- Home
- Over de HAN
- Veelgestelde vragen over het coronavirus en de HAN
Veelgestelde vragen over het coronavirus en de HAN
De veelgestelde vragen worden dagelijks bijgewerkt op basis van de updates en de vragen die leven binnen de HAN.
Liveblog
Lees alle updates over de coronamaatregelen van de HAN in ons liveblog.
- Tot en met tenminste 9 februari 2021 is bijna al ons onderwijs online
- Vanwege de avondklok stopt het praktijkonderwijs om 19.00 uur, tentamens gaan ’s avonds wel door
- Iedereen werkt zoveel mogelijk thuis
Algemeen
De avondklok is nu ook in Nederland een feit. Vanaf 23 januari mag je tussen 21.00 uur ’s avonds en 4.30 uur ’s ochtends niet zonder geldige reden naar buiten. Deze maatregel geldt tot en met in ieder geval 10 februari, 4.30 uur.
Voor onze ’s avonds ingeplande onderwijsactiviteiten heeft de avondklok ook gevolgen. De HAN heeft besloten dat het ingeroosterde praktijkonderwijs uiterlijk om 19.00 uur stopt. Zo kunnen studenten en medewerkers tijdig thuis zijn. Na 19.00 uur vindt er geen praktijkonderwijs meer plaats; dat wordt verplaatst naar een ander moment
Voor tentamens heeft de overheid een uitzondering gemaakt. Alle ingeroosterde tentamens – ook ’s avonds – gaan door. Studenten en medewerkers die daardoor na 21.00 uur de straat op moeten, krijgen een ontheffing van de avondklok.
Studenten
- Je moet een 'Eigen verklaring avondklok’ bij je hebben die je kunt downloaden via de website van de Rijksoverheid. Het is niet de bedoeling dat je een eigen formulier maakt.
- Ook moet je een bewijs van deelname aan het tentamen van de HAN bij je hebben. Deze ontvang je gelijktijdig met het tentamen. Je hoeft daar alleen nog maar je naam en handtekening op te zetten.
- Als je stage loopt in een vitale sector zoals de zorg, dan mag je ten behoeve hiervan nog wel reizen na 21.00 uur. Je moet dan zowel een ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je hebben als een werkgeversverklaring die jouw stage-organisatie aan je kan afgeven.
Medewerkers
- Je moet een ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je hebben die je kunt downloaden via de website van de Rijksoverheid. Het is niet de bedoeling dat je een eigen formulier maakt.
- Ook moet je een werkgeversverklaring van de HAN bij je hebben. De directeur Services en hoofden services of academiedirecteuren beslissen welke medewerker een werkgeversverklaring ontvangen om na 21.00 uur op straat te mogen zijn. Dit betreft bijvoorbeeld surveillanten, conciërges, receptionisten, ict’ers en andere medewerkers die noodzakelijk zijn om de tentaminering te laten plaatsvinden.
- Surveillanten die werken via HAN-Flex ontvangen een papieren versie van de werkgeversverklaring bij het ophalen of terugbrengen van de tentamens naar de tentamenorganisatie. Surveillanten die werken via Start ontvangen de werkgeversverklaring van Start.
- Medewerkers van de HAN krijgen de werkgeversverklaring via mail van hun direct leidinggevende.
Studenten en medewerkers van de HAN hebben deze informatie ook per e-mail ontvangen.
We bereiden ons goed voor op de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus voor studenten en medewerkers. De HAN volgt de adviezen van het RIVM, de GGD en de WHO.
- We volgen de websites van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- We staan in rechtstreeks contact met de GGD.
- Als het gaat om communicatie vanuit hogescholen, volgen we de adviezen van de Vereniging Hogescholen.
- Als het gaat om studie- en dienstreizen naar het buitenland, volgen we het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Op maandag 14 december 2020 kondigde premier Rutte een lockdown en ook voor het hoger onderwijs strengere maatregelen aan om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op 12 januari 2021 werd deze lockdown verlengd.
- Tot en met tenminste 9 februari 2021 is al ons onderwijs weer online
- Iedereen werkt zoveel mogelijk thuis
Enkele uitzonderingen
Een aantal onderwijsactiviteiten mogen wel op locatie plaatsvinden. Het gaat om:
- Toetsen en examens: toetsen die niet op afstand kunnen worden afgenomen en die cruciaal zijn voor de studievoortgang.
- Praktijkonderwijs: onderwijs dat binnen de HAN-faciliteiten moet plaatsvinden.
- Onderwijs aan studenten met een ondersteuningsbehoefte: hieronder vallen ook studenten die thuis geen computer/internet hebben
Onderzoek mag alleen op locatie als het niet thuis kan.
De HAN staat voor de herstart in nauw contact met de Vereniging Hogescholen, de Veiligheidsregio, het OV en de andere grote onderwijsinstellingen in Arnhem en Nijmegen. Medewerkers en studenten hebben de spelregels per mail ontvangen.
Onderwijs op afstand
- Ben je student? Lees alles over onderwijs op afstand volgen op Insite Rondom je studie.
- Ben je medewerker? Lees alles over onderwijs op afstand geven op Insite Rondom het werk.
Onderwijsactiviteiten zijn alle georganiseerde activiteiten waarbij docent(en) en student(en)/cursisten en studenten/cursisten onderling elkaar fysiek ontmoeten op locaties van de HAN. Dat zijn alle activiteiten die plaatsvinden van het begin van de opleiding of cursus tot en met alumni-activiteiten. Uiteraard kunnen studenten wel per telefoon of mail contact opnemen met hun docent of slb’er (studieloopbaanbegeleider).
Onder onderwijsactiviteiten worden niet verstaan de verdediging van scripties en promoties in kleine kring (deze vinden uiteraard als mogelijk online plaats) en (eind)examenactiviteiten waarbij fysieke aanwezigheid van de student nodig is. Te allen tijde wordt rekening met de algemene instructies van RIVM en GGD gehouden, zoals voldoende afstand van elkaar.
