Studeren in coronatijd

De afgelopen tijd stond in het teken van onderwijs op afstand. Hoe zal dat komend studiejaar zijn? We hopen dat je zoveel mogelijk naar de campus kunt komen! Maar nog niets is zeker. Op deze pagina houden we je zo goed mogelijk op de hoogte. Lees hier hoe jouw lessen eruit kunnen zien en welke regels op de campus gelden.

student peinzend, FEM Finance Tax and Advice

Komend studiejaarRegels op de campus

 • We hoeven geen  mondkapje meer te dragen.
 • We moeten nog wel 1,5 meter afstand houden.
 • Op 13 augustus horen we of we ook de 1,5 meter maatregel kunnen loslaten. Als dat zo is, kunnen we onze lokalen weer optimaal gebruiken en kan iedereen weer naar de campus.
 • Tot 31 juli kun je met je HANaccount gratis zelftesten bestellen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Een zelftest is belangrijk maar wel vrijwillig.
 • Deze maatregelen blijven gelden: was vaak je handen, schud geen handen, blijf bij klachten thuis en laat je testen. 
232300 Studenten begroeten elkaar met elleboog. Mondkapjes op. Covid19. Corona

Studeren in coronatijdDit ervaren studenten en docenten

Hoe is het om in coronatijd te studeren? Wat is er veranderd? Studenten en docenten van de HAN vertellen je in deze video hoe zij dat ervaren. Fijn: ze merken dat er ook voordelen zitten aan online studeren. En ze delen hun tips!

Hoe zien mijn lessen eruit?

Sinds 26 april mogen alle studenten van de HAN weer voor 1 dag in de week naar de campus voor ingeroosterde onderwijsactiviteiten. Hoe zal dat vanaf september zijn? Hieronder lees je wat we op dit moment weten.

 • Op de campus

  Hopelijk kunnen we elkaar steeds meer op de campus ontmoeten! We wachten de persconferentie in augustus af. Er ligt al een plan klaar voor onderwijs op de campus zonder de 1,5 meter-maatregel en een plan voor onderwijs met die maatregel. De details krijg je nog te horen van jouw opleiding. Sommige opleidingen hebben die info ook geplaatst op hun opleidingspagina, onder het kopje 'Dit is je studie'.
 • Online onderwijs

  Onderwijs dat niet op de campus wordt gegeven, volg je online. We hopen dat dit volgend studiejaar zo weinig mogelijk nodig is. Vanuit je opleiding krijg jij de informatie die je nodig hebt om jouw lessen online te kunnen volgen. De HAN maakt daarvoor gebruik van Microsoft Teams.  
  *Insite is de online omgeving van de HAN. Je kunt er inloggen als je een HANaccount hebt.
 • Stage

  Het uitgangspunt is dat stages doorgaan. Hoe jouw stage eruit gaat zien, verschilt per opleiding én per stagebedrijf. Je krijgt hierover informatie van je opleiding. Sommige opleidingen hebben die info ook geplaatst op hun opleidingspagina, onder het kopje 'Dit is je studie'.
 • Extra begeleiding

  Studeren in deze onzekere tijd kan best lastig zijn. Praat erover. Even je hart luchten kan soms al verschil maken. Je studentgebeleider staat altijd voor je klaar. Die kan jou ook doorsturen, bijvoorbeeld naar HAN Studiesucces. Daar vind je onze studentendecanen, studentpsychologen, trainers, coaches en meer.

Meer lezen

Lees meer over de coronamaatregelen voor studenten in het hoger onderwijs op de website van de Rijksoverheid.

Doe eerst een zelftest

Het is belangrijk dat je en zelftest doet voordat je naar de HAN komt. Dat is niet verplicht en we zullen je ook niet om een testbewijs vragen, maar het is wel belangrijk. Jij helpt toch ook mee om de verspreiding van het virus verder te beperken? Een kleine moeite, want met je HANaccount kun je de zelftest gratis bestellen. Dat kan nog tot 31 juli.

285939 Nieuwsbericht over zelftesten in het onderwijs

Voorwaardelijke toelatingStudievertraging in coronatijd

Heb jij je aangemeld voor een opleiding aan de HAN maar kun je door corona niet op tijd aan de toelatingsvoorwaarden voldoen? Omdat je studievertraging hebt opgelopen bijvoorbeeld, of een toelatingstoets niet op tijd kunt halen. Als jij kunt aantonen dat dit direct door corona(maatregelen) komt, kun je misschien toch in september 2021 met je studie starten. Dan wordt je voorwaardelijk toegelaten, en krijg je meer tijd om de benodigde documenten in te leveren.

