Zoek het uit

Dus je hebt nog geen flauw idee welke studie bij jou past? Helemaal niet erg, daar ga je de komende tijd juist achter komen. Lees hier wat je allemaal kunt doen om jezelf beter te leren kennen en een richting te bepalen, ook tijdens de coronacrisis.


Leer jezelf beter kennen Richting bepalen

Onderzoek eerst welke richting je op wilt. Door het antwoord te zoeken op deze vragen leer je jezelf beter kennen en kom je er achter in welke richting je moet zoeken. Klik ze open en kijk wat jou te doen staat.

Leg het vast!

Heb je uitgebreid zitten kletsen met je vader of had een vriendin een goede tip? Schrijf het op! Koop een notitieboek en leg al die inzichten, ideeën, afspraken en gedachtenspinsels vast. Wat dacht je tijdens de Open Dag? Wat vindt je oma jouw beste eigenschap? Wat kwam er uit die studiekeuzetest? Lekker overzichtelijk om terug te lezen. Misschien maak jij liever notities op je telefoon of neem je alles op in vlogs. Prima! Als je het maar op 1 plek verzamelt.

Hulp bij je studiekeuze

Een studie kiezen doe je niet alleen. Natuurlijk denken je ouders en vrienden met je mee en staat je decaan voor je klaar. Maar ook de HAN biedt een heleboel interessante events en tools die jou verder helpen. De meesten kun je gewoon online doen! Komen ze:

IcaresDoe onze studiekeuzetest!

Wat zijn jouw dromen, waar krijg jij energie van? En welke studies passen daar bij? Een studiekeuzetest helpt jou om daar een beter beeld van te krijgen. Daarmee leg je de basis van jouw studiekeuze.

Deze test van Icares duurt ongeveer 10 minuten om te maken. Het belangrijkste werk doe je daarna: reflecteer op de uitslag. Kloppen de opleidingen die eruit rollen? Waarom wel of niet? Heb je iets nieuws over jezelf geleerd? Praat hier ook met je ouders en vrienden over. Dan pas heeft een studiekeuzetest echt nut!

EventWorkshop studiekeuze

Kun jij wel wat hulp gebruiken? Meld je aan voor de Workshop Studiekeuze! In verband met het coronavirus ziet die workshop er nu even anders uit: je gaat dan in een individueel online traject met je studiekeuze-vragen aan de slag, onder begeleiding van een keuzecoach.

Studiekeuzespel Speel iQuest

Ontdek welke opleidingen bij jouw interesses passen door iQuest te spelen! Dat is een kaartspel in combinatie met een online omgeving. 

Zo werkt het:
iQuest Studiekeuze is een spel voor 2 personen. De 1 legt de kaarten en de ander stelt vragen. Daarna log je in op iQuestspel.nl om de kaartjes te verwerken. Dat helpt jou om meer inzicht te krijgen in jezelf en wat je leuk vindt. En je kunt meteen verder: er rolt een top-3 van interessegebieden uit. Daar kun je je verder in gaan verdiepen.

Online scanKies Actief Toolkit

Met deze slimme online scan krijg je inzicht in je competenties en interesses. Kies Actief is een handige toolkit die de HAN heeft ontwikkeld samen met 5 andere hogescholen. Deze gratis tool is bedoeld om jou te helpen bij je studiekeuze. 

Zo werkt Kies Actief
Waar ben jij eigenlijk goed in? Dat laat Kies Actief jou zien. Daarna kun je anderen uitnodigen om feedback te geven. Zo krijg je een nog duidelijker beeld van jouw sterke kanten.

infoStudie in Cijfers

Hoe doet de opleiding van jouw keuze het vergeleken met het landelijk gemiddelde? Dat laat Studie in Cijfers jou in 1 oogopslag zien. Die vergelijking kan jou helpen bij je studiekeuze. Telt jouw opleiding bijvoorbeeld weinig eerstejaars studenten vergeleken met het landelijk gemiddelde? Dan is het waarschijnlijk een kleinschalige opleiding. Spreekt dat jou aan of juist niet?

EventZoek het uit

Kun jij wel een duwtje in de rug gebruiken? Kom naar het gratis studiekeuze-event Zoek het uit! Daar ga je in 2 workshops aan de slag met je studiekeuze. Je vader of moeder mag ook mee.

Je verdiept je die dag vooral in jezelf: wat vind je leuk, waar ben je goed in? Dat klinkt simpel, maar het kan best lastig zijn om die vragen te beantwoorden. Fijn als je vader of moeder meedenkt, want die kent jou door en door.

Uiteindelijk ga je naar huis met een top 3 van opleidingen die jou interessant lijken. De ideale voorbereiding op een Open Dag dus! Kom je ook? De volgende editie van Zoek het uit! is in oktober 2020. 

Kom je online kennismaken?

Weet je welke richting je op wilt? Top! Maak een plan om dieper in 1 of meer opleidingen te duiken. Onderzoek welke echt bij jou past. Dat ontdek je bijvoorbeeld tijdens onze online Open Dagen! Ook bieden veel opleidingen online Proefstudeerdagen aan.

Naar stap 2Klaar om te kiezen?

Pssst, twijfelaar: wist je dat je je ook voor meerdere opleidingen kunt aanmelden? Na je aanmelding ga je eerst nog checken of die opleiding écht bij jou past. Daarna hak je pas de knoop door en maak je je inschrijving definitief. Ook jij kunt door naar stap 2 dus!