Studenten en docenten hebben per mail informatie ontvangen over de mogelijkheden voor onderwijs op afstand.
Vanaf 1 december geldt – voor in eerste instantie 3 maanden - een wettelijke mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes. Ook op onze HAN-locaties geldt dat je verplicht een mondkapje moet dragen.
Hoe werkt dat precies?
Iedereen – studenten, medewerkers en bezoekers – die zich door een van onze gebouwen beweegt een mondkapje moet dragen. Het mondkapje kan af wanneer je zit, bijvoorbeeld tijdens de les of in de kantine. Als docent hoef je geen mondkapje te dragen op het moment dat je voor de groep staat, maar wel bij een ronde door het lokaal. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht. Het mondkapje is overigens geen vervanging voor de 1,5 meter-maatregel, deze basisregel blijft ook met mondkapje gewoon gelden.
Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Een faceshield bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.
Kun je vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje dragen of opzetten, dan geldt voor jou een uitzondering en hoef je geen mondkapje te dragen. Een faceshield is in deze situatie wel toegestaan. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Kom niet naar de HAN als je klachten hebt
We willen je er nogmaals op wijzen: heb je gezondheidsklachten, zoals koorts en verkoudheid? Kom dan niet naar de HAN! In dit stappenplan kun je zien wat je in dat geval moet doen.
Studenten
“Moet ik ook nu collegegeld betalen, er wordt alleen maar online onderwijs gegeven”. “Gaat de HAN collegegeld terugbetalen, want ik loop studievertraging op”.
Deze en soortgelijke vragen stellen studenten ons met enige regelmaat. Het antwoord hierop is “Ja, je moet ook nu collegegeld betalen” en “Nee, de HAN gaat geen collegegelden terugbetalen”.De reden is dat wij een wettelijke verplichting hebben om het collegegeld te innen. We mogen het dus niet niet-innen en ook niet compenseren. Maar we blijven ons, ook in deze omstandigheden, tot het uiterste inspannen om ‘gewoon’ onderwijs (op afstand weliswaar) en andere onderwijsvoorzieningen aan te bieden. En met steeds meer variatie aan online mogelijkheden dan enkele weken geleden het geval was. Ook onze docenten leren veel tijdens deze periode!
Ondanks dat we er zoveel mogelijk aan doen om het te voorkomen, kan het zijn dat je op dit moment studievertraging oploopt. Bijvoorbeeld omdat je niet kunt stagelopen momenteel. Of omdat toetsen mogelijk niet op tijd afgenomen kunnen worden. Neem in dat geval contact op met je studieloopbaanbegeleider om de situatie en eventuele mogelijkheden te bespreken. In sommige gevallen is studievertraging op dit moment echter helaas niet te voorkomen; we gaan jou erbij helpen om die achterstand binnen de mogelijkheden die er zijn weer zoveel mogelijk weg te werken.
Er is voorlopig geen fysiek onderwijs mogelijk op HAN-locaties. Vanuit je opleiding ontvang je nadere informatie over hoe jouw lessen op afstand voortgezet worden. Bereid je alvast voor:
- Ga naar Insite Rondom je studie voor alle informatie over het volgen van onderwijs op afstand.
- Ga naar de veelgestelde vragen op Insite voor studenten voor al je andere vragen.
Op de HAN vindt op dit moment veel van het onderwijs online plaats. Dat heeft ook gevolgen voor de wijze waarop we toetsen; we werken daar waar mogelijk met alternatieve vormen van toetsing (op afstand).
Alle tentamens, inlevermomenten, mondelinge assessments, presentaties, et cetera die online afgenomen kunnen worden, gaan dus door. Voor sommige vakken is fysieke aanwezigheid bij toetsing noodzakelijk. De opleiding verschaft tijdig inzicht in het totale toetsoverzicht; houd daarover goed de informatie van je eigen opleiding in de gaten. Natuurlijk houden we bij toetsing op locatie rekening met alle geldende maatregelen die de coronacrisis en de 1,5 metersamenleving van ons vragen.
We doen er alles aan om onderwijs, onderzoek, maar ook (deel)tentamens door te laten gaan om eventuele studievertraging zoveel mogelijk te voorkomen. Mocht de huidige periode bij jou momenteel toch tot studievertraging leiden, dan helpen we jou om die achterstand zoveel mogelijk weg te werken binnen de mogelijkheden.
Je studieloopbaanbegeleider (slb’er), docenten en de examencommissie staan voor je klaar als vragen of zorgen hebt.
Wat moet ik doen als ik een (deel)tentamen niet kan maken vanwege corona gerelateerde omstandigheden?
Heb je al gezondheidsklachten, krijg je vlak voor het tentamen gezondheidsklachten en/of zit je in quarantaine? Dan verzoeken we je om niet naar de HAN te komen om (deel)tentamen(s) te komen maken. Hieronder en in het bijgevoegde stroomschema lees je welke vervolgstappen je kunt nemen.- Neem zo snel mogelijk contact op met je studieloopbaanbegeleider en informeer hem/haar over je situatie.
- Bekijk samen wat in jouw geval de gevolgen zijn en wat de beste oplossing is om een goed vervolg te geven aan je studie. Zijn dat de reguliere (herkansings)mogelijkheden? Of is er voor jou, vanwege jouw specifieke situatie, bijvoorbeeld een extra tentamengelegenheid noodzakelijk om geen studievertraging op te lopen of een (deel)tentamen in een andere vorm? Maak samen met je studentbegeleider een plan van aanpak en dien als dat nodig is een verzoek in bij de examencommissie van jouw opleiding.
- De examencommissies houdt bij de beoordeling van je verzoek rekening met de bijzondere tijd waarin we leven en de voor jou daaraan gerelateerde omstandigheden.
