Collegegeld voltijd bacheloropleiding
Als je gaat studeren moet je rekening houden met verschillende kosten. Het grootste deel van je studiekosten bestaat uit collegegeld. Daarnaast heb je te maken met overige studiekosten.
Collegegeld
Voor het volgen van een voltijd bacheloropleiding in het hoger onderwijs betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgelegd. In het hoger onderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen wettelijk- en instellingscollegegeld. Het wettelijk collegegeld wordt door de minister vastgesteld en het instellingscollegegeld door het College van Bestuur van de instelling, dus in dit geval de HAN.
Wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld?
In de wet is bepaald dat de landelijke overheid bijdraagt in de financiering van jouw eerste bachelor- en masteropleiding. Heb je nog niet eerder gestudeerd? Dan betaal je wettelijk collegegeld. Heb jij al eerder een bachelor- of mastergraad behaald in Nederland en wil je je inschrijven voor een tweede bachelor- of masteropleiding, dan betaal je instellingscollegegeld.
De overheid heeft hierop 2 uitzonderingen gemaakt:
1. Als je een (bachelor- of master) graad hebt behaald, maar je voor de eerste keer een opleiding op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg volgt, dan volg je deze opleiding op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg tegen het wettelijk collegegeld.
2. Als je aan een tweede (nieuwe) bachelor- of masteropleiding bent begonnen vóór het behalen van je eerste bachelor- of masteropleiding.
Heb jij al een Associate degree behaald?
Wanneer je al een Associate degree diploma hebt behaald en je behaalde niet eerder een bachelor- of masterdiploma in Nederland, dan wordt je hbo-opleiding gezien als 1ste opleiding en betaal je wettelijk collegegeld.
Hoe hoog wordt mijn collegegeld?
Betaling
Je betaalt je collegegeld door middel van een digitale machtiging, die je afgeeft in Studielink. Hierbij kun je aangeven of je het collegegeldbedrag in een keer of in termijnen wil voldoen.
Studiefinanciering aanvragen?
Als je gaat studeren aan een hogeschool of universiteit, dan heb je recht op studiefinanciering vanaf de eerste maand van je studie. Zorg er wel voor dat je minimaal 3 maanden van tevoren studiefinanciering aanvraagt via Mijn DUO. De studiefinanciering bestaat uit:
- Mogelijkheid om te lenen
- Aanvullende beurs
- Studentenreisproduct (ov-chipkaart)
- Collegegeldkrediet
De lening, het reisproduct en het collegegeldkrediet zijn voor iedereen. Als je binnen 10 jaar je diploma haalt bij de universiteit of hogeschool, dan worden de aanvullende beurs en het studentenreisproduct (ov-chipkaart) omgezet in een gift.
Meer informatie vind je op:
Aanvullende beurs
Niet alle ouders kunnen evenveel bijdragen aan de studie van hun kind (zoon of dochter). Daarom is er ook de aanvullende beurs. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders en van de gezinssituatie (onder andere hoeveel schoolgaande of studerende broertjes of zusjes je hebt). De aanvullende beurs kan oplopen tot ongeveer € 385,- per maand. Belangrijk hierbij is dat je de aanvullende beurs zelf moet aanvragen bij DUO.
De aanvullende beurs krijg je als gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. De eerste 5 maanden aanvullende beurs zijn overigens altijd een gift, ook als je daarna besluit te stoppen met de opleiding.
Weet je niet of je voor de aanvullende beurs in aanmerking komt? Check dit dan in de rekenhulp van DUO.
Veilig lenen bij DUO
Een lening bij DUO is flexibel en veilig, en heel anders dan een commerciële lening. Ook de rente is een stuk lager dan bij commerciële leningen. Je bepaalt bij DUO zelf of, en zo ja, welk bedrag je wilt lenen en dat kun je ook tussentijds wijzigen.
Bij het terugbetalen van je lening wordt altijd gekeken naar je inkomen. Als je later niet zoveel verdient, hoef je per maand ook niet zoveel terug te betalen. Je hebt 35 jaar de tijd om de lening terug te betalen. En zolang je minder dan het minimumloon verdient, hoef je niet terug te betalen.
Let op! Overweeg goed of en hoeveel je wilt lenen, want de meeste studenten vinden later gewoon een goede baan en moeten hun studieschuld dan wel terugbetalen.
Halvering collegegeld studiejaar 2019-2020
De hoogte van het collegegeld kan voor iedereen een financiële drempel zijn. Daarom halveert het kabinet het collegegeld van 1e-jaars studenten. Daarnaast wil het kabinet dat meer mensen kiezen voor een baan in het onderwijs. Studenten aan een lerarenopleidingen krijgen daarom een extra jaar korting op het collegegeld.
Voor wie geldt de regeling halvering collegegeld?