Praktische zaken

Tijd om boeken in te slaan en een laptop te kopen. En heb je al een HANaccount? Genoeg te doen deze zomer. Bekijk hier wat je allemaal moet regelen om je 1e studiejaar goed af te trappen. Afvinken maar!

jongen en meisje studeren samen op de grond in studiecentrum

StudiematerialenWat heb je nodig?

Als je start met je studie heb je boeken, readers en syllabi nodig. Je vindt je boekenlijst op de pagina van jouw opleiding. Klik bovenin via het kopje 'Praktische info' op 'Opleidingskosten'. Ga je ook een laptop aanschaffen? Klik verder om te lezen hoe je aan al die studiematerialen komt.

docent en drie studenten lezen boek

Wat gaat dat kosten?

Collegegeld

Hoeveel collegegeld jij betaalt, hangt af van jouw situatie. Is dit je 1e inschrijving in het hoger onderwijs in Nederland? Dan hoef je in het 1e jaar misschien maar de helft van je collegegeld te betalen. Mooi meegenomen!

Twee studenten werken samen met laptop

Studiematerialen

Als je start met je studie heb je boeken, readers en syllabi nodig. Een laptop is ook heel handig. Klik verder om te lezen wat je allemaal nodig hebt en wat dat gaat kosten.

Twee meiden studeren samen met boeken en laptop een meisje rood shirt

Excursies en studiereizen

De kosten hiervoor verschillen per opleiding. Als je een HANaccount hebt kun je hier meer over lezen op jouw opleidingspagina op HAN Insite. Dat is het afgeschermde intranet van de HAN waar je (straks) als student alle info kunt vinden die je nodig hebt.

student wijst op wereldkaart

Levensonderhoud

Je levensonderhoud, verzekeringen, ook daar moet je rekening mee houden. Vooral als je op kamers gaat, dan komt je huur daar ook nog eens bij. Het Nibud heeft in 2017 een onderzoek gedaan onder studenten om uit te rekenen hoeveel zij gemiddeld per maand kwijt zijn als ze op zichzelf wonen.

Studente studeren in studiecentrum en werken op laptop, van bovenaf

Dit moet je regelen

  • Studiefinanciering

    Als je gaat studeren aan een hogeschool of universiteit, heb je vanaf de 1e maand van je studie recht op studiefinanciering. Zorg wel dat je die studiefinanciering minimaal 3 maanden van te voren aanvraagt via Mijn Duo.
  • Collectieve zorgverzekering

    Iedereen in Nederland moet verplicht een ziektekostenverzekering afsluiten. Dat kan voordeliger als je het samen met heel veel anderen doet, collectief dus. Zilveren Kruis Achmea biedt bijvoorbeeld een collectieve zorgverzekering voor studenten.

Heb je al een HANaccount?

Met je HANaccount krijg je toegang tot al onze digitale voorzieningen. Je komt ermee op het WiFi van de HAN, om te beginnen. En je logt ermee in op Insite, dat is de online omgeving van de HAN. Je hebt je HANaccount nodig om in je HAN mailbox te komen. En op applicaties te gebruiken zoals OnderwijsOnline en de HAN4me-app.

jongen grijze pet achter laptop

Is je HANcard al binnen?

Je persoonlijke HANcard heb je hard nodig op de campus. Om te betalen voor een broodje, om koffie uit de automaat te halen of om iets te printen. Maar ook om toegang te krijgen tot een tentamen! Je HANcard wordt automatisch naar je toegestuurd als jij jouw pasfoto hebt geupload in het aanmeldportaal. Echt even doen dus!

studenten lachen in gezonde kantine

Check checkBen je definitief ingeschreven?

Als jij je hebt aangemeld voor 1 of meer studies aan de HAN, sta je niet meteen voor die studie ingeschreven. Je doet eerst nog mee aan een check, maakt een HANaccount aan en geeft een machtiging af voor het betalen van je collegegeld. Pas als alle vinkjes in jouw checklist op het aanmeldportaal op groen staan, kunnen we jou definitief inschrijven. Dan pas krijg je toegang tot belangrijke voorzieningen, zoals je HANmail. Even checken dus, is alles afgevinkt?

Detailfoto studenten met laptop en aantekeningen

Check je HANmail

Yay, als student van de HAN krijg je jouw eigen HAN mailbox met mailadres. Je krijgt pas toegang tot die mailbox als je definitief staat ingeschreven. Dus als alles in jouw checklist op het aanmeldportaal op groen staat. Als dat zo is, wordt jouw mailadres vanzelf actief.

Vanaf dat moment kun je inloggen op Office356.han.nl met je HAN mailadres en het wachtwoord van je HAN account. Op HAN Insite vind je het antwoord op de veelgestelde vragen over je HANmail.

Let op: Houd je HAN mailbox na je definitieve inschrijving goed in de gaten, want jouw opleiding kan belangrijke informatie naar dit mailadres sturen.

Laptop met blauwe hoes

Lees verder op HAN Insite

Je hebt 'm vast al voorbij zien komen: HAN Insite is de (afgeschermde) online omgeving van de HAN. Je logt er in met je HANaccount. Daar moet je als HAN-student zijn als je op zoek bent naar informatie. Over je boekenlijst, begeleiding tijdens je studie en voorzieningen op de campus bijvoorbeeld. Maar je gebruikt Insite ook om een reservering te maken of je cijfers te checken. Te veel om op te noemen dus. Check it out!

Twee jongens werken op laptops in de gang en hebben plezier

Veelgestelde vragen FAQ