Praktische info

Hoeveel tijd kost mij deze deeltijdstudie? Wat zijn de toelatingseisen voor HAN Pabo, de studiekosten, vergoedingen, fiscale spelregels... Op deze pagina vind je alle praktische informatie over de deeltijdopleiding Pabo aan de HAN.

De locatie van deeltijd Pabo

 • HAN Campus Nijmegen

  Kapittelweg 35
  6525 EN Nijmegen
 1. De HAN Campus is goed bereikbaar met de auto. Je parkeert je auto gratis in onze parkeergarage.

 2. Op de HAN Campus zijn prima voorzieningen. Je kunt er bijvoorbeeld lekker warm eten. Ideaal als je direct na je werk door moet naar de HAN. Onze kantine en de pub zijn elke studiedag open. Je vindt ze aan de Kapittelweg 35.

  Openingstijden (kunnen afwijken in tentamenperiodes):

  Kantine
  dagelijks 8.30 - 16.00 uur

  Pub
  maandag t/m donderdag 11.30 -21.30 uur
  vrijdag 11.30 - 24.00 uur

Studiefeiten Opleiding Pabo 2019/2020

Diploma Bachelor (hbo)
Vorm Deeltijd
Voertaal Nederlands
Startdatum Februari, september
Tijdsduur 4 jaar, eventueel 2,5 jaar
Collegegeld € 2.060,- of € 1.030,-
Studiebelasting +/- 40 uur per week
Contacturen 8
Zelfstudie-uren +/- 20
Stage-uren 8 - 12
Lesdagen Woensdag (september) of maandag (februari)
Lestijden 13.45 – 20.45
Locatie Kapittelweg 35, Nijmegen
Opleidingsstatuut en Onderwijs- en Examenregeling (OS/OER) Download algemene informatie
Download deeltijd informatie

Toelatingsinformatie

  • vwo-diploma;
  • bachelor- of wo-diploma: je kunt de verkorte Pabo van 2,5 jaar doen;
  • havodiploma: afhankelijk van je profiel maak je een toelatingstoets geschiedenis, aardrijkskunde of Natuur & Techniek op havo 3-niveau;
  • mbo-4: toelatingstoetsen geschiedenis, aardrijkskunde of Natuur & Techniek op havo 3-niveau.

  Meer weten over de verkorte Pabo? Stuur een mailtje aan Margriet Kalwij.

  Een handige site om te bekijken is goedvoorbereidnaardepabo.nl. Daar vind je studietips voor de toelatingstoetsen. De HAN helpt je ook graag bij de voorbereiding op de toetsen. In het voorjaar organiseren we daarvoor speciale ondersteuningslessen.

 1. Ben je 21+ en heb je niet het juiste diploma? In dat geval kun je meedoen aan het toelatingsonderzoek van de Pabo. Dit onderzoek gaat over:

  • taal, spelling en samenvatten op havoniveau;
  • basisniveau rekenen;
  • algemene kennis van actualiteiten.

  Op de dag van het onderzoek krijg je ook een persoonlijk gesprek over je motivatie voor de Pabo. Als je slaagt voor het onderzoek, kun je meedoen aan de toelatingstoetsen: aardrijkskunde, geschiedenis en Natuur & Techniek op havo-3 niveau.

  Data toelatingsonderzoek Pabo
  Nijmegen28 maart9.00 tot 12.00
  Arnhem21 mei9.00 tot 12.00

  Wil een toelatingsonderzoek doen? Dan is het handig om eerst een oefenboekje aan te vragen waarmee je je kunt voorbereiden op de toets.

  Stuur een mailtje naar margriet.kalwij@han.nl

 2. Een buitenlands diploma moet tenminste gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma. De HAN werkt hiervoor samen met Nuffic: de organisatie voor internationalisering van het onderwijs. Het Nuffic waardeert je diploma: dit duurt meestal 10 werkdagen.

  Daarnaast moet je aantonen dat je het Nederlands mondeling en schriftelijk beheerst. Dit is de zogenaamde taaleis. Via het HAN Talencentrum of een ROC in je regio kun je een bijscholing Nederlands volgen.

 3. Voor de deeltijdopleiding Pabo heb je geen baan in het onderwijs nodig. Je hebt wel stageplaatsen nodig, maar die regelt de HAN voor je. Werk je al in het onderwijs? Dan kun je één van je stages op je werkplek doen. Je werkgever moet je wel de gelegenheid geven om wat je leert in de praktijk te brengen. Verder moet je minimaal op 3 verschillende scholen stage lopen.