Tentamenkansen
Mocht je een of meerdere (deel)tentamens missen; er zijn altijd meerdere tentamengelegenheden in een studiejaar waar je gebruik van kunt maken. Maar mocht dit voor jou leiden tot bijvoorbeeld een opeenstapeling van (deel)tentamens of tot het niet kunnen beginnen met je stage, dan laten we je niet in de kou staan en gaan we er samen alles aan doen om negatieve gevolgen voor jouw studieloopbaan te voorkomen. Je slb’er kijkt dan met jou naar de beste oplossing voor jouw specifieke situatie.Tentamens op locatie; is dat veilig?
Ja, het is veilig om naar de HAN te komen. Tentamens op locatie nemen we uiteraard op een verantwoorde manier af; veiligheid en gezondheid van jou, je medestudenten en medewerkers staan voorop.- Ga bij binnenkomst direct naar het tentamenlokaal en verlaat de HAN weer direct na het tentamen.
- We hanteren de RIVM-richtlijnen
- We houden 1,5 meter afstand, ook in lokalen
- Het aantal mensen per lokaal is beperkt, maximaal 25% van de normale bezetting
- Het is verplicht om een mondkapje te dragen (mag af als je op je plek zit)
- In gebouwen zijn looproutes en ontsmettingsmiddelen en we maken extra vaak schoon.
Heb je nog vragen over of het verstandig is om naar de HAN te komen? Neem dan contact op met je slb’er.
Online proctoring
De HAN heeft een definitief besluit genomen over het gebruik van online proctoring met Proctorio (OPP). Online proctoring mag alleen ingezet worden in bepaalde situaties, dus volgens het ‘Nee, tenzij-principe'.Om te kunnen bepalen of gebruik kan worden gemaakt van online proctoring met Proctorio, moet de beslisboom 'Hoe voeren we onze summatieve toetsing uit bij beperkingen vanwege COVID19’ doorlopen zijn.
Diploma-uitreikingen
Diploma-uitreikingen zijn niet toegestaan zolang de lockdown van kracht is. Mogelijk is er daarna weer ruimte om diploma-uitreikingen onder bepaalde voorwaarden en op beperkte schaal door te laten gaan.
Getuigschriften
Heb je je P, AD, B of Master behaald? Dan kun je via het diplomaregister van DUO een uittreksel aanvragen. Dit uittreksel is een officieel document dat wordt uitgegeven door DUO, het is dus een geldig bewijsstuk van het behaalde diploma. Het ziet er wel anders uit dan het originele diploma en de originele cijferlijst.
Ook kun je bij Vraagpunt Studentzaken een gewaarmerkte cijferlijst opvragen.
Zodra de RIVM- en HAN maatregelen dit weer toelaten ontvang je alsnog het HAN Getuigschrift inclusief het bijbehorende internationale diplomasupplement.
Net als vorig jaar nemen hogescholen vanwege de coronacrisis ook dit studiejaar weer maatregelen met betrekking tot het BSA. In concreto gaat het om de mogelijkheid voor 1ejaars studenten om de BSA-norm te halen in het volgend studiejaar wanneer zij studievertraging oplopen en daardoor de norm van het BSA in het studiejaar 2020-2021 niet halen.
We zullen ons als HAN uiteraard wel blijven inzetten om studenten zo goed mogelijk te begeleiden en adviseren wanneer de studie toch niet passend blijkt. Dit staat overigens los van het politieke debat over het BSA op langere termijn.
HAN-studenten die in studiejaar 2019-2020 aan de BSA-norm moesten voldoen, hebben allen uitstel met een jaar gekregen. Voor hen geldt niet een 2e keer een algemeen uitgesteld studieadvies, ook al heeft een student nog niet alle studiepunten uit het 1e jaar behaald.
Het formele HAN-besluit over het B(N)SA dat onlangs door het CvB is genomen kun je op Insite lezen.
We krijgen van studenten veel vragen over stage. Jouw opleiding blijft daarover met jou in gesprek.
Stage
In algemene zin stellen we als HAN dat de kwaliteit van het handelen van de student in de stage boven het precies behaalde aantal stage-uren gaat. De opleiding heeft hierin ruimte om maatwerk te leveren, in het belang van jouw studievoortgang. In tegenstelling tot bij tentamens, kan de lesvrije periode van eind april/begin mei of de lesvrije periode in de zomer mogelijk voor groepen studenten wel gebruikt worden voor stage- of werkveldactiviteiten. Dit is afhankelijk van de specifieke mogelijkheden.
Je kunt vanwege het coronavirus te maken krijgen met beperkingen en gewijzigde werkomstandigheden, opgelegd door het stagebedrijf. Bijvoorbeeld dat je alleen nog vanuit huis mag werken. Je moet het advies van je stagebedrijf volgen. Neem contact op met je stagebegeleider als dat betekent dat je afwezig bent. We werken momenteel uit hoe we je bij het annuleren van een stage of bij belemmeringen verder kunnen helpen.
Stage in een zorginstelling
Loop jij stage in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een UMC, een algemeen ziekenhuis of in een extramurale zorginstelling. Dan geldt dat het in sommige gevallen nodig is dat je naar huis gaat, omdat de zorginstelling zich primair op het zorgproces moet kunnen richten. En soms is het juist noodzakelijk dat je blijft, omdat je een belangrijke bijdrage levert aan de patiëntenzorg.
De zorginstelling maakt als eerste de keuze of jij als stagiair een bijdrage kan leveren aan de patiëntenzorg. Hierbij staat de veiligheid voor patiënt, werknemers in de zorginstelling en jouzelf voorop. Jij mag zelf aangeven bij de zorginstelling en bij de HAN of je om persoonlijke redenen de stage wilt voortzetten of niet. Indien relevant, wordt afgesproken of en hoe de eventueel afwijkende werkzaamheden binnen de doelstellingen van de stage passen. Bij die afspraken is de HAN leidend.
