1a64dd98-0ce6-11ee-8a8f-02565807075b Twee studenten zijn in gesprek met hun docent die op de laptop aantekeningen maakt.

Studenten die studiegeluk ervaren, leren beter. In het project Studentenwelzijn onderzoeken we welke mechanismen een rol spelen om studenten gezond, vitaal en gelukkig hun studie te laten doorlopen.

Snelle info

Startdatum

2021

Looptijd

Doorlopend

Projectleiders

Martijn Peters, Marloes de Lange en Mariëlle Verhoef 

Aanleiding

Hoe kom je mentaal fit je studententijd door. Zeker sinds COVID-19 waarin er weinig contact met anderen mogelijk was (lockdown, avondklok, online les) stonden veel studenten er (voor hun gevoel) alleen voor. Dat doet wat met je. Hoe kunnen we bijdragen aan het studiegeluk van studenten? 

Doel

Ons onderzoek naar het welzijn van studenten heeft als doel inzicht te krijgen in de mechanismen die een rol spelen om studenten vitaal, gemotiveerd en gelukkig te laten zijn met hun studie, zodat zij goede loopbaankeuzes kunnen maken en zich optimaal kunnen voorbereiden op hun toekomst als professional en burger. De inzichten die we opdoen, vertalen we naar praktische tools voor studentbegeleiders en beleidsmakers, zodat studenten zich nog meer verbonden voelen met de HAN en met hun opleiding en minder kans maken om voortijdig uit te vallen.  

Maak kennis 

Ons team

Martijn Peters

Onderzoeker
241340 Onderzoeker Martijn Peters beroepspedagogiek

Marloes de Lange

Onderzoeker
192168 Marloes de Lange

Mariëlle Verhoef

Onderzoeker
343402 Portret, onderzoek

Resultaten

We hebben inmiddels diverse onderzoeken uitgevoerd. Met metingen en onderzoeken en via methodes krijgen we inzicht in het studentenwelzijn.

259517 Twee lachende ALPO studenten

Contact/meedoen

Martijn Peters

 • m.peters@han.nl
 • Marloes de Lange

 • m.delange@han.nl
 • Mariëlle Verhoef

 • marielle.verhoef@han.nl
 • Nieuws en artikelen

  141509 Docent wijst naar student
  470834 Header voor de onderwijsdagen van maart 2023
  32133 studeren in de brew, communicatie, brew, studeren, studenten, finance, economie
  472111 Sfeerfoto van een deel van het publiek tijdens de opening EAPRIL 2022
  Internationaal congres verbeteren leerprocessen EAPRIL: thuis op de HAN
  6b0a62fc-0cfc-11ee-a4b7-02565807075b EAPRIL conferentie 2022 op de HAN met lectoren Wietske Kuijer en Jos Sanders die de keynote verzorgen. Academie Mens en Maatschappij
  388460 Beeld tbv cursus podcast ontwikkelen en lanceren
  De onderzoekers van de HANMarloes de Lange
  354287 Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)
  36955 student kijkt lachend naar medestudent in klas
  lectoraat Responsief beroepsonderwijsInstallatie lector Wietske Kuijer
  5fcfafce-0cfb-11ee-9c95-02565807075b Lector Wietske Kuijer tijdens haar intreerede op 6 oktober

  Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

  Het lectoraat Beroepspedagogiek doet onderzoek naar praktijkgericht onderwijs op de thema's: responsief beroepsonderwijs, werkplekleren en beroepspedagogiek.

  8f6cb792-0ce5-11ee-9dc4-02565807075b Twee studenten maken een opdracht en vragen daar iets over aan de docent die kritisch nadenkt.

  Lectoraat Leren tijdens de beroepsloopbaan

  De meeste mensen houden ervan nieuwe dingen te leren en zichzelf uit te dagen. Maar veel mensen leren liever met hun handen dan met hun hoofd. En hebben een hekel aan alles dat met ‘opleiding’ te maken heeft. Toch leren ook deze mensen prachtige dingen. Hoe kunnen we die leerervaringen gebruiken?  

  groep jonge mensen rond presentatie
  Samenwerkingsverband
   

  Kwaliteit van Leren

  Hoe bereid je je voor op een onbekende toekomst? Wij denken: door anders te kijken naar leren. Zoals hoe, waar en wanneer je leert. En wie daarvoor nodig is. Leren verandert daarmee. Het samenwerkingsverband Kwaliteit van Leren werkt aan nieuwe kennis over leren en ontwikkelen. Binnen en buiten de school. Wat werkt wel en wat niet in de onderwijs- en HR-praktijk? Met deze kennis bereiden we onze studenten voor op hun toekomstige beroep. Zodat ze collega’s worden waarop gebouwd kan worden. Win-win!

  Studenten achter laptop
  Academie
   

  Educatie

  De Academie Educatie kwalificeert en professionaliseert ondernemende, nieuwsgierige en zelfbewuste leraren. Hier kun je de leraar worden die je wilt zijn. We bieden onze studenten veel ruimte om zich te verbreden of te verdiepen. En; samen met het werkveld pakken we het lerarentekort aan.

  Docent voor de klas zonder poster
  ALLE ACTUALITEITEN OP JE DIGITALE DEURMAT?
   

  Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar kennis en activiteiten in de digitale nieuwsbrief 'Voor het leren van vandaag en morgen!' Ontvang het laatste nieuws over o.a. onze opleidingen, events, onderzoeksresultaten en samenwerkingen een aantal keer per jaar in je inbox! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

  Overlegen en samenwerken