 4. Het onderwijs heeft mensen nodig! Met de 2-jarige zij-instroomopleiding kun je je lesbevoegdheid halen. Daarmee kun je lesgeven in het basisonderwijs. Er is ook een traject om vakdocent te worden in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Heb je een afgeronde hbo- of universitaire opleiding? En een baan in het onderwijs? Dan kun je meedoen aan het geschiktheidsonderzoek voor de zij-instroomopleiding.

Nieuwsgierig

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Voor werkgevers

 1. Ook voor een werkgever is het heel interessant om een werknemer te laten studeren. Het is een investering, maar werkgevers krijgen er veel voor terug:

  • Verbinding met de kennis van HAN - Bedrijven en organisaties 'leren mee met de deeltijdstudent'. Studenten nemen aandachtspunten en probleemgebieden mee naar de opleiding. Dit zijn prachtige projecten die direct vruchten afwerpen in de praktijk.
  • Gemotiveerde mensen – Starten met een deeltijdstudie is een bewuste keuze. Mensen die hiervoor kiezen zijn vaak zeer gemotiveerd en bereid om een stap extra te zetten.
  • Ontwikkeling huidig personeel – Deeltijdstudenten brengen actuele kennis mee naar bedrijven en organisaties. Dit zet veel in beweging: huidig personeel gaat mee in deze ontwikkeling (spillover effect).
  • Deeltijdstudenten zijn aanpakkers – Onze studenten steken hun energie in praktische opdrachten, niet in het schrijven dan ingewikkelde rapporten. Studeren aan de HAN gaat hand in hand met leren in de praktijk.
  • Financieel aantrekkelijk – Studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar. Er zijn verschillende subsidieregelingen voor werkgevers. En de kosten van opleiding zijn snel terugverdiend omdat een HAN-student direct inzetbaar is.
  • Goed werkgeverschap - Structureel investeren in medewerkers is een teken van goed werkgeverschap.

Voor jou als student

 1. Dit is een beurs voor je collegegeld, studiematerialen en reiskosten. Daarnaast krijgt je werkgever een vast bedrag voor elk uur dat jij studieverlof hebt. Hieronder vind je de maximale bedragen. Let op: de vergoeding voor je collegegeld is nooit hoger dan het bedrag dat je moet betalen.

  Collegegeldmaximaal € 7.000,- per jaar
  Instellings­collegegeldmaximaal € 7.000,- per jaar
  Studiemateriaal10% van het collegegeld, maximaal € 350,- per jaar
  Reiskosten10% van het collegegeld, maximaal € 350,- per jaar
  Studieverlofvast bedrag per uur (voor werkgever)

  Dit zijn de eisen

  • Je hebt een onderwijsbevoegdheid of hbo-bachelor als leraar.
  • Je werkt bij een onderwijsinstelling die wordt gefinancierd door de overheid.
  • Je werkt bij een school in (Caribisch) Nederland (op het moment van je aanvraag of de 12 maanden daarvoor)
  • Je geeft minimaal 20% van je werkweek les. Deze eis geldt niet voor intern begeleiders, zorgcoördinatoren, remedial teachers of ambulant begeleiders.
  • Je hebt geen studiefinanciering, tegemoetkoming leraren, (nul)lening of studentenreisproduct.
  • Je staat ingeschreven in het Lerarenregister, tenzij je op het HBO werkt of niet aan de registratieregels kunt voldoen

  Elk jaar opnieuw aanvragen

  Je kunt maximaal 3 jaar een lerarenbeurs krijgen. Let op: je moet deze beurs elk jaar opnieuw aanvragen bij DUO. Je moet elk jaar minimaal 15 studiepunten halen voor deze beurs. De lerarenbeurs kun je ook gebruiken voor een pre-master of schakeljaar. Daarna heb je nog recht op 2 jaar lerarenbeurs.

 2. De tegemoetkoming leraren is een gift van de overheid voor maximaal 2 jaar van je studie. De hoogte van de gift hangt af van je (gezamenlijke) inkomen. Voor studiejaar 2018-2019 krijg je de maximale bedragen als je (gezamenlijke) inkomen in 2016 niet hoger was dan € 34.194,51.