Je kunt, ook wanneer je stage of andere onderwijsvorm is geannuleerd, als student-vrijwilliger in een zorginstelling werkzaam zijn. Voor deze (arbeids-)relatie moeten aparte afspraken worden gemaakt tussen de zorginstelling en jouzelf, zoals met betrekking tot verzekering. De zorginstelling maakt de afweging of jij de werkzaamheden kunt voortzetten; hierin is de HAN geen partner. Als je als student-vrijwilliger werkzaamheden verricht in een zorginstelling, dan is daar geen beoordeling en dus geen studiepunten aan gekoppeld. Het betreft immers geen voortzetting van eerder gevolgde onderwijsactiviteiten.
Praktijktoetsing
Sommige opleidingen hebben een hoog praktijkgehalte. Dat moet ook getoetst worden, maar de toetsing moet wel betrouwbaar zijn. Daarom is het niet altijd mogelijk om dat op een alternatieve, online manier te doen. Deze opleidingen informeren hun studenten hoe de toetsing het beste gepland en/of uitgevoerd kan worden.
Woon je in het buitenland en reis je naar de HAN voor onderwijs? Dan geldt voor jou niet het gebruikelijke reisbeleid, maar een uitzonderingssituatie. De Nederlandse overheid staat reisbewegingen in verband met studie over de grens toe. Ook ben je in dat geval uitgezonderd van de thuisquarantaine die geldt na een verblijf in een risicogebied. Je hoeft dus niet in quarantaine als je de grens oversteekt voor werk, studie of school. Wel moet je aan voorwaarden voldoen:
- Fysieke aanwezigheid op de HAN is noodzakelijk. Je kunt bijvoorbeeld geen online les volgen; en
- Je moet staan ingeschreven bij de HAN en permanent buiten Nederland wonen.
Je kunt deze informatie terugvinden op de site van de Nederlandse rijksoverheid. Let op: dit is de lijn vanuit de Nederlandse overheid, het beleid in het buitenland kan hiervan afwijken. In Duitsland zijn er bijvoorbeeld zelfs verschillen per deelstaat. Woon je in het buitenland? Houd dan zelf de richtlijnen goed in de gaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Woon je permanent in Nederland en reis je heen en weer voor een minor of ander onderwijs in het buitenland?
Dan sta je dus als student ingeschreven bij de HAN én bij de onderwijsinstelling in het buitenland. Bovenstaande uitzonderingssituatie is dan ook op jou van toepassing.Woon je permanent in Nederland en volg je een stage of doe je een afstudeeropdracht in het buitenland?
Dan is het reguliere reisbeleid op jou van toepassing. Heeft het land van bestemming code rood of oranje, dan krijg je dus geen toestemming van de HAN om stage in desbetreffende land te lopen.De HAN heeft besloten tot een aanscherping in het reisbeleid voor een minor/studie in het buitenland voor het semester II 2020-2021.
Ik ben van plan in semester II van 2020-2021 een studie/minor bij een partneruniversiteit te volgen. Kan het doorgaan?
Indien het land/de regio waar de partneruniversiteit is gevestigd volgens BuZA op 10 november 2020 code rood of oranje heeft dan geeft de HAN je geen toestemming om in semester II 2020-2021 af te reizen naar deze partneruniversiteit. Als je toch besluit om naar het buitenland te gaan voor je studie/stage/afstuderen bij code oranje of rood, dan krijg je geen begeleiding en ondersteuning en kunnen er geen studiepunten worden toegekend. Tevens kun je geen aanspraak maken op een mobiliteitsbeurs.Het besluit is definitief en zal niet aangepast worden in geval van wijzigingen in kleurcodering. Neem contact op met je opleiding over mogelijke alternatieven. Indien de partneruniversiteit een volledig online semester aanbiedt geeft de HAN jou toestemming om aan de online variant deel te nemen en zullen behaalde studiepunten erkend worden.
Voor code groen en geel bestemmingen op genoemde peildata blijft gelden dat de HAN jouw bestemming blijft monitoren tot begin van het semester ter plaatse. Verandert voor aanvang van de uiterste aankomstdatum voor deelname aan het semester (inclusief introductieprogramma) de code naar oranje/rood dan mag je alsnog niet afreizen. Zorg daarom in overleg met je opleiding altijd voor een plan B.
Ik ben van plan om in semester II 2020-2021 een stage of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. Kan het doorgaan?
Als je naar een land/regio met code rood of oranje wilt voor stage of afstuderen krijg je hiervoor geen toestemming van de HAN. Als je voor stage of afstuderen naar een land/regio met code groen of geel gaat geeft de HAN je toestemming. Let op dat kleurcodes snel kunnen wijzigen. Toestemming die al eerder was gegeven, vervalt op het moment dat er een code rood of oranje gaat gelden . Zorg daarom in overleg met je stagebegeleider en opleiding altijd voor een plan B. De HAN blijft jouw stage/afstudeerbestemming monitoren tot je vertrek. Verandert voor vertrek de code naar oranje/rood dan mag je alsnog niet afreizen.Als je toch besluit om naar het buitenland te gaan voor je studie/stage/afstuderen bij code oranje of rood, dan krijg je geen begeleiding en ondersteuning en er kunnen geen studiepunten worden toegekend. Tevens kun je geen aanspraak maken op een mobiliteitsbeurs.
Registratie
Als student van de HAN ben je verplicht om je te registreren in MoveOn als je naar het buitenland gaat. Het is belangrijk dat je dat doet, zodat de HAN een volledig overzicht heeft en gericht acties kan nemen als dat nodig is.Wat moet ik doen als mijn stagebedrijf/partnerinstelling in het buitenland voor een periode gesloten wordt?
Hier geldt dat je niet hoeft terug te komen van de HAN. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten en partneruniversiteiten op, en wacht de ontwikkelingen ter plaatse af. Neem ook altijd contact op met je studie/stagebegeleider voor advies. Bij een besluit om te blijven of toch vervroegd terug te keren, geldt dat dit jouw keuze is en dus ook jouw eigen verantwoordelijkheid.Met wie kan ik het beste overleggen als ik in het buitenland zit?
