozen.”

381177 Portretfoto van Willeke Hendrickx, oud-student werktuigbouwkunde deeltijd aan de HAN via Werken en Leren met Energie.

4. De HAN helpt om een baan te vinden naast je studie.

“Een baan vinden is vaak niet gemakkelijk. Nou ben ik zelf ook kritisch over waar ik wel en niet wil werken, maar mij is het wel gelukt dankzij de HAN. Via SEECE was er de mogelijkheid om met bedrijven kennis te maken tijdens een Meet & Greet. Ik heb met 6 bedrijven gesproken, allemaal heel verschillend. Van een engineeringsbedrijf en een fabrikant van medische apparatuur tot een papierfabrikant. Op die manier krijg je een gevoel bij wat past. Ik ben met nog 2 anderen begonnen bij een producent in windturbines. Je combineert dus je opleiding meteen met werk.”

5. Je vorige werk helpt je verder als je gaat omscholen.

“Je neemt altijd jezelf mee en dat is ook goed. Als kunstenaar ben ik al gewend om in oplossingen te denken, om mijn eigen projecten te organiseren. Die vaardigheden komen erg van pas in de techniek. In een bedrijf word je niet aan het handje genomen; het is goed als je zelf initiatief neemt en niet op een ander gaat zitten wachten. Omscholen is goed voor je ontwikkeling, het is goed voor je hoofd om iets nieuws te leren. Ik werk nu als projectleider bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in zonnepanelen. Het gaat om grote projecten, waarbij we meer dan 500 of 1.000 panelen installeren bij bedrijven. Ik regel het ontwerp, overleg met klanten en de netbeheerder. Zo kan ik een persoonlijke bijdrage leveren aan de overgang naar duurzame energie!”

Omscholen is goed voor je ontwikkeling; het is goed voor je hoofd om iets nieuws te leren.

Techniek, zorg en IT
 

Omscholen bij de HAN

Denk jij erover naar om je te laten omscholen naar hbo techniek? Bij de HAN zijn verschillende trajecten mogelijk. Bij Werken en Leren met Energie ligt de focus op duurzame energie. Of kies je voor Be an Engineer? Binnen dat FastSwitch-programma kun je kiezen tussen verschillende 2- en 4-jarige opleidingen in de bouwkunde, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Je gaat meteen aan de slag bij een werkgever. Ook buiten de techniek zijn er Fast-Switch-trajecten mogelijk waarbij je meteen gaat werken, bijvoorbeeld in de zorg en IT.

twee studenten overleggen tijdens hoorcollege