  Collegegeldmaximaal € 567,23 per jaar
  Studiekostenmaximaal € 735,89 per jaar

  Dit zijn de eisen

  • Je hebt geen studiefinanciering, ook niet in de vorm van een lening.
  • Je staat ingeschreven als student, zij-instromer of contractant.
  • Je hebt een Nederlandse nationaliteit of je voldoet aan de eisen van DUO.
 3. Al een diploma van een hbo-lerarenopleiding op zak? Dan kun je waarschijnlijk vrijstellingen krijgen. Er zijn verschillende korte studieprogramma's voor verwante hbo-opleidingen. Als je start met de deeltijd Pabo kun je vrijstellingen aanvragen. De examencommissie beoordeelt of je in aanmerking komt voor vrijstellingen. Vraag een adviesgesprek aan als je meer wilt weten.

 4. Heb je al een hbo- of wo-opleiding gedaan? Of heb je veel werk gedaan of cursussen gevolgd op hbo-niveau (hoger dan propedeuse)? Dan kun je misschien vrijstelling krijgen voor je minor. Stel daarvoor een portfolio samen waarmee je je ervaring aantoont. Als je de verkorte deeltijd Pabo volgt, heb je sowieso vrijstelling voor je minor.

Studeren onder bijzondere omstandigheden

Je omstandigheden hebben natuurlijk invloed op je studie. De HAN houdt daar graag rekening mee. Of je nu een functiebeperking hebt of een topsportprogramma volgt: je bent welkom. Heb je nu geen voorzieningen nodig, maar spelen er wel bijzondere omstandigheden? Laat het ons weten. Misschien heb je later in je studie iets nodig. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Investering

 1. Nog niet eerder een bachelordiploma gehaald? Je betaalt het wettelijke collegegeld van €2.060. Misschien betaal je voor het 1e jaar maar helft van dit bedrag: op dit moment geldt de halveringsregeling van de overheid.

  Heb je al eerder een bachelor- of masterdiploma gehaald? Dan betaal je het instellingscollegegeld van €4.300 per jaar. Er zijn enkele uitzonderingen. Je betaalt ook wettelijk collegegeld als je:

  • voor de 1e keer een opleiding onderwijs of gezondheidszorg volgt;
  • een 2e (nieuwe) bachelor- of master start vóór het afronden van je 1e bachelor- of master;
  • een Associate degree hebt, maar nog geen Nederlandse bachelor of master hebt behaald.
 2. Behalve een goede laptop heb je studieboeken nodig. We hebben de kosten waar je rekening mee moet houden voor je op een rijtje gezet:

  1e jaar
  Studieboeken€ 300 - € 500
 3. Als je geen recht hebt op studiefinanciering, mag je de belangrijkste kosten in 2019 opvoeren voor de inkomstenbelasting. Denk aan zaken als collegegeld, examengeld, verplichte boeken en readers. Ben je ZZP-er? Dan mag je je ook studiereizen en reis- en verblijfskosten opvoeren. In 2020 kunnen deze fiscale regels veranderen. Op de site van de belastingdienst lees je hier meer over.

 4. Wil je gaan studeren en ben je jonger dan 55? Dan kun je een 'levenlanglerenkrediet' aanvragen voor je collegegeld. Dit is een lening met een wisselend rentepercentage. Momenteel is dit percentage 0%. Voor een deeltijdopleiding kun je 5 jaar krediet aanvragen. Je hebt 15 jaar de tijd om je lening af te lossen. Let op: vraag het krediet aan vóórdat je start met je opleiding!

  Eisen voor een levenlanglerenkrediet

  • Je hebt geen recht (meer) op studiefinanciering.
  • Je bent jonger dan 55 op het moment dat je krediet ingaat.
  • Je collegegeld wordt niet volledig vergoed door een bedrijf, organisatie of persoon. Wordt je collegegeld gedeeltelijk betaald? Je kunt voor het levenlanglerenkrediet aanvragen voor het resterende deel.
  • Je hebt een Nederlandse nationaliteit of je voldoet aan de eisen van DUO.

Direct contact

Vragen staat vrij. Stel je vraag aan het HAN VoorlichtingsCentrum. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 09:00 tot 16:30 uur
Schoolvakanties: maandag t/m donderdag van 9.00 tot 15.00 uur en vrijdag tot 12.30 uur.

Liever bellen of via WhatsApp?

Zin om te starten?

Tijd voor een intake