bijeenkomst wijkatelier lindenholt- man drukt toets beeldtelefoon in
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Geen mens is hetzelfde. Verschillen in culturele achtergrond, etniciteit, opleiding en inkomen maken onze samenleving heel divers. Willen we gelijke gezondheidskansen creëren voor iedereen, dan is het belangrijk om aandacht te hebben voor die verschillen. In onderzoek én in onderwijs.

Waarom aandacht voor diversiteit?

HAN Fair Health werkt aan het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Samen leggen we in onderzoek en onderwijs de basis voor slimme oplossingen. Maar wat voor de ene doelgroep werkt, gaat niet op voor de andere. Want misschien sluit een aanpak om overgewicht tegen te gaan niet aan bij de sociaal-culturele normen waarmee iemand is opgegroeid. Of houdt een innovatieve tool geen rekening met seksuele oriëntatie, gender, geloofsovertuiging, of etnische achtergrond. Het idee is: hoe meer oog we hebben voor diversiteit, hoe meer aansluiting we vinden, hoe passender de oplossingen.

Wat doet de leergemeenschap Diversiteit?

De leergemeenschap Diversiteit vraagt aandacht voor het herkennen en erkennen van meervoudige perspectieven. Ook werken we aan bewustwording van intersectionaliteit; de manier waarop verschillende diversiteitsaspecten elkaar beïnvloeden. Onze missie is om diversiteit als thema onder te brengen in onderzoek en in onderwijs van de HAN. Zodat alle studenten die van de HAN komen diversiteit-sensitief zijn. En in staat zijn om meervoudig te kijken en verbindingen te leggen binnen en buiten hun vakgebied.

Voor de Week tegen armoede ontwikkelde de leergemeenschap een podcast met openhartige verhalen over financiële zorgen van verschillende nationale en internationale HAN studenten (Engelstalig). Beluister de podcast

null

Aansluiten bij deze leergemeenschap?

Vind je het belangrijk dat er in onderzoek en onderwijs bij de HAN meer aandacht is verschillende perspectieven? Wil je samen met ons activiteiten en initiatieven ontwikkelen om diversiteit onder de aandacht te brengen en zo sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen?
Ook voor onze leergemeenschap geldt: iedere blik, elk perspectief is welkom. Dus sluit je aan! Samen diepen we het thema diversiteit verder uit. We vergaren en delen kennis – ieder vanuit zijn eigen vakgebied. En gaan op zoek naar kansen en mogelijkheden. Neem contact op met ons via fairhealth@han.nl.

Trekkers leergemeenschap

Janneke Peelen

Kartrekker leergemeenschap, onderzoeker Jeugddomein en diversiteit
0a379cfc-0cf1-11ee-9929-02565807075b Foto Janneke Peelen

Saskia Kreutzer

Kartrekker leergemeenschap

In contact komen met de leergemeenschap?

Focusgebied
 

Fair Health

Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focus Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN
Blijf op de hoogte

Abonneren op nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van focus Fair Health? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

null