Duurzaamheid zit in onze genen

Voor de HAN is duurzaamheid geen modegril. Al jaren werken we aan een programma voor geïntegreerde duurzame ontwikkeling van onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Dat doen we met de zwaartepunten Slim, Schoon en Sociaal, die aansluiten op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

324599 Nijmegen, Kappitelweg 35, zijaanzicht, boekenvorm, woordmerk, gevelbekleding, branding, signing

Sinds de industriële revolutie is de mens de belangrijkste motor achter wereldwijde milieuverandering. Als gevolg daarvan worden vele planetaire grenzen bereikt of overschreden. Om de aarde op een eerlijke manier ook voor toekomstige generaties leefbaar te houden is actie noodzakelijk.

Wat doet de HAN aan duurzaamheid?

De HAN neemt als grote onderwijsinstelling haar verantwoordelijkheid. Studenten worden opgeleid tot maatschappelijk reflectieve wereldburgers, we doen duurzaam onderzoek en gaan voor een duurzame bedrijfsvoering. Daarom ligt onze focus op de zwaartepunten Slim, Schoon en Sociaal. Op die manier geven we vorm aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Struin rond, ontdek wat wij doceren, zie wat we doen aan ‘practice what you preach’ en geef je tips door!

Daan Moerkerk, coördinator Duurzaamheid, vertelt wat we bij de HAN doen en welke plannen we hebben

Duurzame bedrijfsvoering

Energiezuinige gebouwen, duurzame inkoop, vegetarische borrels en lunches als default, op de HAN zijn al vele mooie voorbeelden te vinden van een duurzame bedrijfsvoering. Denk ook aan een flinke vergoeding voor een fiets, deelauto's, statiegeldbekers en refurbished telefoons. Maar het kan zeker beter. Daarom werken we hard aan beleid voor de toekomst. 

Kapittelweg 35 duurzaam onderwijs gebouw

Duurzaam onderzoek

De HAN doet praktijkgericht onderzoek, waar we oplossingen zoeken voor maatschappelijke uitdagingen. Dat onderzoek doen we ook op het gebied van duurzaamheid. Een aantal lectoraten zijn extra betrokken bij dit onderwerp, zoals het lectoraat Biodiscovery, het lectoraat Duurzame Energie, het associate lectoraat Sustainable Finance & Tax en het lectoraat Logistiek en Allianties. Daarnaast zijn we trots op het Centrum Meervoudige Waardecreatie waar we bedrijven helpen toekomstbestendig te worden. En in het HAN BioCentre werken we aan duurzame grondstoffen.

  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
handen bij apparaat in laboratorium

Duurzaam onderwijs

We willen studenten opleiden tot toekomstbestendige professionals en reflectieve wereldburgers. Met onze focus op slim schoon sociaal dagen we iedere opleiding uit om binnen de eigen beroepscontext te onderzoeken hoe zij het verschil kunnen maken. Door bijvoorbeeld voor een duurzame minor te kiezen zoals circulaire economie en biobased innovations, door mee te doen aan de armoede challenge, door het volgen van de podcast over digital twinning of door gebruik te maken van de onderwijsspellen ontwikkeld door de HAN Green Office.

Klassituatie

Onze initiatieven

HAN schoner, duurzamer en kleurrijkerMinder afvalemmers, meer afvalscheidingsunits
475165 Afvalscheidingsunits: in plaats van kleine prullenbakken in de lokalen nu centrale inzameling
483026 null
Gebruiker aan het woordGa jij al elektrisch van A naar B?
SEE, parkeersymbool elektrische auto
433227 Afbeelding van de Billie Cup, de duurzame beker voor warme dranken.
477114 Procescoördinator Mark Heussen en Ruud Klep van de Versfabriek poseren voor een afbeelding van Nijmegen aan de Waal met een zak waarop oesterzwammen groeien op mengsel met koffiedrab.

Laat van je horen Vragen of tips?

Heb je vragen over duurzaamheid bij de HAN, kijk dan hieronder bij de FAQ's of mail ons: see@han.nl. Ook je tips zijn van harte welkom!

Frequently asked questions