Studiekeuzecheck

De studiekeuzecheck is voor de HAN erg belangrijk: een laatste check voor aankomende studenten om nog eens goed na te denken over hun keuze. Matcht de student met de opleiding?

Drie jongens werken op laptop in huiskamer zitje

Voor alle opleidingen zonder Selectie of Onderzoek aanvullende eisen doen aankomende studenten bij de HAN verplicht mee aan de Studiekeuzecheck. Het is onderdeel van het studiekeuzeproces: de oriëntatie, studiekeuze en studiebegeleiding. We voorkomen daarmee dat de studiekeuzecheck een losstaande activiteit ‘vóór de poort’ is. Uit onderzoek blijkt dat aankomende studenten de studiekeuzecheck bij de HAN positief waarderen omdat het hen echt helpt bij het maken van een keuze of de keuze bevestigt. 

Hoe gaat dat?

Onze studiekeuzecheck begint met een online vragenlijst. Daarna volgt een afspraak met de opleiding. Hoe die afspraak eruit ziet verschilt per opleiding, dat kan dit jaar ook online zijn. De aanmelder wordt daar via de mail over geïnformeerd.

Uiteindelijk krijgt de aanmelder een studiekeuzeadvies. Er zijn 2 adviezen mogelijk: positief (eventueel met tips voor verdere actie) en negatief. Het negatief advies is dit studiejaar niet bindend.

  • Bij een positief advies kan de studiekiezer zijn inschrijving definitief maken. Het kan zijn dat de opleiding nog wat tips meegeeft op de kans op succes te vergroten.
  • Bij een negatief advies lijken de opleiding en de studiekiezer minder goed te matchen. Wil de studiekiezer toch met de opleiding starten? Dat kan. Het negatief studieadvies is dit studiejaar niet bindend, want we snappen dat jongeren zich door de coronamaatregelen minder goed hebben kunnen oriënteren.

Meer info

Op het deel van onze website dat zich richt op jongeren, vind je: