298307 Armoede in beeld

Ervaar zelf wat het betekent om te leven met financiële onzekerheid. Verplaats je in het leven van Sonja van Cleve en haar twee kinderen. De Armoede Experience doorloop je stap voor stap. Neem je tijd om indrukken te laten binnenkomen.

Start Armoede Experience

Stel je voor: Je bent vrijwilliger of (toekomstig) professional en je gaat op huisbezoek bij Sonja van Cleve. Zij doet erg haar best om haar gezin te onderhouden van €80 per week. Je weet dat Sonja hulp kan gebruiken bij het ordenen van de administratie.

Je hebt een appje van haar ontvangen met deze tekst:

“Hoi,

Kon je de 19e nog langskomen? Ik hoorde dat jij me kwam helpen in plaats van Petra. Wat lijkt jou slim om te doen? Online bellen? Volgende week dinsdag om 11 uur komt voor mij goed uit, ik hoop dat je dan ook kan. Ik zal al mijn administratie klaarleggen. Hopelijk kan jij me verder helpen!

Groetjes Sonja”

De stappen

Doorloop de opdrachten van de Armoede Experience.

  • 298301 Armoede in beeld. Glazen met geld en briefjes

    Eerste huisbezoek

    Je gaat voor het eerst op huisbezoek bij Sonja. Je staat in de ochtend voor de kledingkast en twijfelt wat je aandoet. Wat zou jij aandoen naar een huisbezoek?

  • 298299 Armoede in beeld. Geld tellen

    Kennismaking met Sonja

    Sonja heeft de deur open gedaan en laat je binnen. Ze stelt zich kort aan je voor. 

  • 298607 Hoe ga je om met belastingaanslag als je in armoede leeft?

    De eerste indruk

    Kleding is slechts een klein onderdeel van de eerste indruk die je achterlaat. Ook communicatie speelt een grote rol. Om dat te ervaren voer je samen de volgende opdracht uit.

  • 299898 Krat van de voedselbank

    Voedselbank - 1

    Als jullie samen alle financiën op een rij hebben gezet, blijkt dat Sonja het financieel niet redt. Hopelijk biedt de voedselbank wat ondersteuning.

  • 299900 Voedselkrat van voedselbank

    Voedselbank - 2

    Wat weet je allemaal over de voedselbank. Test je kennis.

  • 298300 Armoede in beeld. Glazen met geld

    Keuze stress

    Als je van een heel krap budget leeft, sta je dagelijks voor duivelse dilemma’s. Wat kies jij? En wat betekent jouw keuze voor de rest van de week?

  • 454016 afbeelding van het online dagboek van Cynthia

    Dagboek Cynthia

    De 13-jarige dochter van Sonja heet Cynthia. In haar dagboek schrijft ze op wat haar allemaal bezighoudt. Hoe ervaart zij het leven met financiële zorgen? Lees het in Cynthia’s dagboek! Wat valt je op? Wat herken je? Wie zou er iets voor Cynthia kunnen betekenen?

  • 2eec7e9a-0cf2-11ee-a527-02565807075b Armoede in beeld. Kistje met geld

    Het vervolg – Hoe gaat het met Sonja?

    Sonja vertelt openhartig over haar situatie en hoe ze zich daarbij voelt. Laat haar verhaal bij je binnenkomen.

Afronding experience

Neem even de tijd en stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe was het om deze Armoede Experience te doorlopen?
  • Wat maakte indruk?
  • Wat leerde je ervan?
  • Wat neem je mee in je werk?
  • En wat ga je morgen misschien zelfs anders doen?

Meer informatie over de Armoede Experience

Wil je als docent of workshopleider deze Armoede Experience inzetten? Dat kan! Gebruik dan ons draaiboek. Stuur een bericht naar fairhealth@han.nl dan ontvang je het draaiboek digitaal.

Of raadpleeg de libguide.

We horen graag terug wat je ervaringen zijn.

Binnenkort vind je hier suggesties om meer zicht en handvatten te krijgen bij de impact van armoede voor kinderen.

Dank

Het verhaal van Sonja is gebaseerd op waargebeurde verhalen en momenten uit het leven van ervaringsdeskundigen in Armoede. De Armoede Experience is ontworpen door een diverse groep aan betrokkenen. Wij danken hiervoor in het bijzonder, Arnold, Jessica, Nicolette, Esmeralda, de studenten, de vrijwilligers en de professionals.

De Armoede Experience is mede mogelijk gemaakt door Zwaartepunt Fair Health  - Sociaal van de HAN en De Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen. Samen willen we gezondheidsverschillen verkleinen.

In contact komen met Armoede Experience?

Zwaartepunt
 

Sociaal - Fair Health

Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met Sociaal - Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN
Blijf op de hoogte

Abonneren op nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Fair Health? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

null