Master Leraar Algemene Economie
Ben je tweedegraads docent economie en wil je doorgroeien naar een eerstegraads bevoegdheid voor havo- of vwo-bovenbouw, vavo of hbo? Volg dan deze kleinschalige masteropleiding, waar je bovendien leert hoe je onderwijskundige vernieuwingen binnen je vakgebied vormgeeft. Met als kroon op je studie de graad Master of Education (MEd).
Overweeg je om een nieuwe opleiding te volgen? Wil je testen of de studie aansluit bij je verwachtingen? Of direct je vragen stellen aan docenten en studenten? Heb jij interesse? Proef de opleiding Master Leraar Algemene Economie en meld je aan voor het meeloopcollege.
Circulaire economie
De belangstelling voor de economievakken is groot. We moeten steeds eerder zelfstandig keuzes maken. Zoals bijvoorbeeld een lening afsluiten in een steeds complexer aanbod financiële producten. En ons economisch gedrag moet maatschappelijk gezien weloverwogen zijn. Hoe bepalen we de energieprijs op basis van vraag en aanbod? Maken we bijvoorbeeld hierbij gebruik van windmolens op zee? Naast lineaire economie wordt in het curriculum ook aandacht besteed aan circulaire economie, op basis van bijvoorbeeld het meervoudig waardemodel. Daar ligt voor docenten economie een mooie taak richting het opleiden van nieuwe generaties.
Unieke opleiding met praktijk als rode draad
Deze opleiding is duaal van opzet, de enige in Nederland. De praktijk is de rode draad in de opleiding. Je leert bij de HAN en op je eigen werkplek en wordt begeleid vanuit de opleiding én binnen je eigen school. Je doet onderzoek naar een praktijkprobleem dat jou en je school verder kan helpen. Met je werkgever sluit je een overeenkomst met daarin de toezegging dat je van de school ruimte, tijd en begeleiding krijgt om in de bovenbouw les te geven en vakdidactisch onderzoek te mogen verrichten.
Focus op onderzoek en innovatie
Je hebt in de bovenbouw te maken met leerlingen die zelfstandig en kritisch zijn, het debat zoeken, maatschappelijk geïnteresseerd zijn en begeleiding nodig hebben bij het zelfverantwoordelijk leren. Hoe kan je jouw leerlingen daarin stimuleren en helpen? Daarvoor onderzoek of ontwikkel je nieuwe lespakketten, voer je verbeteringen door in je eigen lespraktijk en vergroot je jouw eigen kennis op de vakinhoud economie en de vakdidactiek. Daarbij zoek je de samenwerking met andere vakken zoals bijvoorbeeld geschiedenis, aardrijkskunde en biologie, als het gaat om issues rondom circulaire economie. De masterthesis waarmee je de opleiding afrondt, is het bewijs van je vakdidactische onderzoeksexpertise. Je school heeft er direct baat bij!
Uitstekend carrièreperspectief
Het tekort aan gekwalificeerde economiedocenten wordt alleen maar groter. Jouw carrièreperspectief is na deze master dan ook uitstekend.
Vanuit je bachelor meteen doorstromen
Je kan vanuit je lerarenbachelor Economie direct verder met de Master Leraar Algemene Economie. Zonder een pre-master te moeten doen. Je eindstage of LIO- stage (leraar in opleiding) geldt als werkervaring. Volg je tijdens je minor alvast enkele onderdelen van de master, dan kan je zelfs je mastertraject verkorten! Meer weten?
Je 1e-graads bevoegdheid in eigen tempo?
Komt het niet uit de opleiding in een keer te doen? Zijn bepaalde onderwerpen nu relevanter voor je dan andere? Volg dan (eerst) de modules van de master die voor jou van belang zijn. In overleg met de coördinator kan je het programma op jouw situatie afstemmen. Ga je straks alsnog voor je mastertitel en eerstegraads bevoegdheid, dan kan je vrijstelling aanvragen voor de afgeronde module(s). Wil je weten wat jouw opties zijn? Neem contact op met de coördinator Jan Jansen via Jan.jansen@han.nl.
Direct profijt voor jouw werkgever
Er is direct vanaf het begin van de opleiding een continue wisselwerking tussen het leren binnen de opleiding en jouw eigen onderwijspraktijk. In de masterthesis waarmee jij je opleiding afrondt, laat je bovendien zien dat je de methodes van praktijkonderzoek kunt gebruiken in een bestaande omgeving. Daarvoor onderzoek of ontwikkel je nieuwe lespakketten of voer je verbeteringen door in jouw eigen lespraktijk. Jouw school heeft er dus direct baat bij!
Persoonlijk en kleinschalig
In de kleinschalige opzet van de masteropleiding is veel ruimte voor persoonlijke begeleiding. Het opleidingsteam bestaat uit professionals in de diverse vak-, beroeps- en onderzoeksdomeinen. Een schoolbegeleider volgt nauwgezet de lessen die je in het 1e-graads werkveld uitvoert, beoordeelt jou en geeft je gerichte feedback. Met jouw tutor reflecteer je regelmatig op jouw ontwikkeling binnen de master.
Kwaliteit door samenwerking
Kenmerkend voor deze masteropleiding op hbo-niveau is, naast innovatie en betrokkenheid, de uitstekende verbinding met de beroepspraktijk. Er is nauwe samenwerking tussen student, werkgever en de HAN. Een speerpunt daarbij is toegepast onderzoek, de vertaling van theorie naar de praktijk, waarbij lectoraten (onderzoeksgroepen) een rol kunnen spelen op bijvoorbeeld het gebied van toetsing, circulaire economie etc.
Deskundigen uit de praktijk geven feedback door deel te nemen aan de beroepenveldcommissie. Deze masteropleiding van de HAN participeert in het landelijk overleg vakmasters, dat meerdere keren per jaar bijeen komt.
Nieuwste inzichten
Ons docententeam bestaat uit hooggekwalificeerde docenten van de Radboud Universiteit, het voortgezet onderwijs, HAN en lectoren. Ze staan midden in de praktijk. Ze gaan in op actuele ontwikkelingen, nieuwe wetenschappelijke inzichten uit HAN lectoraten, maatschappelijke behoeftes en dilemma’s uit de praktijk van vandaag. Regelmatig komen ook gastdocenten van naam over actuele en relevante thema's college geven.
De Master Leraar Algemene Economie werkt samen met het Lectoraat Financial Control (op het gebied van Circulaire Economie) en het Kenniscentrum Kwaliteit van Leren. Met wetenschappelijke inzichten, onderzoek, maatschappelijke ontwikkelingen en ervaringen creëren de lectoraten een brug tussen wetenschap en (onderwijs-) praktijk.
HAN partner van opleidingsscholen
De educatieve masters van de HAN zijn partner bij (academische) opleidingsscholen in de regio. Dit betekent dat onze studenten profiteren van de uitstekende infrastructuur voor begeleiding van studenten binnen deze opleidingsscholen. Voor de werkgever is het interessant dat studenten bij de master meetellen voor de subsidie vanuit de opleidingsschool.
Beroepenveldcommissie
De leden van onze beroepenveldcommissie zorgen ervoor dat we optimaal aangesloten zijn bij de actuele onderwijspraktijk
- Dhr. Peter Badoux, College van Bestuur, Onderwijsgemeenschap Venlo en omstreken
- Dhr. Dirk van Bennekom, College van Bestuur, Alliantie Voortgezet Onderwijs Nijmegen
- Mw. Clementine van den Berg, Rector, De Koninklijke Scholengemeenschap in Apeldoorn
- Dhr. Bartel Geleijnse, Waarnemend rector, Vrijeschool Zutphen VO
- Dhr. Charles Lohnstein, Directeur, OBC Elst
- Dhr. Rob Menting, Locatiedirecteur, Lyceum Schöndeln Roermond
- Dhr. Marc Mittelmeijer, College van Bestuur, Gelderse Onderwijsgroep Quad-raam
- Mw. Annelies Moers, Onderwijsdirecteur, Blariacumcollege Venlo
- Mw. Martinette Selten, Conrector Onderwijs, NSG Groenewoud Nijmegen
- Mw. Judith van Uhm-Koster, Liemerscollege Zevenaar
Betrokken alumni
Alumni geven regelmatig hun mening over de noodzaak en mate van beheersing van de competenties die in de masteropleiding centraal staan. De Master Algemene Economie maakt hierbij actief gebruik van een LinkedIn Alumnigroep om actief met haar alumni in contact te blijven. Zo kan de HAN achterhalen wat de student terugkijkend van de opleiding vindt van de beroepsgerichtheid en de meerwaarde van de opleiding binnen de huidige functie. Waar mogelijk dragen alumni ook actief bij aan het onderwijs, als gastdocent, adviseur en/of examinator.
Het verschil tussen een wo- en een hbo-master
De educatieve masters bij het hbo en wo zijn beide praktijkgericht. Om toegelaten te worden tot een educatieve master bij het wo moet je al een master hebben behaald. Bij de educatieve master van het hbo is dat niet nodig. Bij de educatieve master van het hbo komt er naast vakdidactiek en pedagogiek ook veel vakinhoud aan bod. Bij het wo is dat niet het geval. De educatieve masters in het wo duren een jaar (voltijd) tot twee jaar (deeltijd). Bij het hbo is de opleidingsduur twee (voltijd) tot drie jaar (deeltijd). Een hbo-master en een universitaire master hebben hetzelfde niveau.
Persoonlijk adviesgesprek

Past deze master bij je? Kun je de master wel combineren met je werk en privéleven? En hoe zit het met de financiën? Vraag vrijblijvend een persoonlijk adviesgesprek aan.