Overleg altijd met je studie/stagebegeleider en studieloopbaanbegeleider over jouw situatie. Overweeg je om terug naar Nederland te gaan, denk dan onder andere na over de lokale omstandigheden zoals hoe beheersbaar het virus daar is, wat is de kwaliteit van de gezondheidszorg, welke uitreismogelijkheden zijn er, en hoe beoordeel jij je algehele veiligheid. Heb je directe assistentie nodig vanwege gevaar, een gezondheid- of veiligheidssituatie, bel dan 24/7 het HAN SOS contact nummer: (0320) 331 343.Wat moet ik doen als ik ervoor kies vervroegd naar Nederland terug te reizen?
Meld je terugkomst per email bij HAN International Office internationaloffice@han.nl en informeer jouw studie/stage begeleider en/of studieloopbaanbegeleider. Geef het ook door via Mijn DUO om je ov-product aan te passen.Wie betaalt de extra kosten die ik krijg vanwege het afbreken van mijn studie/stage in het buitenland?
De HAN vergoedt geen reis- of meerkosten die gemaakt zijn vanwege de interruptie van studie of stage in het buitenland. Heb jij (meer)kosten gemaakt, dan kan je via je eigen verzekering proberen om deze vergoed te krijgen.Wie betaalt de extra kosten die ik krijg vanwege overige omstandigheden?
Ook daarvoor geldt dat extra kosten als gevolg van eigen keuzes van de student voor risico van de student komen. Deze zijn niet aan de HAN toerekenbaar.Wat gebeurt er met mijn studievoortgang als ik mijn studie of stage in het buitenland moet afbreken?
Er geldt voor de HAN een inspanningsplicht om studievertraging te voorkomen. Jij en wij zitten in een situatie met speciale en moeilijke omstandigheden wat per land verschillend kan zijn. Afhankelijk van deze omstandigheden probeert de HAN altijd om studievertraging te voorkomen, maar dat zal niet in alle gevallen mogelijk zijn.Met wie kan ik het beste overleggen als ik een buitenlandse student ben die terug wil naar mijn thuisland?
Mocht je van plan zijn om te gaan, overleg dan altijd met je studie/stagebegeleider en/of studieloopbaanbegeleider voor advies, waarbij de uiteindelijke keuze aan jou is. Besluit je om terug naar je thuisland te gaan en je studie tijdelijk te stoppen, zorg er dan altijd voor dat je langs het International Office gaat om ervoor te zorgen dat je alles met betrekking tot uitschrijven, immigratie, beurzen en dergelijke hebt afgehandeld.Het is geen makkelijke tijd; een nieuwe vorm van onderwijs, waarvoor je nauwelijks de tijd hebt gekregen om eraan te wennen, een andere dagelijkse routine, je kunt niet even afspreken met je medestudenten, je bent meer op jezelf aangewezen, verveling of eenzaamheid kan toeslaan, misschien is er wel iemand in je familie ziek. Kortom, je hebt een hoop om mee te dealen.
Heb je behoefte aan een goed gesprek of ondersteuning? De hulpverleners van HAN Studiesucces staan voor je klaar. Hieronder vind je de mogelijkheden en contactinformatie. Het persoonlijke, face-to-face contact beperken we zoveel mogelijk, dus gesprekken vinden telefonisch of via Teams plaats. Uiteraard respecteren we je privacy.
Studentenpsychologen
Heb je direct psychologische hulpverlening nodig, dan kun je je aanmelden door het intakeformulier in te vullen en te sturen naar studentenpsychologen@han.nl. De formulieren worden dagelijks gescreend door een studentenpsycholoog. Er wordt contact met je opgenomen om het vervolg te bespreken.
Contact: studentenpsychologen@han.nl | (024) 353 04 34
Studentendecanen
Je kunt via e-mail of telefoon contact opnemen met een van de studentendecanen. Je kunt ook via de online afspraken planner een afspraak plannen. Vergeet niet je telefoonnummer hierin op te geven; er wordt dan door een studentendecaan telefonisch contact opgenomen.
Contact: studentendecanen@han.nl | (024) 353 04 34
Training of coaching
Coachingsgesprekken gaan door via skype, telefoon, mail, Teams. Je kunt je blijven aanmelden voor 'coaching bij studievaardigheden' via het online portaal. Groepsbijeenkomsten gaan online door of krijgen een andere vorm. Bijeenkomsten die niet doorgaan, worden verzet. Je ontvangt hierover bericht.
Contact: studenttrainingencoaching@han.nl
Studiewisselpunt
Wil je mogelijk overstappen naar een ander opleiding? Je kunt hierover via skype, telefonisch, e-mail of Teams een gesprek voeren. Stuur een mail naar het studiewisselpunt dat op jou van toepassing is, er wordt dan een gesprek ingepland:
- studiewisselpunt.FEM@han.nl
- studiewisselpunt.FE@han.nl
- studiewisselpunt.GGM@han.nl
- studiewisselpunt.Techniek@han.nl
Studentenpastor
Je kunt voor ondersteuning of een gesprek natuurlijk ook bij een pastor terecht.
Arnhem: Alle groepsactiviteiten van Arnhem Student Point zijn geannuleerd tot 6 april. Individuele gesprekken kunnen nog steeds plaatsvinden, zowel persoonlijk (met inachtneming van alle maatregelen) als telefonisch, via skype en via e-mail.Contact: Iris Springvloed | iris@arnhemstudentpoint.nl | (06) 39 70 92 03
Het gebouw van de Studentenkerk aan de Erasmuslaan in Nijmegen is momenteel gesloten en er vinden geen vieringen plaats. Het team is wel voor begeleiding of overleg bereikbaar via e-mail, telefoon en skype. Op www.ru.nl/studentenkerk vind je actuele info en materiaal om met elkaar in contact te blijven.
