Leven Lang Ontwikkelen, hoe dan?
De afgelopen jaren is door het ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschap een impuls gegeven aan Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en het flexibiliseren van het deeltijdonderwijs. De HAN als partner in de regio draagt deze impuls een warm hart toe. Om met onze partners in de regio in gesprek te gaan én om te laten zien wat we als deeltijd-opleidingen binnen Zorg, Welzijn en Sport al bereikt hebben op dit gebied, organiseert de HAN op 21 januari 2020 een gratis evenement.
Voor wie?
Voor werkveldpartners, docenten, HRM-medewerkers, opleidingsadviseurs, studenten en overige geïnteresseerden.
Waarom dit event?
Hoe geef je Leven Lang Ontwikkelen vorm als professional, als organisatie en als opleiding? De afgelopen jaren heeft de HAN samen met vele partners uit het werkveld en tal van studenten gewerkt aan een beter opleidingsaanbod voor werkend lerenden. Wat al deze initiatieven delen is dat ze nieuwe samenwerkingsvormen creëren, bestaande muren slechten en traditionele rolverdelingen fundamenteel veranderen.
Programma
- 14.30 - 15.00 uur Registratie en ontvangst met koffie en thee
- 15.00 - 15.30 uur Opening en keynote
- 15.40 - 16.30 uur Workshop ronde 1
- 16.40 - 17.30 uur Workshop ronde 2
- 17.30 - 18.20 uur Diner met gelegenheid om elkaar te ontmoeten
- 18.30 - 19.45 uur Forumdiscussie, keynote en afsluiting
- 19.45 - 20.30 uur Netwerkborrel
Keynotes worden verzorgd door:
- Dr. Johan Pion, HAN-lector Herkennen en Ontwikkelen van Sporttalent
- Ir. Aimée Hoeve, senior-onderzoeker bij de HAN, Beroepsonderwijs & Leven Lang Leren
Workshops ronde 1
1. Vitaliteit op de werkvloer
Het verbeteren van de gezondheidssituatie en prestaties van werknemer en bedrijf. Dat is het doel van HAN SENECA, dat samen met gezondheidsmanagementbureau Adaptics studenten, onderzoekers en professionals helpt op het gebied van arbeid en gezondheid. En leren hoe ze kunnen bijdragen aan een vitalere samenleving. In deze workshop laten wij je ervaren hoe we dit doen.
2. Zo snijdt het mes aan 2 kanten!
De afgelopen jaren zijn er mooie samenwerkingen ontstaan tussen HAN Social Work Deeltijd en het werkveld. Tijdens deze workshop presenteren we de nieuwe variant van de minor GGZ-agoog, mede-ontwikkeld door studenten, speciaal voor werkers in de GGZ. En het inzetten van werkvelddeskundigen als tweede examinator, wiens inzet we bij de school 'De Ommezwaai' ruilen door het team van de school intervisie en deskundigheidsbevordering aan te bieden. Leer meer over wat deze bijzondere samenwerkingen ook voor jouw organisatie kunnen opleveren.
3. Workshop leiderschap
Wie zijn leven lang wil blijven leren en ontwikkelen moet zelf initiatief tonen, kansen zien en benutten. De succesvolle minor Leiderschap in Zorg en Dienstverlening helpt werkend lerenden deze vaardigheden te ontwikkelen. Leer meer over de minor en ontdek jouw eigen leiderschapstalenten!
4. Project EVIDENCE 1.0
Het project Evidence 1.0 is gefinancierd door ZonMW en opgestart bij het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening. Het project vond plaats in verpleeg- en verzorgingshuizen. Teams, bestaande uit verzorgenden en verpleegkundigen, werden gecoacht bij de implementatie van Evidence Based Practice. Het doel van het project was om een EBP-cultuur te ontwikkelen met als hoger doel het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor cliënten. De kennis die is opgedaan, de inzichten die zijn verworven en de onderzoeksgegevens die zijn verzameld, zijn vastgelegd in een digitaal handboek Evidence. Dit handboek is bedoeld voor verpleeg- en verzorgingshuizen die EBP willen implementeren en een EBP-cultuur willen ontwikkelen.
5. Voeding, sport en onderwijs
(Sport)voeding is één van de speerpunten van de HAN-academie Sport en Bewegen. Het kennisteam Sports and Exercise Nutrition geeft op dit thema onderwijs, doet onderzoek en verleent dienstverlening. Tijdens deze workshop laten we naast regulier onderwijs, ook voorbeelden zien van kortdurend en cursorisch onderwijs op dit gebied, zoals diverse topsporttrajecten.
