Voorwaardelijke toelating voor mbo-studenten

Had je als mbo'er een kleine studievertraging opgelopen door corona maar ben je in september 2022 toch voorwaardelijk toegelaten bij de HAN? Dan heb je nog tot 31 december om je mbo-diploma te halen. Op deze pagina vind je de afspraken rondom voorwaardelijke toelating.

studeren-op-campus

Hoe werkt voorwaardelijke toelating?

 • Kun jij door corona 1 of een paar kleine vakken van je mbo-opleiding niet op tijd afronden? Dan kan jouw mbo-instelling jou een Positief Afrondingsadvies geven. Daarmee zeggen ze eigenlijk dat ze er vertrouwen in hebben dat jij een hbo-studie kunt combineren met het afronden van je mbo-opleiding. Er staat ook in dat jouw vertraging een direct gevolg is van de coronamaatregelen. Vraag jouw mbo-instelling naar een Positief Afrondingsadvies.
 • Meld je zo snel mogelijk aan voor een opleiding aan de HAN. Dit kan uiterlijk tot 15 augustus 2022, maar probeer dat eerder te doen.
 • Stuur ons vervolgens het positief afrondingsadvies dat jij hebt ontvangen van jouw mbo-instelling.
 • Als je uiterlijk op 31 augustus 2022 aan de overige toelatingsvoorwaarden voldoet, kunnen we je inschrijven voor de studie. Je bent dan voorwaardelijk ingeschreven voor studiejaar 2022/2023
 • Bij de start van je studie ga je met je studentbegeleider van de opleiding in gesprek. Je bespreekt samen op welke manier jij de hbo-opleiding gaat combineren met het behalen van je mbo-diploma. 
 • Uiterlijk op 31 december 2022 moet je je mbo-diploma op zak hebben en inleveren. Vanaf het moment dat je je diploma hebt behaald en bent uitgeschreven bij de mbo-instelling, ben je definitief ingeschreven bij de HAN. Vanaf dat moment ga je collegegeld betalen. Als jij je mbo-diploma uiterlijk op 31 december 2022 niet hebt ingeleverd, moet je per 1 januari 2023 stoppen met je hbo-opleiding en schrijven we je uit.

Wat moet je doen?

Stap 1: Aanmelden

Meld je zo snel mogelijk aan voor een opleiding via Studielink. Dit kan tot uiterlijk 15 augustus 2022, maar probeer het eerder te doen.

Stap 2: HAN-account

Maak je HAN-account aan.

Stap 3: Formulier invullen

Kun je jouw mbo-diploma niet op of voor 31 augustus 2022 aanleveren? En krijg je een positief afrondingsadvies van je mbo-instelling? Geef dit dan uiterlijk op 15 augustus 2022 aan via dit formulier. 

Stap 4: Laatste check - past deze studie bij jou?

Voor de opleiding waarvoor jij je hebt aangemeld bij de HAN doe je mee aan de studiekeuzecheck. Dit is verplicht, maar het is geen selectie. Het is vooral een check voor jezelf om nog 1 keer te kijken of deze opleiding echt bij jou past. Uit de studiekeuzecheck komt een studiekeuzeadvies. Dat heb je nodig om je inschrijving bij de HAN definitief te maken. Heb jij je na 1 mei pas aangemeld, en is het je 1e aanmelding in het hoger onderwijs in Nederland voor een studie in september 2022? Dan is het studiekeuzeadvies voor jou bindend. Dat betekent dat je niet met de opleiding kunt starten als het studiekeuzeadvies negatief is. 

Let op: doe de studiekeuzecheck zo snel mogelijk. Het studiekeuzeadvies wat daaruit komt, moet uiterlijk op 31 augustus bij ons binnen zijn. 

Stap 5: Checklist op groen

 • Log in op Mijn Aanmelding en check de status van je aanmelding.
 • In de checklist zie je 'Afrondingsadvies' als openstaande eis staan. Dat betekent dat je het Positief Afrondingsadvies van je mbo-instelling nog moet inleveren.
 • Lever het Positief Afrondingsadvies uiterlijk op 31 augustus 2022 in. Dat doe je door het document als PDF te mailen naar toelating@han.nl. Zet in de mail jouw studentnummer en naam.
 • Als we jouw Positief Afrondingsadvies hebben gecontroleerd en verwerkt, zie je in het aanmeldportaal een groen vinkje staan bij 'Afrondingsadvies'.
 • Zorg dat alle toelatingseisen in het aanmeldportaal op 31 augustus 2022 op groen staan. Dan kunnen we jouw inschrijving op tijd definitief maken. 
 • Wil je meedoen aan de introductie van jouw opleiding? Dat kan alleen als je aan alle toelatingseisen hebt voldaan. Begin dus op tijd.

Stap 6: Diploma inleveren.

Mbo-diploma in the pocket? Yes! Lever 'm uiterlijk op 31 december 2022 aan bij Bureau Toelating. Dat doe je door het document als PDF te mailen naar toelating@han.nl. Zet in deze mail ook duidelijk je studentnummer en naam. Dan zetten we jouw voorwaardelijke toelating om in een definitieve toelating.

Veelgestelde Vragen FAQ

Vragen?

Kijk eerst eens in onze FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag daar niet tussen?
ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500