Voor deze periode is een kleine cursus-op-afstand ontwikkeld: ZIN in mijn leven.
Contact: Nicole Schubert | nicole.schubert@han.nl | (06) 55 21 89 44HAN Vertrouwenspersonen
Bij de HAN gaan we met respect met elkaar om. Het kan echter gebeuren dat je als student te maken krijgt met ongewenst gedrag als agressie en geweld, pesten, (seksuele) intimidatie en discriminatie, ook digitaal gedrag. Je kunt dan terecht bij één van de vertrouwenspersonen om te bespreken wat je er aan kunt doen. Je kunt zelf kiezen met welke vertrouwenspersoon je wilt spreken, waarbij je er zeker van kunt zijn dat de vertrouwelijkheid gewaarborgd is.
Tips om mentaal fit te blijven en om zelfstandig te studeren
Hoe blijf je onder de huidige situatie mentaal fit? Er zijn gelukkig heel wat dingen die je zelf kunt doen. Op Insite vind je enkele concrete tips:
Internationale studenten
Ben je een internationale HAN-student? Als je denkt dat je besmet bent met het coronavirus, kun je het beste eerst telefonisch contact opnemen met de GGD (0800 1351) of een huisartsenpost (Arnhem: 026-3899696; Nijmegen: 0900 8880). Zij vertellen je dan wat de vervolgstappen zijn.
Als je andere medische klachten hebt, neem ook dan telefonisch contact op met een huisartsenpost of een huisarts, ook als je niet bij een huisarts staat ingeschreven.DUO
Heb je door de coronamaatregelen acute financiële problemen, bijvoorbeeld doordat je tijdelijk niet kunt werken? De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) biedt in dit kader de mogelijkheid om tijdelijk per maand meer te lenen. Dat kan ook met terugwerkende kracht, tot aan het begin van het studiejaar. Ook kun je nog collegegeldkrediet aanvragen.
Dit kun je zelf regelen in "Mijn DUO". Mocht dit onvoldoende zijn, neem dan zelf contact op met DUO over de mogelijkheden. DUO betracht maximale coulance t.a.v. studenten die met financiële tegenslagen kampen door de coronamaatregelen.
Kijk ook op duo.nl/corona voor alle informatie over de mogelijkheden van een financiële tegemoetkoming als je in de afrondende fase van je studie vertraging oploopt door de coronamaatregelen
Financiële tegemoetkoming studenten door Rijksoverheid
Alle studenten (ook internationale studenten) die zich komend collegejaar opnieuw moeten inschrijven en tussen september 2020 en eind januari 2021 afstuderen aan het mbo, hbo of hun masterdiploma aan de universiteit halen, krijgen van de Rijksoverheid een financiële tegemoetkoming. Alle studenten waarvan in de maanden juli, augustus en september hun recht op basisbeurs of aanvullende beurs afloopt, krijgen eveneens een financiële tegemoetkoming.
Studievertraging
In het hbo wordt zoveel mogelijk onderwijs op afstand gegeven als gevolg van de maatregelen rondom de coronacrisis. Hiermee wordt alles op alles gezet om studievertraging te voorkomen. Toch blijft vertraging bij studies met stages, coschappen en practica onvermijdelijk. Voor studenten in hun laatste jaar is het ook niet mogelijk om hun achterstand weer in te lopen in de latere jaren van hun opleiding. Daarom krijgen alle studenten (ook internationale studenten) die zich komend jaar opnieuw moeten inschrijven en afstuderen tussen september 2020 en eind januari 2021 een bedrag dat neerkomt op ongeveer drie maanden les-, cursus- en collegegeld. Dat betekent voor een student in het hoger onderwijs € 535,-.
Aanvullende beurs
Ook heeft het kabinet specifiek aandacht voor studenten waarvan het recht op basisbeurs en aanvullende beurs afloopt. Daarom krijgen die studenten waarvan het recht op hun beurs in juli, augustus en september afloopt eenmalig financiële steun. Voor studenten in het hoger onderwijs met een aanvullende beurs is de eenmalige ondersteuning € 1.500.
Meer informatie
Lees alles over de financiële tegemoetkoming bij studievertraging, extra reisrecht met je studentenreisproduct of de mogelijkheden van een aanvullende beurs op:
- De website van DUO
- De website van de Rijksoverheid
Medewerkers
- Ga naar Insite Rondom je werk voor alle informatie over het geven van onderwijs op afstand.
Thuiswerken
Docenten of medewerkers werkzaam in de ondersteuning werken thuis tenzij fysieke aanwezigheid noodzakelijk is. Alleen ondersteunende collega’s die vanuit het belang voor het onderwijs nodig zijn, mogen op de HAN werken. Je leidinggevende bepaalt wat noodzakelijk is, waarbij het spreiden van werktijden de voorkeur heeft.
Lees op Insite de faciliteiten en adviezen voor het thuiswerken.
Werken op de HAN
Werk je in overleg met je leidinggevende op de HAN? Houd dan tijdens het werken op een van de HAN-locties rekening met onze richtlijnen en die van het RIVM. Er hangen op diverse plekken posters als geheugensteuntje.
Op de bureaus in de HAN zijn stickers geplakt (groen/rood), zo zie je waar je het beste kunt zitten om 1,5 meter afstand te houden. De meeste werkplekken zijn ingericht met (één) monitor voor laptop of werkstation (dat is 40% van het totaal aantal werkplekken). Op sommige plekken kan je alleen met laptop zitten. Er zijn minder beeldschermen beschikbaar op de HAN doordat veel collega’s thuis gebruik maken van een beeldscherm van de HAN.
Per academie zijn ongeveer 5 werkplekken met dubbele beeldschermen beschikbaar, bijvoorbeeld voor roosteraars. Hierdoor moet je soms op een andere plek zitten dan je gewend bent. Graag je begrip hiervoor.
