Studeren in coronatijd

Studeren in coronatijd is niet gemakkelijk. Gelukkig kun je wel wat lessen op de campus volgen. Maar je studeert ook deels thuis en volgt colleges op afstand. Help, hoe werkt dat allemaal? En hoe zit het met de regels op de campus? Dat en meer vertellen we je op deze pagina. Zo weet jij waar je aan toe bent.

student peinzend, FEM Finance Tax and Advice

Studeren in coronatijdDit ervaren studenten en docenten

Hoe is het om in deze tijd te studeren? Wat is er veranderd sinds corona? Studenten en docenten van de HAN vertellen je in deze video hoe zij dat ervaren. Fijn: ze merken dat er ook voordelen zitten aan online studeren. En ze delen hun tips!

Hoe zien mijn lessen eruit?

Hoe vaak kom je op de campus en hoeveel lessen volg je online? Die verhouding is bij elke opleiding verschillend. Als het goed is heb je een startbrief van je opleiding gekregen, daar staat meer informatie in. Sommige opleidingen hebben die info ook geplaatst op hun opleidingspagina, onder het kopje 'Dit is je studie'.

 • Colleges op de campus

  Vanwege de coronamaatregelen mogen de HAN gebouwen niet te vol zijn. Studenten die toetsen moeten maken, praktijkonderwijs volgen of extra ondersteuning nodig hebben mogen als eerste naar de campus komen. Als 1e-jaarsstudent krijg je ook voorrang om lessen op de campus te volgen, want we vinden het heel belangrijk om elkaar te leren kennen.
 • Online colleges

  Lukt het niet om een les op de campus te organiseren? Dan doen we er alles aan om het online zo goed mogelijk te regelen. Vanuit je opleiding krijg jij de informatie die je nodig hebt om jouw lessen online te kunnen volgen. De HAN maakt daarvoor gebruik van Microsoft Teams. 
  *Insite is de online omgeving van de HAN. Je kunt er inloggen als je een HANaccount hebt.
 • Stage

  Heb jij dit studiejaar een stageperiode? Hoe die stageperiode nu wordt ingevuld, is bij elke opleiding anders. Én het verschilt per stagebedrijf. Als het goed is heb je hierover informatie van je opleiding gekregen. Sommige opleidingen hebben die info ook geplaatst op hun opleidingspagina, onder het kopje 'Dit is je studie'.
 • Extra begeleiding

  Studeren in deze onzekere tijd kan best lastig zijn. Praat erover. Even je hart luchten kan soms al verschil maken. Je studentgebeleider staat altijd voor je klaar. Die kan jou ook doorsturen, bijvoorbeeld naar HAN Studiesucces. Daar vind je onze studentendecanen, studentpsychologen, trainers, coaches en meer.

Op de campusDringend advies: draag een mondkapje

Het is voor ons allemaal even wennen, maar we adviseren je dringend een mondkapje te dragen als je een gebouw van de HAN in komt. Als je in een lokaal of kantoorruimte aan je tafel zit mag het mondkapje af. Daar houd je namelijk al 1,5 meter afstand. Verplaats je je weer, bijvoorbeeld om naar de wc te gaan, dan gaat het mondkapje weer op.

Uitzonderingen:

 • Dit advies geldt niet bij het uitoefenen van sportactiviteiten.
 • In praktijkruimtes volg je het protocol zoals dat geldt voor die ruimte
IPO mondkapjes in een doos

Welke regels gelden op de campus?

Heb jij een onderwijsactiviteit op de HAN? Dan zijn er wel wat regels waar je je aan moet houden.

 • Draag een mondkapje (hierboven lees je meer)
 • Houdt 1,5 meter afstand, ook in de klas
 • Gebruik de trap en volg de aangegeven looproutes
 • Schud geen handen
 • Was vaak je handen
 • Klachten? Blijf thuis en laat je testen

Handig: op de campus hangen ook posters die je aan deze regels helpen herinneren.

Overzicht campus Nijmegen gebouw LvS2

Openbaar vervoerMet de bus of trein naar de HAN?

Als je in de buurt van de campus woont, kun je het beste met de fiets of lopend naar de HAN komen. Zo voorkom je drukte in het openbaar vervoer (OV).

Toch met het OV?

In afstemming met de lesroosters hebben instellingen met lokale OV-bedrijven afspraken gemaakt over spreiding van studenten in het OV. De HAN informeert studenten over de regionale/lokale OV-afspraken via je opleiding en/of studieloopbaanbegeleider.

Mag je als student in de spits reizen?

Ja, studenten mogen in de spits reizen. Door spreidingsroosters van het onderwijs zal de spits zo min mogelijk worden belast door studenten.

Arnhem Centraal Station met trolleybussen

Laat je inspireren op SAM

1e jaars in coronatijd

Youri begon in 2020 aan de opleiding Communication & Multimedia Design. Hoe ervaart hij het studeren in coronatijd? "Ik kijk deels op tegen al die uren op mijn kamer achter de pc, maar er zijn ergere dingen" vertelt hij in een interview aan SAM.