6. Start Op Maat (verzilveren van eerder verworven competenties)
De opleiding Social Work Deeltijd werkt aan erkennen van eerder verworven competenties door een begeleidingsprogramma waarin studenten stapsgewijs werken aan het aantonen van competenties die ze al bezitten. Hierdoor houden ze een zo kort mogelijke studieroute over die aansluit bij wat zij al beheersen. Hoe dit werkt laten we je graag zien. Daarnaast gaan we aan de slag met het verhelderen van je eigen competenties en leren we je hoe organisaties dit zelf kunnen.
7. Nijmeegs leerlandschap Wijkverpleegkundige nieuwe stijl
Een leven lang ontwikkelen kan in de vorm van deelname aan een netwerk. Het Nijmeegs Interprofessioneel Leerlandschap is een netwerk waar professionals uit het team wijkverpleging, professionals uit het sociaal domein, mbo- en hbo-docenten Verpleegkunde en docenten Social Work in elkaars beroepspraktijk meelopen. Ze vormen met elkaar duo's om bij elkaar in 'de keuken' te kijken en in subgroepen met verschillende professionals worden onderwerpen uitgewerkt. Het doel is de integrale zorg te verbeteren. We laten graag zien wat dit voor alle partijen oplevert.
Workshops ronde 2
1. Zorginnovatie in de driehoek
Binnen de deeltijdopleiding Verpleegkunde werken studenten in de module 'Zorginnovatie in de praktijk' aan leeruitkomsten rondom het onderzoekend vermogen. In de driehoek praktijk, onderwijs en onderzoek ontstaan er mooie projecten, waarvan we er in deze workshop graag enkele met je delen.
2. De meerwaarde van diversiteit. Samen ontdekken, samen leren & samenwerken
De schakelmodule Zorg, Welzijn en Sport is speciaal voor instromers die de stap naar een hbo-studie nog te groot vinden, een bijzonder diverse groep studenten. Leer meer over deze module en ontdek door middel van energieke werkvormen wat de meerwaarde is van meer diversiteit in je eigen organisatie en wat dit betekent voor hoe werknemers en studenten zich leven lang ontwikkelen.
3. Leven Lang Ontwikkelen in Sport, Bewegen en Gezondheid
De HAN-academie Sport en Bewegen wil het ontwikkelen van talent in sport, arbeid en gezondheid mogelijk maken en een bijdrage leveren aan leven lang ontwikkelen. Een breed aanbod van cursorische en initiële opleidingen wordt samen met de praktijk ontwikkeld. In deze workshop worden enkele inspirerende voorbeelden toegelicht, maar gaan we met elkaar ook op zoek naar de vraag: hoe maak je samen een leven lang ontwikkelen mogelijk?
4. Transferpunt Sport
Het Transferpunt Sport (TPS) is onderdeel van de Academie Sport en Bewegen en geeft advies op het gebied van sport, bewegen en gezondheid. TPS wil in 2021 volwaardige professionele leergemeenschap (PLG) binnen de sport, gericht op onderwijs, onderzoek en dienstverlening zijn. En studenten, docenten en werkveld met elkaar verbinden. Een inspirerend voorbeeld van Leven Lang Ontwikkelen.
5. Samen werken en innoveren met het werkveld in het domein Zorg en Welzijn
De pilot flexibilisering heeft geleid tot nieuwe verbintenissen met ons werkveld. Laat je inspireren door 2 van onze projecten. Allereerst kijken we naar hoe het opleiden van 50 medewerkers van RIBW-avv tot een bijzonder afstudeerprogramma met HAN SOCIAAL heeft geleid. En de leergang Smart Health die we samen met zorgorganisatie Siza ontwikkeld hebben en die we nu integreren in de Associate degree Sociaal Werk.
6. Carrièreswitch Verpleegkunde
Een student kan de deeltijdopleiding Verpleegkunde volgen als hij of zij een geschikte leerwerkplek heeft. Dat is vaak lastig te regelen voor carrièreswitchers. Samen met zorgorganisaties zijn wij bij de HAN een project gestart om carrièreswitchers op te leiden tot hbo-verpleegkundigen. Benieuwd naar de opbrengsten? Sluit je dan aan bij deze workshop!
Wanneer en waar?
- Datum en tijdstip: dinsdag 21 januari 2020 van 14.30 tot 20.30 uur
- Locatie: HAN Campus, Kapittelweg 33 te Nijmegen