studiekeuzetools

Het maken van een studiekeuze is een proces. Een proces dat al begint op de middelbare school. De tools van de HAN bieden inspiratie om dit proces goed te begeleiden.


iQuest Profielkeuze

Havo 3 is het jaar van de profielkeuze, hét moment voor een eerste oriëntatie. Het iQuest Profielkeuze–spel is een leuke hulp voor leerlingen in deze fase. 
 
Leerlingen krijgen met iQuest Profielkeuze inzicht in zichzelf, in hun favoriete interessegebieden en profielvakken. Welke richtingen zijn er? Wat past bij hen en waarom? iQuest Profielkeuze bestaat uit een kaartenset en een online omgeving.  
 
Zo werkt iQuest Profielkeuze 
iQuest Profielkeuze is een spel voor 2 personen. De een legt de kaarten en de ander stelt vragen. Op die manier gaan de vragen meer leven. Daarna loggen deelnemers in op iQuestspel.nl: daar verwerken ze de kaartjes. Leerlingen zien in hoeverre zij matchen met de verschillende profielen. Een prima basis om daarna een profielkeuze te maken. 

iQuest Studiekeuze

Voor leerlingen van havo 4/5, vwo 5/6 en mbo-studenten is er iQuest Studiekeuze: een spel waarmee studenten ontdekken welke opleidingen passen bij hun interesses. 

iQuest Studiekeuze is een spel waarmee leerlingen meer te weten komen over zichzelf en over interessegebieden en bijbehorende opleidingen. 

Zo werkt iQuest Studiekeuze 
iQuest Studiekeuze is een spel voor 2 personen. De een legt de kaarten en de ander stelt vragen. Op die manier gaan de vragen meer leven. Daarna loggen deelnemers in op iQuestspel.nl: daar verwerken ze de kaartjes. Leerlingen krijgen meer inzicht in zichzelf en in wat ze leuk vinden. Bovendien rolt er een top-3 interessegebieden uit waarin ze zich verder kunnen verdiepen.

Kies Actief Toolkit

Met een slimme online ‘scan’ inzicht krijgen in competenties en interesses? Dat kan met Kies Actief: een handige toolkit van de HAN. 

Kies Actief is een toolkit die is ontwikkeld samen met andere 5 hogescholen. Deze toolkit verbetert het studiekeuzeproces voor havo en vo leerlingen en mbo-studenten. De Kies Actief Toolkit kun je ook bij andere keuzeprocessen inzetten, bijvoorbeeld bij de keuze voor een stage of vakkenpakket. 

Zo werkt Kies Actief 
Kies Actief geeft leerlingen en studenten zicht op wat zijzelf hun best ontwikkelde competentie vinden. Ze kunnen anderen uitnodigen voor om feedback te geven, zodat ze een nóg duidelijker beeld krijgen van hun sterke kanten. Kies Actief is een gratis tool en bevat ook een handleiding voor decanen.

Van Leerling naar Student

Van Leerling naar Student is speciaal voor havo 4- leerlingen van aansluitscholen. VLS maakt onderdeel uit van het LOB-programma van de school. Hbo-studenten die dit programma ook hebben doorlopen, helpen leerlingen met hun studiekeuze. 

Het programma begint op school, bijvoorbeeld met de tool  iQuest Studiekeuze. Daarna gaan leerlingen tijdens een bijeenkomst bij de HAN in gesprek met studenten van de HAN: zij helpen leerlingen verder op weg helpen met hun studiekeuze. Na deze dag zijn er weer een aantal activiteiten voor op school.  

Studieboost voor mbo’ers

Landelijk gezien vallen meer dan de helft van de mbo-ers uit tijdens of na het eerste hbo-jaar. Om de aansluiting tussen mbo en hbo te verbeteren is de HAN het project 'Studieboost' gestart. 

'Studieboost' brengt mbo-ers in contact met HAN-studenten die zelf vanuit het mbo zijn ingestroomd. Deze studenten weten immers precies wat het verschil is tussen mbo en hbo. En wat er gevraagd wordt op het hbo. De HAN organiseert ontmoetingssessies waarbij de twee groepen elkaar ontmoeten. Ook is er speciale HAN-app waarmee geïnteresseerde mbo-ers snel en gemakkelijk kunnen communiceren met HAN-studenten. 

Studie in cijfers

Benieuwd hoe onze huidige studenten onze opleidingen beoordelen? En wat hun kansen zijn op een baan? Bekijk ‘Studie in Cijfers’. 

Studie in Cijfers geeft per opleiding informatie over:   

  • studentenaantallen 
  • studiesucces 
  • contacttijd 
  • studenttevredenheid 
  • baanperspectief 

Alle informatie vind je bij de opleidingsinformatie. De cijfers zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen en definities.

Studiekeuze 123

Op de website van Studiekeuze123 vind je objectieve informatie over studies in Nederland. Studiekeuze123 is onafhankelijke stichting die is opgericht door studenten, het hoger onderwijs en ministerie van OCW.

Studiekeuze123 beheert informatie over erkende opleidingen aan hogescholen en universiteiten. De stichting houdt ook elk jaar de Nationale Studenten Enquête: een onderzoek waarin ruim 270.000 studenten hun opleiding en instelling beoordelen.  

Voorlichting op school

De HAN gaat ook het land in. Onze studenten, docenten en voorlichters bezoeken elk jaar een aantal middelbare scholen. 

Elk studiejaar bezoeken teams enthousiaste studenten, docenten en voorlichters van de HAN middelbare scholen. In de regio Arnhem/Nijmegen én daarbuiten. De teams kunnen voorlichting geven over specifieke opleidingen, maar ook studeren op het hbo in het algemeen.  

Weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw school? Het HAN Voorlichtingscentrum vertelt je er graag meer over. 

Stel je vraag

Het HAN VoorlichtingsCentrum helpt je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 09:00 tot 16:30 uur
Schoolvakanties: 09:00 tot 14:00 uur

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500