studiekeuzetools

Het maken van een studiekeuze is een proces. Een proces dat al begint op de middelbare school. De tools van de HAN bieden inspiratie om dit proces goed te begeleiden.


Icares studiekeuzetest!

Een studiekeuzetest helpt jongeren om een beter beeld te krijgen van zichzelf: wat zijn hun dromen, waar krijgen ze energie van? En welke studies passen daarbij? Dat is de basis van hun studiekeuze.

Deze test van Icares duurt ongeveer 10 minuten om te maken. Het belangrijkste werkvolgt daarna: laat jongeren reflecteren op de uitslag. Kloppen de opleidingen die eruit rollen? Waarom wel of niet? Hebben ze iets nieuws over zichzelf geleerd? Praat hier samen over en stimuleer hen om dat ook met ouders en vrienden te doen. Want dan pas heeft een studiekeuzetest echt nut!

Interactief kaartspeliQuest Profielkeuze

Havo 3 is het jaar van de profielkeuze, hét moment voor een eerste oriëntatie. Het iQuest Profielkeuze–spel helpt leerlingen in deze fase. Ze krijgen meer inzicht in zichzelf, in hun favoriete interessegebieden en profielvakken. Welke richtingen zijn er? Wat past bij hen en waarom?

iQuest Profielkeuze bestaat uit een kaartenset en een online omgeving. Het is een spel voor 2 personen: de 1 legt de kaarten en de ander stelt vragen. Zo gaan de vragen leven. Daarna loggen deelnemers in op iQuestspel.nl, waar ze de kaartjes verwerken. Leerlingen zien dan in hoeverre zij matchen met de verschillende profielen. Een mooie basis voor een profielkeuze!

Interactief kaartspeliQuest Studiekeuze

Welke opleidingen passen bij mijn interesse? Dat ontdekken leerlingen van havo 4/5, vwo 5/6 en mbo-studenten met iQuest Studiekeuze. Ze komen meer te weten over zichzelf en leren de interessegebieden en bijbehorende opleidingen kennen.

Ze spelen het spel met 2 personen. De 1 legt de kaarten en de ander stelt vragen. Zo gaan de vragen leven. Daarna loggen deelnemers in op iQuestspel.nl, waar ze de kaartjes verwerken. Daar rolt een top 3 van interessegebieden uit waarin ze zich verder kunnen verdiepen.

Kies Actief Toolkit

Met een slimme online scan inzicht krijgen in je competenties en interesses? Dat kan met Kies Actief: een handige toolkit die de HAN ontwikkelde samen met 5 andere hogescholen. 

Deze toolkit verbetert het studiekeuzeproces voor havo en vwo leerlingen en mbo-studenten. Leerlingen krijgen zicht op wat zijzelf hun best ontwikkelde competentie vinden. Ze kunnen anderen uitnodigen om feedback te geven, zo krijgen ze een nóg duidelijker beeld van hun sterke kanten. 

Handig: Je kunt de Kies Actief Toolkit ook bij andere keuzeprocessen inzetten, bijvoorbeeld bij de keuze voor een stage of vakkenpakket. De tool is gratis en bevat ook een handleiding voor decanen.

VLSVan Leerling naar Student

Van Leerling naar Student is speciaal voor havo 4- leerlingen van aansluitscholen. VLS maakt onderdeel uit van het LOB-programma van de school. Hbo-studenten die dit programma ook hebben doorlopen, helpen leerlingen met hun studiekeuze. 

Het programma begint op school, bijvoorbeeld met de tool  iQuest Studiekeuze. Daarna gaan leerlingen tijdens een bijeenkomst bij de HAN in gesprek met studenten van de HAN: zij helpen leerlingen verder op weg helpen met hun studiekeuze. Na deze dag zijn er weer een aantal activiteiten voor op school.  

hulpmiddelDe vragenlijst van de Studiekeuzecheck

Leerlingen die een Studiekeuzecheck doen, vullen allemaal een vragenlijst in. Die vragenlijst helpt hen in kaart te brengen wat ze hebben gedaan om zich te oriënteren en waarom zij denken dat die ene opleiding bij hen past. Zo worden ze zich nog beter bewust van hun keuze.

Dat maakt de vragenlijst een handig hulpmiddel voor leerlingen die een knoop moeten doorhakken. Wil je dit hulpmiddel ook op school inzetten? Dat kan! Je download de vragenlijst hier. 

Studieboost voor mbo’ers

Landelijk gezien vallen meer dan de helft van de mbo-ers uit tijdens of na het eerste hbo-jaar. Om de aansluiting tussen mbo en hbo te verbeteren is de HAN het project 'Studieboost' gestart. 

'Studieboost' brengt mbo-ers in contact met HAN-studenten die zelf vanuit het mbo zijn ingestroomd. Deze studenten weten immers precies wat het verschil is tussen mbo en hbo. En wat er gevraagd wordt op het hbo. De HAN organiseert ontmoetingssessies waarbij de twee groepen elkaar ontmoeten. Ook is er speciale HAN-app waarmee geïnteresseerde mbo-ers snel en gemakkelijk kunnen communiceren met HAN-studenten. 

Studie in cijfers

Benieuwd hoe onze huidige studenten onze opleidingen beoordelen? En wat hun kansen zijn op een baan? Bekijk ‘Studie in Cijfers’. Daar vind je per opleiding informatie over:   

  • studentenaantallen 
  • studiesucces 
  • contacttijd 
  • studenttevredenheid 
  • baanperspectief 

Alle informatie vind je bij de opleidingsinformatie. De cijfers zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen en definities.

Studiekeuze 123

Op de website van Studiekeuze123 vind je objectieve informatie over studies in Nederland. Studiekeuze123 is onafhankelijke stichting die is opgericht door studenten, het hoger onderwijs en ministerie van OCW.

Studiekeuze123 beheert informatie over erkende opleidingen aan hogescholen en universiteiten. De stichting houdt ook elk jaar de Nationale Studenten Enquête: een onderzoek waarin ruim 270.000 studenten hun opleiding en instelling beoordelen.  

Voorlichting op school

De HAN gaat ook het land in. Onze studenten, docenten en voorlichters bezoeken elk jaar een aantal middelbare scholen. 

Elk studiejaar bezoeken teams enthousiaste studenten, docenten en voorlichters van de HAN middelbare scholen. In de regio Arnhem/Nijmegen én daarbuiten. De teams kunnen voorlichting geven over specifieke opleidingen, maar ook studeren op het hbo in het algemeen.  

Weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw school? Het HAN Voorlichtingscentrum vertelt je er graag meer over. 

Stel je vraag

Het HAN VoorlichtingsCentrum helpt je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 09:00 tot 16:30 uur
Schoolvakanties: 09:00 tot 14:00 uur

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500