Een opleiding starten in het nieuwe normaal

Aankomend 1e-jaarsstudent Carmen maakt het mee. Zij begint in september bij de HAN aan de Pabo in Arnhem. In een interview met SAM vertelt ze hoe dat voor haar is. "Het is gek om mijn nieuwe klasgenoten straks geen hand te kunnen geven."

Hoe gaat het met de HAN student in Corona tijd?

Benieuwd hoe HAN studenten de coronatijd ervaren? SAM interviewde er een aantal. Zoals Cem, die in het 1e jaar zit van zijn studie HBO rechten. Hij kwam net terug van een studiereis naar Boedapest toen de coronamaatregelen hier van kracht werden.

Zo houd je de studiemoed er in

Elke dag weer in je uppie achter je laptop studeren, daar word je niet blij van. HAN studentenpsycholoog Bavo van den Mooter geeft in dit artikel van SAM handvaten om mentaal gezond te blijven en die psychische dip te voorkomen.

Studeren in coronatijd Tips van studenten

Hogeschool Inholland verzamelde 10 tips van studenten voor studenten over studeren in coronatijd:

 • Zorg voor een vast dagritme en plan daar ook ontspanningsmomenten in
 • Maak een duidelijke planning
 • Ga regelmatig even naar buiten om te bewegen of te sporten
 • Zorg voor een rustige, opgeruimde werkplek, zonder afleiding. En leg je telefoon weg
 • Zoek persoonlijk contact en steun bij elkaar
 • Zoek een studiemaatje (of groepje) om samen te studeren
 • Wees proactief, neem zelf initiatief en vraag om hulp als dat nodig is
 • Blijf bij met de stof en volg alle lessen
 • Blijf positief, zorg goed voor jezelf en wees niet te streng voor jezelf
 • Probeer nieuwe dingen, zoek bijvoorbeeld een nieuwe hobby

HAN StudiecuccesVolg een online training

HAN Studiesucces is een netwerk van experts op het gebied van studiebegeleiding. Ze bieden ook allerlei trainingen en cursussen die jou verder kunnen helpen als je ergens tegenaan loopt. Nu heeft HAN Studiesucces zelfs een speciaal aanbod voor coronatijd. Bijvoorbeeld de training 'omgaan met stress tijdens corona'.

Let op: je kunt het aanbod van HAN Studiesucces bekijken op Insite, dat is de online omgeving van de HAN. Je kunt daarop inloggen als je een HANaccount hebt. 

Sticky notes met verschillende teksten

Voordelen van studeren op afstand

Studeren op afstand, dat voelt niet als de real deal. Liever zit je gewoon gezellig met je klasgenoten in een lokaal. Maar gelukkig, er zitten ook een paar kleine voordelen aan:

Voorwaardelijke toelatingStudievertraging in coronatijd

Heb jij je aangemeld voor een opleiding aan de HAN, maar kun je door corona niet op tijd aan de toelatingsvoorwaarden voldoen? Omdat je studievertraging hebt opgelopen bijvoorbeeld, of een toelatingstoets niet op tijd kunt halen. Als jij kunt aantonen dat dit direct door corona(maatregelen) komt, kun je misschien toch in september 2020 met je studie starten. Dan wordt je voorwaardelijk toegelaten, en krijg je meer tijd om de benodigde documenten in te leveren.

Let op: vraag je voorwaardelijke toelating uiterlijk op 15 augustus 2020 aan.

ingezoomd op informatiepapier

Nieuws over corona

Meer weten over het coronavirus en het onderwijs op de HAN? Volg ons liveblog of check de veelgestelde vragen over dit onderwerp.

artist-impression van een virus

Maak een flitsende start!

Ontdek waar je terecht komt

Wat weet jij van de stad waar je gaat studeren? Misschien ga je er zelfs wel op kamers, een studentenleven opbouwen. En de campus, wat is daar allemaal te beleven? Je leest het hier!

Meiden lachen aan tafel met planten jong eerstejaars

Leer je medestudenten kennen

Je studie bestaat niet alleen uit colleges en boeken, je gaat ook heel veel nieuwe mensen leren kennen! Dat begint al bij de intro en in je klas. Maar er zijn nog veel meer manieren om in contact te komen met andere studenten. Let's make some new friends!

Zo maak je van je studie een succes

Natuurlijk doe jij je best om van je studie een succes te maken. Soms kun je daar wel wat hulp bij gebruiken. Een training of cursus bijvoorbeeld, of gewoon een goed gesprek. Wij denken met je mee. Hier lees je wat er bij de HAN mogelijk is en bij wie je aan de bel trekt.

Voortgangsgesprek twee dames tegenover elkaar, FEM Employment

Regel praktische zaken

Je wilt je studiejaar goede aftrappen. Dan heb je wel het een en ander nodig. Heb jij al een HANaccount aangemaakt? Boeken besteld, laptop gekocht? Hier lees je welke praktische zaken je echt nog even moet regelen. Afvinken maar!

Twee studenten buiten voor R31 met laptop