SEE, energiezuinig label

Staan termen als duurzaamheid en CO2-reductie nog ver van je bed? Dan hebben we nieuws voor je: dat gaat heel snel veranderen. Want willen we die klimaatverandering écht aanpakken met zijn allen? Dan moeten we naar een duurzame gebouwde omgeving toe.

Naar een duurzaam gebouwde omgeving

De duurzaam gebouwde omgeving is een heel breed veld. Het betreft alles waar we wonen, werken én recreëren. Die hele omgeving richten we straks zo in dat die zo CO2-neutraal en energiezuinig mogelijk is. Tegelijkertijd willen we dat die omgeving zo min mogelijk afval produceert, comfortabel is én zo lang mogelijk meegaat. Dat zorgt voor uitdagingen op verschillende niveaus.

Slim inrichten van de omgeving

Sommige uitdagingen liggen voor de hand. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van herbruikbaar materiaal tijdens het bouwen. Of aan de manieren waarop je de omgeving slim in kunt richten met warmtepompen, zonnepanelen en isolatie. Maar hoe pak je dat aan bij oude huizen, die in de verste verte nog niet duurzaam zijn? Hoe krijg je die van het aardgas af? Hoe pas je daar vervolgens een warmtepomp in? En hoe houd je dat dan betaalbaar.

  • Studenten Meet- en regeltechniek bij een warmtepomp.
  • Installatietechniek warmtepomp
  • Studenten bij zonnepanelen.
  • Duurzame energie
  • Studenten Meet- en regeltechniek bij een warmtepomp.
  • Installatietechniek warmtepomp
  • Studenten bij zonnepanelen.
  • Duurzame energie

Onverwachte uitdagingen bij het aanpassen van de omgeving

Bij een duurzaam gebouwde omgeving krijg je ook met onverwachte uitdagingen te maken. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld een technische aanpassing, maar evengoed een sociale. ’s Nachts op laagtarief je wasmachine aanzetten is er dan niet meer bij. Die kan pas weer aan wanneer de zon schijnt. Een simpel voorbeeld, dat wél om gedragsverandering vraagt. Daarnaast heeft klimaatverandering een onvoorspelbaar effect op onze toekomstige manier van bouwen. Als het natter wordt, moet de riolering worden aangepast. Wordt het droger? Dan moeten we het water slim opslaan.

Academie Built Environment

Binnen SEE - Schoon pakken we al die uitdagingen met beide handen aan. Onze Academie Built Environment is daarbij belangrijk. Als enige in Nederland heeft deze academie een landelijk erkend 4 sterren Duurzaamheidskeurmerk. Dat betekent dat duurzaamheid in al zijn facetten terugkomt in de opleidingen, opdrachten, stages en afstudeerprojecten. Of het nou over materialen, ontwerp, transport of het gebruik van energie gaat: nadenken over duurzaamheid staat altijd voorop.

Wijkgerichte Energietransitie

Ook naar een duurzaam gebouwde omgeving kunnen we niet zonder samen te werken. Vanuit (associate) lectoraten als Capabilities in Zorg en WelzijnArchitecture in Health en Balanced Energy Systems werken we samen met onderwijs en bedrijfsleven aan verschillende projecten en initiatieven. Wijkgerichte Energietransitie is hierbij een voorbeeldproject. Hier komen alle partijen rondom een duurzaam gebouwde omgeving samen om van elkaar te leren. Van technisch tot sociaal en economisch.

Energietransitie in het Spijkerkwartier

Antoinette vertelt over de voortgang van de wijkgerichte energietransitie in Arnhem. In het bijzonder vertelt ze over de rol van HAN-studenten.

Project CONSOLE ontwikkelt superzonwering die energie opwekt

Maar we kijken net zo goed kleiner. Bijvoorbeeld hoe we oude fietsframes kunnen gebruiken om beton te wapenen, bijvoorbeeld. Of hoe we plastic kunnen hergebruiken als bouwmateriaal. Onze innovaties slaan in de buitenwereld aan. Met ons project CONSOLE hebben we de publieksprijs van de RAAK-awards 2020 gewonnen. Een superzonwering die duurzame energie opwekt, maar geen hard zonlicht naar binnen laat. Energieverslindende airco’s? Die heb je niet meer nodig. Ideaal voor je slaapkamer, bijvoorbeeld. Zo is een duurzaam gebouwde omgeving letterlijk en figuurlijk steeds minder ver van je bed.

Leon Bunthof en Ellen Burger portret

In contact komen over Duurzaam gebouwde omgeving?

Nieuws en verdieping

529628 Beeldmerk van het event Acces to Energy Dialogue op 1 juni 2023.
524193 Sporters in fitnesscentrum HAN Seneca nemen deel aan de duurzaamheidschallenge
Open Avond deeltijd | 7 juni Maak kennis met bouw & Infra
317668 Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Bouw en Infra in Connectr
Alle leslocaties op een rijDe hotspots van ABE
523236 Leslocatie Ingenieursbureau ABT in Velp
522569 Afstudeerders Bouwkunde Thijs Daling en Ranema Althiraawi
521007 Vuilniswagen op waterstof is project binnen HECTOR.

Focus van de HANSlim, schoon, sociaal

Klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de nieuwe economie vragen om nieuwe, integrale antwoorden. Via drie programma's werkt de HAN aan oplossingen die slim, schoon & sociaal zijn. Hier houden we je op de hoogte over het programma.

null