Let op: vraag je voorwaardelijke toelating uiterlijk op 15 augustus 2021 aan.

ingezoomd op informatiepapier

Laat je inspireren op SAM

1e jaars in coronatijd - de update

Halverwege het studiejaar vroeg SAM 1e-jaars student Kirsten van den Bergh naar haar studie Verpleegkunde in coronatijd. "We krijgen veel theorie, allemaal online, en 1 keer in de 2 weken hebben we op de HAN een praktijkles in een klein groepje."

1e jaars in coronatijd

Youri begon in 2020 aan de opleiding Communication & Multimedia Design. Hoe ervaart hij het studeren in coronatijd? "Ik kijk deels op tegen al die uren op mijn kamer achter de pc, maar er zijn ergere dingen" vertelt hij in een interview aan SAM.

Een opleiding starten in het nieuwe normaal

Aankomend 1e-jaarsstudent Carmen maakt het mee. Zij begint in september bij de HAN aan de Pabo in Arnhem. In een interview met SAM vertelt ze hoe dat voor haar is. "Het is gek om mijn nieuwe klasgenoten straks geen hand te kunnen geven."

Hoe gaat het met de HAN student in Corona tijd?

Benieuwd hoe HAN studenten de coronatijd ervaren? SAM interviewde er een aantal. Zoals Cem, die in het 1e jaar zit van zijn studie HBO rechten. Hij kwam net terug van een studiereis naar Boedapest toen de coronamaatregelen hier van kracht werden.

Zo houd je de studiemoed er in

Elke dag weer in je uppie achter je laptop studeren, daar word je niet blij van. HAN studentenpsycholoog Bavo van den Mooter geeft in dit artikel van SAM handvaten om mentaal gezond te blijven en die psychische dip te voorkomen.

Studeren op afstand Tips van studenten

Hogeschool Inholland verzamelde 10 tips van studenten voor studenten over studeren in coronatijd:

 • Zorg voor een vast dagritme en plan daar ook ontspanningsmomenten in
 • Maak een duidelijke planning
 • Ga regelmatig even naar buiten om te bewegen of te sporten
 • Zorg voor een rustige, opgeruimde werkplek, zonder afleiding. En leg je telefoon weg
 • Zoek persoonlijk contact en steun bij elkaar
 • Zoek een studiemaatje (of groepje) om samen te studeren
 • Wees proactief, neem zelf initiatief en vraag om hulp als dat nodig is
 • Blijf bij met de stof en volg alle lessen
 • Blijf positief, zorg goed voor jezelf en wees niet te streng voor jezelf
 • Probeer nieuwe dingen, zoek bijvoorbeeld een nieuwe hobby

Bekijk hier nog meer tips en hulp bij studeren op afstand.

Voordelen van studeren op afstand

Studeren op afstand, dat voelt niet als de real deal. Liever zit je gewoon gezellig met je klasgenoten in een lokaal. Maar gelukkig, er zitten ook een paar kleine voordelen aan:

Nieuws over corona

Meer weten over het coronavirus en het onderwijs op de HAN? Volg ons liveblog of check de veelgestelde vragen over dit onderwerp.

artist-impression van een virus

Maak een flitsende start!

Ontdek waar je terecht komt

Wat weet jij van de stad waar je gaat studeren? Misschien ga je er zelfs wel op kamers, een studentenleven opbouwen. En de campus, wat is daar allemaal te beleven? Je leest het hier!

Meiden lachen aan tafel met planten jong eerstejaars

Leer je medestudenten kennen

Je studie bestaat niet alleen uit colleges en boeken, je gaat ook heel veel nieuwe mensen leren kennen! Dat begint al bij de intro en in je klas. Maar er zijn nog veel meer manieren om in contact te komen met andere studenten. Let's make some new friends!

Zo maak je van je studie een succes

Natuurlijk doe jij je best om van je studie een succes te maken. Soms kun je daar wel wat hulp bij gebruiken. Een training of cursus bijvoorbeeld, of gewoon een goed gesprek. Wij denken met je mee. Hier lees je wat er bij de HAN mogelijk is en bij wie je aan de bel trekt.

Voortgangsgesprek twee dames tegenover elkaar, FEM Employment

Regel praktische zaken

Je wilt je studiejaar goede aftrappen. Dan heb je wel het een en ander nodig. Heb jij al een HANaccount aangemaakt? Boeken besteld, laptop gekocht? Hier lees je welke praktische zaken je echt nog even moet regelen. Afvinken maar!

Twee studenten buiten voor R31 met laptop