Master Vaktherapie start bij de HAN in 2019
In september 2019 start bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) de 2-jarige deeltijd Master Vaktherapie. Voorheen bood Zuyd Hogeschool deze opleiding aan onder de naam Master of Arts Therapies. Dankzij bekostiging door het ministerie van OC&W geldt vanaf september voor deze opleiding het wettelijk collegegeld. De kosten zijn daarmee drastisch minder geworden.

Collegegeld aanzienlijk lager dankzij bekostiging
Niet alleen het veel lagere wettelijk collegegeld is nieuw, ook kunnen voor het eerst afgestudeerde studenten vanuit een van de 6 bachelors Vaktherapie in Nederland meteen doorstromen naar de Master Vaktherapie bij de HAN. Voorwaarde is dat ze voor 8 uur per week een relevante werkcontext hebben (zoals een onderzoeksproject bij het lectoraat) of een baan als vaktherapeut. Zodat de opdrachten van de opleiding in de praktijk uitgevoerd kunnen worden. De masteropleiding omvat 60 European Credit Transfer System punten (voorheen 90 ECTS).
Onderzoek naar effectiviteit van beeldende therapie
De docenten zijn experts op het gebied van een van de vaktherapeutische disciplines en zijn actief met onderzoek om het eigen handelen te verantwoorden en kritisch te evalueren. Prof. dr. Susan van Hooren is hoofdopleider bij de Master Vaktherapie en leidt het lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën. Zij is bijzonder hoogleraar Vaktherapie en bekleedt binnen Nederland de eerste leerstoel die zich richt op fundamentele vraagstukken als werkingsmechanismen en effectiviteit van vaktherapeutische interventies. Daarnaast maakt Dr. Susanne Haeyen deel uit van het van de Master Vaktherapie. Suzanne is beeldend therapeut bij GGNet, tevens hoofddocent bij de Bachelor Vaktherapie en recentelijk gepromoveerd op onderzoek naar de effectiviteit van beeldende therapie bij cliënten met een persoonlijkheidsstoornis.
Doel van de Master Vaktherapie
De Master Vaktherapie leidt vaktherapeutische professionals op die vakoverstijgend en generalistisch werken en onderzoeken. Deze professionals richten zich op innovatie en wetenschappelijke onderbouwing en specialiseren zich op hun eigen vakgebied.
Doel van de opleiding: doen wat werkt! Zo dragen deze vaktherapeuten bij aan de ontwikkeling van de kennis over vaktherapieën, in aansluiting op de actuele ontwikkelingen in het vakgebied en de eisen die het beroep stelt. De Master Vaktherapie is geaccrediteerd door de NVAO en door het Register Vaktherapie.
Samenwerking tussen hogescholen
Het programma is van hoge kwaliteit en actueel door nauwe samenwerking tussen de HAN, Zuyd Hogeschool, Hogeschool Utrecht en Stenden Hogeschool. Bovendien is er intensieve samenwerking met het landelijke Lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën, dat nauw verbonden is aan de bijzondere leerstoel Vaktherapie bij de Open Universiteit. Door deze samenwerkingen worden nationale en internationale experts in het onderwijsprogramma en de ontwikkeling ervan betrokken.
Bron: HAN