Dit is je studie

Op de deeltijd Pabo kun je jezelf ontwikkelen tot een moderne leerkracht met je eigen visie. Na de HAN Pabo heb je alles in huis om het talent in kinderen te laten opbloeien. Hoe verschillend ze ook zijn.

4 jaar of 2,5 jaar studeren De opbouw van de deeltijd Pabo

Propedeuse, hoofdfase en afstuderen: de deeltijd Pabo duurt in principe 4 jaar. Je propedeuse is 1 jaar, hoofdfase en minor samen 2 jaar, afstuderen duurt 1 jaar. Het je een hbo- of wo-vooropleiding? Dan kun je de studie in 2,5 jaar doen. Je volgt hetzelfde programma, alleen in een hogere versnelling. Je propedeuse is dan een half jaar. En je krijgt vrijstelling voor je minor (dat scheelt je 1 jaar). Meer weten over vrijstellingen? In een adviesgesprek vertellen wij je er graag meer over.

Bepaal zelf de volgorde van je studie Flexibele modules

De deeltijd Pabo bestaat uit 7 modules plus een minor. De eerste 2 modules staan vast: dit zijn de modules van je propedeuse. Daarna kun je schuiven met de volgorde van de modules. Je kunt zelfs verschillende modules – of delen daarvan - tegelijk oppakken. Volg je de verkorte route van 2,5 jaar, dan schuiven de modules in elkaar.

Studenten die je voor gingen

Ontdek de modules van de deeltijd Pabo Programma

 1. Dit is de oriŽntatiefase van de deeltijd Pabo. Je dompelt je onder in de wereld van het basisonderwijs. Je leert de competenties kennen van je aankomende beroep. Alle leergebieden komen aan de orde: van taal en rekenen tot en met kunsten en oriŽntatie op jezelf en de wereld. Al met al een pittig jaar, waarin je ook ontdekt hoe je privť- en werk kunt combineren met je studie.

 2. In het 1e jaar start je meteen met stages op de deeltijd Pabo. HAN regelt je stages, dus dat is prettig. Zo zorgen we voor gevarieerde stages bij alle groepen van het basisonderwijs. Heb je al een baan in het onderwijs? Die mag je ook inzetten als ťťn van je stages na je propedeuse.

  Voor je stages kun je in de hoofdfase van je opleiding ook naar het buitenland. Het International Office van de HAN kan je daar meer over vertellen. Over het buitenland gesproken: kijk ook eens bij de Engelstalige minor International Teacher Programma (ITP). Deze minor leidt je op tot leraar voor tweetalige scholen.

 3. Hoe pas je ICT toe in het onderwijs? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les? Over deze vragen buigen studenten en leraren zich in het HAN iXperium: ons state-of-the-art ICT-lab. Robots, greenscreens, ipads, je experimenteert met allerlei multimedia middelen om lesprogramma's te maken. De deeltijd Pabo van de HAN is de enige in Nederland met zo'n fysiek experimenteercentrum.

 4. In de hoofdfase van de deeltijd Pabo ga je de diepte in op het gebied van vakdidactiek. Er staat flink wat theorie op het programma. Je leert je lessen afstemmen op de ontwikkelingsfasen van kinderen. En je leert lesgeven aan kinderen met verschillende achtergronden.

  Alles wat je leert, pas je meteen toe in de praktijk. De HAN organiseert je stages op eigen opleidingsscholen. Zo krijg je ervaring met alle groepen van de basisschool.

  Je krijgt ook steeds meer ruimte om zelf je studie in te vullen. Misschien wil je je verdiepen in een onderwijsvisie, bijvoorbeeld Montessori of Dalton. Of wil je meer weten over rooms-katholiek, protestants of openbaar onderwijs. In deze fase beginnen ook de masterclasses over verschillende thema's. Denk aan onderwerpen als begaafde kinderen of debatteren met kinderen.

 5. Nůg meer verdieping en eigen inbreng: in de hoofdfase kies je een minor. Met je minor kun je je straks profileren als leraar. Er zijn minors over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een minor 'Specialist educational needs' of 'Specialist bewegingsonderwijs'. Met je minor kun je werkelijk alle kanten op.

  Een minor duurt 1 semester. Doe je de verkorte Pabo van 2,5 jaar, dan heb je vrijstelling voor de minor. Er zijn 3 soorten minors:

  Verdiepende minor

  Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

  Verbredende minor

  Maak kennis met een heel ander vakgebied.

  Doorstroomminor

  Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

 6. De afstudeerfase van de deeltijd Pabo duurt 6 maanden. Je richt je afstudeertraject zelf in. Je loopt stage bij een school van je keuze: daar ben je minimaal 2 dagen per week verantwoordelijk voor een groep kinderen. Op deze school doe je ook een project of onderzoek, als onderdeel van je afstudeeropdracht.

De nodige ervaring in huis?

Dan kun je waarschijnlijk vrijstellingen krijgen. Als je veel ervaring hebt en de juiste vooropleiding, kun je je opleiding inkorten. Meer weten? Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek.

Dit zijn je docenten

Docenten die hun vak het mooiste vak van de wereld vinden. Mensen die hun praktijkervaring graag aan jou willen overdragen. Hieronder leer je ze kennen.

Volgende pagina Kom goed beslagen ten ijs

Alles wat je wilt weten over de deeltijd Pabo