Reizen naar de HAN
Kom bij voorkeur met de fiets of te voet naar de campus als dat mogelijk is en maak alleen gebruik van het openbaar vervoer als dat noodzakelijk is.
Als leidinggevende is het belangrijk om contact te houden met je medewerkers die thuis werken. Op de HR-pagina voor management vind je tips en informatie hoe je dit kunt aanpakken.
NWO heeft een aantal maatregelen genomen om onderzoekers te ondersteunen. De eerste is dat lopende rondes waarbij géén interactie met aanvragers meer is vereist doorgang kunnen vinden volgens planning. Van andere lopende rondes worden interviews uitgesteld en deadlines voor indiening verruimd.
NWO realiseert zich terdege dat opschorting van interviews voor de mensen die in de procedure zitten niet goed is, en is daarom op zoek naar manieren om toch tot toekenningen over te gaan. Het belang van zorgvuldigheid en een gelijk speelveld voor alle kandidaten maakt dat het vinden van een oplossing tijd kost. In april zal NWO, in samenspraak met de kennisinstellingen, met oplossingen komen. Voor aankomende calls worden de deadlines uitgesteld met een maand en meer complexe calls met consortia worden gepauzeerd en na een maand na het aflopen van landelijke maatregelen weer hervat. Wanneer de tweede geldstroom door deze maatregelen voor een langere periode kleiner wordt, kunnen financiële problemen ontstaan.
Op dit moment is er onvoldoende zicht op de omvang van deze situatie, maar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijft hierover in contact met NWO en de Vereniging van Hogescholen.
Woon je in het buitenland en reis je naar de HAN om er te werken? Dan geldt voor jou niet het gebruikelijke reisbeleid, maar een uitzonderingssituatie. De Nederlandse overheid staat reisbewegingen in verband met studie of werk over de grens toe. Ook ben je in dat geval uitgezonderd van de thuisquarantaine die geldt na een verblijf in een risicogebied. Je hoeft dus niet in quarantaine als je de grens oversteekt voor werk, studie of school. Wel moet je als grenswerker aan voorwaarden voldoen:
- Je moet fysiek op het werk aanwezig zijn. Je kunt niet thuiswerken; en
- Je woont in een andere EU-lidstaat, maar werkt in Nederland en keert minimaal 1 keer per week terug naar je woonplaats buiten Nederland
Je kunt deze informatie terugvinden op de site van de Nederlandse rijksoverheid. Let op: dit is de lijn vanuit de Nederlandse overheid, het beleid in het buitenland kan hiervan afwijken. In Duitsland zijn er bijvoorbeeld zelfs verschillen per deelstaat. Woon je in het buitenland? Houd dan zelf de richtlijnen goed in de gaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Voor medewerkers
De HAN verleent aan medewerkers geen toestemming voor reizen voor werk/dienstreis naar landen of gebieden waar code rood of oranje is. Ben je als medewerker in een land waar de codering van groen/geel naar oranje/rood gaat, dan moet je nagaan of het verblijf echt noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn om naar huis te gaan.
Registratie
Als medewerker ben je verplicht om je te registreren als je naar het buitenland gaat. Het is belangrijk dat je dit doet, zodat de HAN een volledig overzicht heeft en gerichte acties kan nemen als dat nodig is. Het registratieformulier voor medewerkers staat op Insite.
We kunnen ons voorstellen dat deze periode je een gevoel van onrust of stress zou kunnen geven. Misschien voel je je ook onmachtig. Vooral als de huidige maatregelen nog langer zouden gaan gelden. Momenteel kan je wellicht je zorgen ook minder goed delen met collega’s of rollen je gedachten over elkaar heen als je alleen bent.
Zou je hier graag eens met iemand over praten? Dan kun je als HAN-medewerker via een speciale hulplijn een gratis consult (20 minuten) aanvragen bij de psychologen van Ascender. Met hen kun je vragen of onzekerheden bespreken of gewoon even stoom afblazen. De hulplijn is te bereiken op nummer 0800-3277378. Mocht je behoefte hebben aan meer ondersteuning, dan zijn de collega’s van HR beschikbaar om je hierin verder te helpen.
Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact op met het Vraagpunt HR | (024) 353 05 50 | Vraagpunt.HR@han.nl.
Docenten en studentbegeleiders willen we vragen om studenten, met name in deze bijzondere periode, waar nodig op individueel niveau goed te volgen en te begeleiden. Studenten hebben vanzelfsprekend te maken met onzekerheden op het gebied van de gezondheid van henzelf en hun naasten, studievoortgang en mogelijk met problematiek ten gevolge van isolatie en eenzaamheid. In de bijgevoegde mail worden studenten ook geattendeerd op mogelijkheden van hulp van studentpsychologen en/of de studentpastor.
Gebouwen
Kijk voor de meest actuele informatie over de openingstijden van de gebouwen op de campussen in Arnhem en Nijmegen op Insite. Houd je tijdens je bezoek aan de richtlijnen van het RIVM en de HAN.
De Servicedesks en de Service Informatiepunten zijn als volgt bereikbaar.
Servicedesks
De Servicedesks op Kapittelweg 33, Ruitenberglaan 26 en 31 zijn van 8.00 tot 17.00 uur geopend.
Vraagpunt Studentzaken
Het Vraagpunt Studentzaken is geopend van 8.00 tot 16.30 uur.
Vraagpunt HR en overige Service Informatiepunten
Telefonisch en via mail bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur. De postverwerking vindt dagelijks plaats.
- Uitgaande post kan ingeleverd worden bij de recepties van K33 en R26.
- Inkomende post wordt centraal opengemaakt en als dat nodig is, doorgestuurd naar het thuisadres van geadresseerde. Vertrouwelijke poststukken worden door de HAN-archivaris behandeld.
Studiekiezers en aankomend studenten
Als jij als mbo-student een kleine studievertraging hebt opgelopen door de coronacrisis, dan kun je mogelijk onder bepaalde voorwaarden toch in september met een hbo-studie starten.
