null
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Nederland telt 2,5 miljoen laaggeletterden. Mensen die niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen en daardoor vaak op achterstand staan. De leergemeenschap Laaggeletterdheid brengt daar verandering in. Hoe? Door kennis te delen en studenten te trainen in de omgang met laaggeletterden.

Waarom aandacht voor laaggeletterdheid?

Stel je voor wat het betekent om laaggeletterd te zijn. Je krijgt niet alle informatie mee en kunt daardoor minder goed mee doen in de samenleving, thuis of op het werk. De kans is groot dat je van een krap budget moet leven, of een slechtere gezondheid ervaart dan ‘geletterden’.
Probleem is: weinig mensen weten dat er zoveel laaggeletterden zijn. Of zijn zich niet bewust van de impact. Leergemeenschap Laaggeletterdheid werkt aan die bewustwording. Zodat toekomstige professionals laaggeletterdheid leren signaleren en op de juiste manier met laaggeletterden omgaan. Zo maken we samen verschil.

Leergemeenschap Laaggeletterdheid bij de HAN

Sluit ook aan bij de leergemeenschap Laaggeletterdheid, Maria Verkampen legt uit waarom dat belangrijk is.

Wat doet de leergemeenschap Laaggeletterdheid?

We vergaren, ontwikkelen en delen kennis over laaggeletterdheid. Dit doen we binnen en buiten de HAN. Ook ontwikkelen we samen met studenten, docenten, onderzoekers, ervaringsdeskundigen en mensen uit het werkveld onderwijstools die helpen bij het omgaan met laaggeletterdheid. Denk aan de VR-simulatie laaggeletterdheid. Deze is in te zetten bij alle opleidingen van de HAN. Dus ook bijvoorbeeld bij Ondernemerschap & Retail Management, of Finance, Tax and Advice. Want niet alleen toekomstige zorgverleners, maar ook managers of financieel dienstverleners kunnen laaggeletterden tegenkomen in hun werk. 

Expertises

  • Inzet van VR-simulatie laaggeletterdheid in trainingen en onderwijssituaties 
  • Inzet van acteurstraining laaggeletterdheid
  • Werken met ervaringsdeskundigen (laaggeletterden)
  • Kennis, informatie, nieuws en advies over laaggeletterdheid en toegankelijke taal (samengebracht in de libguide laaggeletterdheid)
  • Kennis over relatie laaggeletterdheid en verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen

Laaggeletterdheid bij de HAN

'Aandacht voor laaggeletterdheid is belangrijk om iedereen een gelijke kans te geven', vindt Lisbeth Verharen.

Aansluiten bij deze leergemeenschap?

Vind je het ook belangrijk dat er meer aandacht komt voor laaggeletterdheid? Sluit je aan bij de leergemeenschap Laaggeletterdheid en denk en doe mee. Momenteel nemen docenten en onderzoekers van de academies Mens en Maatschappij, Educatie, Social Work, Paramedische Studies en Rechten deel aan de leergemeenschap. We werken graag nóg interprofessioneler samen, als het kan over de grenzen van de HAN heen. Ook studenten zijn welkom.

Dus: wil je samen met ons het aantal laaggeletterden in Nederland omlaag brengen en zo de sociaal-econonomische gezondheidsverschillen verkleinen? Neem contact op met ons via fairhealth@han.nl.

Leergemeenschap Laaggeletterdheid

Kartrekkers

Janneke Lakerveld

Kartrekker leergemeenschap, docent Social Work

Maria Verkampen

Kartrekker leergemeenschap, docent opleiding Pabo
laaggeletterdheid Maria Verkampen
Project
 

VR-simulatie laaggeletterdheid

Het is een van de meest onderschatte problemen in onze samenleving: laaggeletterdheid. De leergemeenschap Laaggeletterdheid ontwikkelde een VR-simulatie waarmee we studenten HAN-breed trainen in het herkennen van laaggeletterdheid. 

VR-simulatie leergroep laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid: een leergemeenschap met lef!

In de Leergemeenschap Laaggeletterdheid werken docenten, onderzoekers en mensen uit het werkveld samen aan bewustwording van laaggeletterdheid. De ambitie? Alle studenten en docenten bewust te maken van laaggeletterdheid.

null
Nieuwsbericht
 

VR-simulatie laaggeletterdheid naar volgend level

De volgende stap in de VR-simulatie is gezet met Noreen, de nieuwe avatar. Nu komt iemand niet bij jou langs, maar ga jij bij haar op bezoek. In haar huis vind je allemaal aanknopingspunten om een gesprek aan te gaan. Genoeg nieuw materiaal om mee te oefenen.

7ea18fc0-ece4-11ee-b1c9-047bf651cb7a Beeld van de VR-simulatie Laaggeletterdheid
Nieuwsbericht
 

VR-simulatie laaggeletterdheid

Oefenen, oefenen, oefenen. Dat is het advies bij het leren herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid. Vanaf nu kunnen studenten trainen via VR-simulatie.

VR-simulatie leerwerkgroep laaggeletterdheid
Focusgebied
 

Fair Health

Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focusgebied Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN
Blijf op de hoogte

Abonneren op nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van focus Fair Health? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

null