Praktische zaken

Tijd om boeken in te slaan en een laptop te kopen. En heb je al een HANaccount? Genoeg te doen deze zomer. Bekijk hier wat je allemaal moet regelen om je 1e studiejaar goed af te trappen. Afvinken maar!


StudiematerialenWat heb je nodig?

Als je start met je studie heb je boeken, readers en syllabi nodig. Je vindt je boekenlijst op de pagina van jouw opleiding. Klik bovenin via het kopje 'Praktische info' op 'Opleidingskosten'. Ga je ook een laptop aanschaffen? Klik verder om te lezen hoe je aan al die studiematerialen komt.

Wat gaat dat kosten?

Collegegeld

Hoeveel collegegeld jij betaalt, hangt af van jouw situatie. Is dit je 1e inschrijving in het hoger onderwijs in Nederland? Dan hoef je in het 1e jaar misschien maar de helft van je collegegeld te betalen. Mooi meegenomen!

Studiematerialen

Als je start met je studie heb je boeken, readers en syllabi nodig. Een laptop is ook heel handig. Klik verder om te lezen wat je allemaal nodig hebt en wat dat gaat kosten.

Excursies en studiereizen

De kosten hiervoor verschillen per opleiding. Klik op jouw opleidingspagina via het kopje Praktische info op Opleidingskosten. Daar vind je meer info over eventuele kosten voor excursies en studiereizen.

Levensonderhoud

Je levensonderhoud, verzekeringen, ook daar moet je rekening mee houden. Vooral als je op kamers gaat, dan komt je huur daar ook nog eens bij. Het Nibud heeft in 2017 een onderzoek gedaan onder studenten om uit te rekenen hoeveel zij gemiddeld per ma

Dit moet je regelen

  • Studiefinanciering

    Als je gaat studeren aan een hogeschool of universiteit, heb je vanaf de 1e maand van je studie recht op studiefinanciering. Zorg wel dat je die studiefinanciering minimaal 3 maanden van te voren aanvraagt via Mijn Duo.
  • Collectieve zorgverzekering

    Iedereen in Nederland moet verplicht een ziektekostenverzekering afsluiten. Dat kan voordeliger als je het samen met heel veel anderen doet, collectief dus. Zilveren Kruis Achmea biedt bijvoorbeeld een collectieve zorgverzekering voor studenten.

Heb je al een HANaccount?

Met je HANaccount krijg je toegang tot al onze digitale voorzieningen. Je komt ermee op het WiFi van de HAN, om te beginnen. En je logt ermee in op Insite, dat is de online omgeving van de HAN. Je hebt je HANaccount nodig om in je HAN mailbox te komen. En op applicaties te gebruiken zoals OnderwijsOnline en de HAN4me-app.

Is je HANcard al binnen?

Je persoonlijke HANcard heb je hard nodig op de campus. Om te betalen voor een broodje, om koffie uit de automaat te halen of om iets te printen. Maar ook om toegang te krijgen tot een tentamen! Je HANcard wordt automatisch naar je toegestuurd als jij jouw pasfoto hebt geupload in het aanmeldportaal. Echt even doen dus!

Check checkBen je definitief ingeschreven?

Als jij je hebt aangemeld voor 1 of meer studies aan de HAN, sta je niet meteen voor die studie ingeschreven. Je doet eerst nog mee aan een check, maakt een HANaccount aan en geeft een machtiging af voor het betalen van je collegegeld. Pas als alle vinkjes in jouw checklist op het aanmeldportaal op groen staan, kunnen we jou definitief inschrijven. Dan pas krijg je toegang tot belangrijke voorzieningen, zoals je HANmail. Even checken dus, is alles afgevinkt?

Check je HANmail

Yay, als student van de HAN krijg je jouw eigen HAN mailbox met mailadres. Je krijgt pas toegang tot die mailbox als je definitief staat ingeschreven. Dus als alles in jouw checklist op het aanmeldportaal op groen staat. Als dat zo is, wordt jouw mailadres vanzelf actief.

Vanaf dat moment kun je inloggen op Office356.han.nl met je HAN mailadres en het wachtwoord van je HAN account. Op HAN Insite vind je het antwoord op de veelgestelde vragen over je HANmail.

Let op: Houd je HAN mailbox na je definitieve inschrijving goed in de gaten, want jouw opleiding kan belangrijke informatie naar dit mailadres sturen.

Lees verder op HAN Insite

Je hebt 'm vast al voorbij zien komen: HAN Insite is de afgeschermde online omgeving van de HAN. Als je eenmaal student bent bij de HAN, kun je daar alle belangrijke informatie vinden. Over onderwijs op afstand, begeleiding tijdens je studie en voorzieningen op de campus bijvoorbeeld. Maar je gebruikt Insite ook om een reservering te maken of je cijfers te checken. Te veel om op te noemen dus. Check it out!

Jaarrooster Zo ziet het studiejaar eruit

Wanneer is je 1e lesdag, wat zijn de vrije weken en tentamenweken… In de jaarplanning van de HAN staat alles op een rijtje. Let op: kijk ook bij je eigen opleiding. Sommige details kunnen afwijken van de HAN-jaarplanning.