Studeren in Nederland

cef79be6-0cec-11ee-9ea0-02565807075b taal- en schakeljaar, statushouders in de klas
no
Are you an international student?Go to our international website

Heb je een vluchtelingenachtergrond en wil je aan de HAN in Arnhem of Nijmegen studeren? Welkom! Misschien is de Nederlandse taal nog een uitdaging voor jou. De HAN helpt je bijvoorbeeld met extra taalondersteuning. Lees hier wat er mogelijk is voor jou.

Is mijn buitenlands diploma geldig?

  • Om te kunnen starten met een studie aan de HAN moet jouw buitenlands diploma gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma. Dit wordt getoetst door het Nuffic. Twijfel je over het niveau van je diploma? ASK HAN kan je daar meer over vertellen.
  • Ook moet je kunnen aantonen dat je goed Nederlands spreekt en schrijft. Dit noemen we de Taaleis.
  • Je moet kunnen aantonen dat je aan de Taaleis voldoet voor de start van de opleiding, dus voor 1 september of 1 februari. Voor opleidingen met selectie en plaatsing moet je voor 1 juli al aan de Taaleis voldoen. 
Studenten aan het werk bij oscilloscoop
voorbereiding op je studie
 

Taalschakeltraject

Heb je een buitenlands diploma en ben je nog niet goed in Nederlands? Dan kun je misschien wat extra hulp gebruiken om je goed voor te bereiden op een Nederlandse hbo-opleiding. Daar is het Taalschakeltraject voor. Dit traject van 2 tot 3 jaar bereidt je voor op het Staatsexamen NT2 B2 én op de toelating tot een Nederlandse hbo-studie. Je traint ook studievaardigheden zoals presenteren en werken in groepjes. Je komt meer te weten over de Nederlandse maatschappij en arbeidsmarkt en je breidt je vakkenpakket uit met bijvoorbeeld biologie, scheikunde of natuurkunde. De optimale voorbereiding op een Nederlandse hbo-studie.

buitenlands diploma nieuw in nederland taaleis taalschakeltraject
Tijdens je studie
 

Recht op extra taalondersteuning

Heb jij een niet-Nederlands diploma en is Nederlands niet jouw moedertaal? Dan heb je straks tijdens je studie recht op extra taalondersteuning bij de HAN. Dat betekent dat je tijdens tentamens extra tijd krijgt en een woordenboek mag gebruiken. Je studentendecaan kan je hier bij de start van je studie meer over vertellen en deze voorzieningen voor je regelen. 

NT2, anderstaligen in de klas
Tijdens je studie
 

Wil je een buddy?

Als je gaat studeren komt er veel op je af. Daarom kun je als student met een vluchtelingenachtergrond meedoen met het buddyprogramma HANd in HANd. We koppelen je dan aan een buddy die ook op de HAN studeert en goed Nederlands kan. Je buddy helpt jou om de HAN en andere studenten te leren kennen. Jullie oefenen met de Nederlandse taal en je buddy kan je ook vertellen bij wie je moet zijn als je hulp nodig hebt binnen de HAN. Zo sta je er niet alleen voor!

Lijkt jou dat fijn? Je kunt je aanmelden voor het buddyprogramma als je een HAN-account hebt. Die krijg je als je je hebt aangemeld voor een studie bij de HAN.

345584 buddyproject, studenten helpen elkaar. lachen samen
studenten met vluchtelingenachtergrond

Buddyprogramma HANd in HANd

Bekijk de video en hoor een aantal studenten over hun ervaringen met het buddyprogramma.