Weipermeaat als grondstof voor ethanol en single cell protein productie

Weipermeaat is een reststroom vanuit de zuivelindustrie. Eén van de mogelijke manieren om de waarde van het weipermeaat te vergroten is middels fermentatie richting biobased building blocks zoals ethanol.

237648 Headerfoto Onderzoek lectoraat Biodiscovery HAN BioCentre bioreactor

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

07-03-2022

Looptijd

Een jaar

Subsidie

KIEM GoChem

Projectleider

Richèle Wind
richele.wind@han.nl

Aanleiding

Weipermeaat heeft op basis van zijn samenstelling een lage waarde in de veevoermarkt maar biedt wel perspectieven voor de basischemie: het bevat grote hoeveelheden suikers (lactose).

Doel van het project

Op basis van de resultaten zal een evaluatie van de business case plaatsvinden waarbij zowel ethanol productie als de verhoging van de nutritionele restwaarde door SCP-productie wordt meegenomen.

Werkwijze

Eén van de mogelijke manieren om de waarde van het weipermeaat te vergroten is middels fermentatie richting biobased building blocks zoals ethanol. De gist Kluyveromyces marxianus kan efficiënt lactose omzetten in ethanol waarbij tevens single cell protein (SCP) wordt geproduceerd.

In dit project zal een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd waarin oplossingen worden onderzocht voor de bestaande praktische uitdagingen bij de productie van ethanol op weipermeaat waaronder een hoge zoutconcentratie. Ook zal er onderzoek gedaan worden naar de toepassing van bijproducten.

Projectcoördinator

Richèle Wind

Associate lector, coördinator HAN BioCentre

Onze partners

In het samenwerkingsverband is deskundigheid aanwezig in de hele keten vanaf de weipermeaat reststromen (Looop BV) en fermentatie met gisten (HAN BioCentre) tot aan toepassing (Beethanol BV en de Fachhochschule Münster). Het project zal deels worden uitgevoerd door studenten vanuit de HAN.

Consortiumpartners (naast de HAN)

  • Beethanol
  • Looop B.V.

Netwerklid

lectoraatBiobased Innovations

De onderzoekers van het lectoraat Biobased Innovations, voorheen Biodiscovery, voeren, samen met studenten, praktijkgericht onderzoek uit. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe we verantwoord en slim gebruik kunnen maken van de levende natuur. We onderzoeken hierbij de gehele keten van biodiscovery.

218285 Algemene foto bermgras

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500