Samen gezondheidsverschillen verkleinen Thema: Betere sociaaleconomische positie

Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Een lagere opleiding, laag inkomen of lage positie op de arbeidsmarkt heeft gevolgen voor je (latere) gezondheid. We zoeken naar mogelijkheden voor mensen om hun positie te verbeteren, bijvoorbeeld door armoede tegen te gaan.

Sociaaleconomische positie

Mensen in een lagere sociaaleconomische positie kampen vaak met achterliggende problemen zoals armoede, laaggeletterdheid, bestaansonzekerheid, discriminatie of uitsluiting. Hierdoor kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Wat te denken van de stress die je ervaart omdat je continue geldzorgen hebt? Of bedenk wat er gebeurt als jij je medicijnen niet goed inneemt omdat je moeite hebt met lezen en schrijven? Uit onderzoek weten we dat mensen in een lagere sociaaleconomische positie 7 jaar korter leven. Ook voelen ze zich liefst 15 jaar minder gezond.

Het werkt ook andersom: gezondheid beïnvloedt je sociaaleconomische positie. Heb je gezondheidsproblemen, dan is het lastiger een baan te vinden of te behouden. Zie dan maar eens je hoofd boven water te houden in deze financieel lastige tijden. Met dit thema van Fair Health (Sociaal) werken we met een grote groep HAN’ers en externe partners aan dit thema. Op veel verschillende manieren. 

298303 Armoede in beeld. Ouderen bij laptop

Wat kun jij doen tegen armoede?

Boek 'Hoe je armoede doorbreekt'

Tijdens de vorige week tegen armoede lanceerden we dit boek. Het is nog steeds actueel. Helaas misschien wel actueler dan ooit. Je kan het boek gratis downloaden. Of (nu met korting) bestellen.

327266 Voorkant boek 'Hoe je armoede doorbreekt'

Podcasts 'Hoe je armoede doorbreekt'

We maakten een podcast over 'Hoe je armoede doorbreekt'. Met studenten, ervaringsdeskundigen, onderzoekers en professionals. Beluister hun verhalen. De podcast hoort bij het gelijknamige boek.

298307 Armoede in beeld

Tips en concrete tools

Een week tegen armoede in jouw regio? Met deze tips en concrete tools kun jij in jouw regio aandacht besteden aan armoede. Het belangrijkste: Betrek voor je met je plannen begint mensen uit jouw regio die zelf in armoede leven.

322386 Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.

LibGuide Armoede

Wil jij meer lezen, luisteren, zien over armoede? Blader dan door de LibGuide Armoede.

32100 hoorcollege, finance, economie, accountancy, hoorcollege, werkgroep, luisteren, studenten

Andere bijdragen aan 'Betere sociaaleconomische positie'

Kansengelijkheid in het onderwijs

Gelijke kansen in het onderwijs. In Nederland slagen we er maar niet in om dit waar te maken. Kansenongelijkheid is een complex probleem dat vraagt om een brede aanpak. Hoog tijd om daar aandacht voor te vragen. Bekijk wat er bij de HAN gebeurt op dit onderwerp.

30404 Drie studenten werken op laptop

Boek 'Wat is eerlijk'?

Samen met anderen schreef Marijke van Vijfeijken een boek over kansengelijkheid in Nederland. Omdat het nog steeds uitmaakt waar je wieg staat. En dit je kans op een lang en gezond leven beïnvloedt. Het boek staat vol praktische handvaten en tips.

371818 Voorkant boek over Kansengelijkheid in onderwijs

11 oktober - Ga mee in gesprekDialoogcafé Betere sociaaleconomische positie

Wat kunnen we samen doen om sociale ongelijkheid tegen te gaan? Graag gaan we in gesprek met onze werkveldpartners. Samen kunnen we het verschil maken. Laten we beginnen met het delen van verhalen, ervaringen, vragen en kennis.

234499 symposium sessie kansen keren studenten in gesprek

Meer weten?Week tegen Armoede 2022

Samen tegen armoede. Leer van elkaar, discussieer en kom in actie. Waarom de Week tegen Armoede? Omdat jouw inzet verschil maakt. Dus, doe jij mee? Bekijk het programma op de speciale pagina over de Week tegen Armoede. 

322393 Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.

Betere sociaaleconomische positieThema's Fair Health

De HAN werkt samen met onderzoekers, studenten en partners aan het verkleinen van gezondheidsverschillen. Deze thema's staan centraal:

  • Betere sociaaleconomische positie
  • Inclusief onderwijs en werk
  • Gezondheidsbevorderende leefomgeving en leefstijl
  • Toegankelijke informatie en voorzieningen

In elk thema staat inhoudelijke verbinding centraal. Docenten, onderzoekers, studenten van verschillende disciplines en academies van de HAN werken met elkaar aan een thema. Themaleider Betere sociaaleconomische positie is
Marijke van Vijfeijken

192166 Marijke van Vijfeijken

ZwaartepuntFair Health

Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focus Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN