Nieuwe draagbare techniek om spanning te meten bij cliënten
Hoe kun je zorginnovatie toepassen in de welzijnspraktijk? Dat onderzochten studenten van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) duaal. Zij ontwikkelden een polsband om stress te meten bij cliënten van Siza.
Siza
Tim Kasperaitis en Ruurd Witteveen (studenten Social Work) hebben de polsband ontwikkeld in samenwerking met de afdeling Business Development van Siza. De onderzoeksvraag was of spanning te meten is bij cliënten met een ernstig meervoudige beperking en gedragsproblematiek.
Ruurd: ‘Dat is onderhevig aan de interpretatie van de medewerker. Het zou wel fijn zijn als je feitelijke data kunt gebruiken. Hiervoor hebben we het stresspakket ontwikkeld.’
Stresspakket
Tim: ‘We hebben 2 polsbandjes aangeschaft om te gaan testen in de praktijk. Daar komt het SPH stuk om de hoek kijken. Aan de ene kant het vertalen van de vraag van de cliënt richting Business Development, waar ze vooral heel veel van techniek weten en vice versa.
Het stresspakket bevat alles waarmee medewerkers kunnen testen op de afdeling. Zij gaan het polsbandje gebruiken zodat achteraf de data van het polsbandje naast het observatieformulier wordt gelegd bij de cliënt. Die vult de medewerker in en die gaat kijken naar welke niveau van spanning er is.
De Empatica
Bij de polsband hebben Tim en Ruurd gekeken naar de meetbaarheid van spanning/stress en naar welke stukjes techniek zeggen dat ze dat kunnen. Waar moet het aan voldoen? Er zitten nogal wat haken en ogen aan.
Ruurd: ‘Hij moet accuraat zijn, de Empatica, onze polsband. Hij meet hartslag, huidgeleiding, beweging, huidtemperatuur en bloed polsvolume. De eerste 2 zijn de belangrijkste parameters.
Het grootste voordeel voor de cliënt is dat medewerkers preventief interventies kunnen doen. Zodat escalaties kunnen worden voorkomen. Dat heeft grote impact op zowel medewerker als cliënt. Als je die kan terugbrengen, is dat hartstikke mooi.
Het gaat nooit de medewerker vervangen, dat is niet de bedoeling. Maar je hebt wel een andere informatiebron om in te schatten hoe het met de cliënt is.’
Expertisegroep
Het stresspakket is heel positief ontvangen. Er is een expertisegroep ontstaan die regelmatig bij elkaar komt. Bij de volgende bijeenkomst zitten ook ouders van de cliënt zelf. Zij zeiden: ‘Eindelijk is onze zoon betrokken bij iets positiefs.’
Ruurd: ‘Dat was heel gaaf om te horen, in plaats van de angst dat er weer een hand aan het bed bij hun kind gaat verdwijnen en er bezuinigd wordt in de zorg.’