Duurzaamheid zit in onze genen

Voor de HAN is duurzaamheid geen modegril. Al in 2007 startte de hogeschool een ambitieus programma voor geïntegreerde duurzame ontwikkeling van onderwijs, onderzoek en dienstverlening.

324599 Nijmegen, Kappitelweg 35, zijaanzicht, boekenvorm, woordmerk, gevelbekleding, branding, signing

Het doel was de HAN te profileren als duurzame hogeschool en om samen met andere instellingen en het bedrijfsleven in de regio slimmer en duurzamer uit de economische crisis te komen. Inmiddels staat de HAN te boek als een hogeschool, waar duurzame vernieuwing bij veel opleidingen en onderzoek een constante factor is geworden. Ook bedrijfsmatig is de HAN een vooruitstrevende onderwijsinstelling en probeert waar mogelijk duurzame oplossingen te benutten.

HAN Duurzaam: er is momentum

Het beleidsspeerpunt 'duurzaamheid' is inmiddels common sense. In alle geledingen van de hogeschool zijn duurzame onderwerpen dagelijkse kost. In de 'HAN 2020 notitie' is aangegeven dat de HAN haar academies en zwaartepunten wil enten op de wereldwijde doelen voor duurzame ontwikkeling (Global Goals) en de daarop aansluitende Nationale Wetenschapsagenda (NWA).

In 2018 is de HAN o.a. betrokken geweest bij Nijmegen European Green Capital 2018, een jaar waarin met veel enthousiasme samenwerking in de regio op duurzame thema's heeft plaatsgevonden. Wil je meer weten over de Global Goals en wat de HAN daarin doet, neem dan eens een kijkje op het HAN4theGlobalGoals blog

Keurmerken Duurzaam Hoger Onderwijs

Het duurzame onderwijs bij de HAN nam de laatste jaren een hoge vlucht. Diverse opleidingen ontvingen na een uitgebreid auditproces inmiddels het keurmerk Duurzaam Hoger Onderwijs van Hobéon (1-5 sterren). Momenteel heeft de HAN 6 gecertificeerde duurzame opleidingen.

  • Instituut Built Environment (Bouwkunde & Civiele Techniek), 4 sterren
  • Facility Management Academie Diedenoort, 3 sterren
  • Logistiek en Economie, 3 sterren
  • Industrieel Product Ontwerpen, 2 sterren
  • Werktuigbouwkunde, 2 sterren

Duurzaam onderzoek

Duurzaam onderzoek vindt behalve in het onderwijs ook plaats bij een aantal lectoraten. Sterk betrokken op dit onderwerp zijn bijvoorbeeld het Lectoraat Duurzame Energie, het Associate Lectoraat Financial Ethics en het lectoraat Sustainable River Management.. Dit zijn natuurlijk niet de enige lectoraten die duurzaam onderzoek doen, meer informatie over de lectoraten van de HAN is op deze pagina te vinden.

Duurzame bedrijfsvoering

Ook vanuit het oogpunt van bedrijfsvoering initieert de HAN duurzame initiatieven. Voorbeeld daarvan is o.a. de aansluiting van HAN Campus Arnhem op het stadswarmtenet. De CO2-uitstoot voor het verwarmen van de onderwijsgebouwen is daardoor tot de helft gereduceerd.

Het nieuwe gebouw voor de Faculteit Educatie op de HAN Campus Nijmegen is een van de eerst duurzame onderwijsgebouwen van Nederland.