Hoe dat precies zal gaan en of jij ook daadwerkelijk kunt worden toegelaten, moet nog door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) worden uitgewerkt. Wat we al wel weten, is dat je een Positief Afrondingsadvies van je mbo-opleiding nodig hebt. Vraag hier dus alvast naar!
En lees op deze pagina alles over de toelatingsvoorwaarden en je aanmelding.
Check de pagina van de Open Dagen voor meer informatie en de eerstvolgende datum.
Check de pagina van de Open Avond voor meer informatie en de eerstvolgende datum.
Nee, Meeloopdagen en Proefstudeerdagen op de HAN-locaties gaan niet door zolang er geen onderwijs op de HAN-locaties plaatsvindt.
Als alternatief bieden sommige opleidingen online Proefstudeerdagen aan.
In verband met het coronavirus verloopt de Studiekeuzecheck dit jaar net even anders. De vragenlijsten zijn een verplicht onderdeel van de Studiekeuzecheck. Normaal gesproken volgt daarna een afspraak bij de HAN. Dit studiejaar zijn echter alle fysieke afspraken op de HAN afgelast om verdere verspreiding van het coronavirus in Nederland te voorkomen.
Om te zorgen dat aanmelders toch zo goed mogelijk kunnen bepalen of de opleiding bij hen past, bieden opleidingen - daar waar mogelijk - online alternatieven aan. Aanmelders worden door de opleiding hierover geïnformeerd.
Meer informatie over de studiekeuzecheck vind je op www.han.nl/studiekeuzecheck.
Gezondheid en besmetting
De HAN heeft extra (hygiëne)maatregelen genomen om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen/beperken. Er wordt meerdere keren per dag schoongemaakt, met desinfecterende middelen. Zie je dat de handdoeken of de zeep op zijn, of dat er niet is schoongemaakt? Meld het bij de Servicedesk: ServiceDesk@han.nl of (024) 353 16 66.
Zelf kun je ook eenvoudige, preventieve maatregelen nemen:
- Geen handen schudden.
- Was je handen regelmatig.
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes.
- Gebruik een handdesinfecterend middel op alcoholbasis als water en zeep niet beschikbaar zijn.
- Blijf thuis als je ziek bent. Let wel: vooralsnog is het reguliere ziekteverzuimbeleid van kracht.
- Blijf thuis bij verkoudheidsklachten/koorts en laat je testen. Let wel: vooralsnog is het reguliere ziekteverzuimbeleid van kracht
- Werk of studeer zoveel mogelijk thuis
- Kom indien mogelijk met de fiets naar de HAN
- Houd 1,5 meter afstand
- Schud geen handen
- Was vaak je handen
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Gebruik een handdesinfecterend middel op alcoholbasis als water en zeep niet beschikbaar zijn
- Volg de aangegeven looproutes
- Vermijd drukte
- Volg de richtlijnen van RIVM en de HAN
In onderstaand stroomdiagram is weergegeven wat je kunt doen als je klachten hebt, uit een risicogebied komt of in contact bent geweest met iemand van wie het vermoeden bestaat dat hij/zij met corona besmet is. Deze zogenaamde flowchart is van toepassing op medewerkers en studenten.
Heb je gezondheidsklachten, zoals koorts of verkoudheid? Laat je testen en kom niet naar de HAN voor (praktijk)onderwijs, een toets of werk. Kom je recent uit het buitenland? Ga bij terugkomst in quarantaine.
Ben je besmet met het coronavirus? Meld het dan:
- Als student bij je SLB'er
- Als medewerker bij je leidinginggevende en - indien ziek - ook bij de receptie van het gebouw waar je (normaal gesproken) werkt
Je persoonsgegevens worden niet centraal geregistreerd. De veiligheidsadviseur van de HAN houdt enkel de statistieken up to date. Dat is belangrijk om als hogeschool de continuïteit van het (praktijk)onderwijs en de tentaminering zo goed mogelijk te kunnen borgen en de HAN ook veilig te kunnen houden.
Vooralsnog geldt het reguliere beleid van de HAN voor ziekteverzuim en zorgverlof.
Voor medewerkers
- Bij ziekte hanteren we het reguliere beleid, omdat we als HAN willen volgen of en wanneer onze bedrijfskritische processen in gevaar dreigen te komen.
- Wanneer je wegens medische redenen niet kan werken, meld je dit telefonisch bij een receptie van de HAN en bij je leidinggevende.
- Bij (lichte) verkoudheidsklachten volgen we de adviezen vanuit het RIVM, de GGD en de WHO. Uitgangspunt is dat je je bij dergelijke klachten niet ziek meldt, maar je werkzaamheden thuis voortzet. Precies zoals je dat ook in een normale situatie zou doen.
- Angst voor besmetting alsmede de zorg voor zieke huisgenoten zijn in principe geen redenen voor een ziekmelding. Mocht je niet ziek zijn maar toch besluiten om niet te gaan werken, dan zal je net als anders je DI- of verlofuren moeten aanspreken. Neem bij vragen hierover contact op met je leidinggevende.
- Alle geplande en nog te plannen afspraken met de bedrijfsartsen van de HAN worden tot 1 mei 2020 omgezet of ingepland als telefonische afspraken.
Ga naar Insite voor meer informatie.
Voor studenten
- Wanneer je wegens medische redenen niet kan studeren, meld je dit telefonisch bij je studieloopbaanbegeleider.
- Angst voor besmetting is geen reden voor ziekmelding.
- Zorg voor zieke huisgenoten is geen reden voor ziekmelding.
- Bij (lichte) verkoudheidsklachten volgen we de adviezen vanuit het RIVM, de GGD en de WHO. Kom niet naar de HAN, maar studeer thuis.
Belangrijke websites over het coronavirus
Nog vragen?
Ben je studiekiezer?
- Stel je vragen aan het HAN Voorlichtingscentrum | info@han.nl | (024) 353 05 00
Ben je HAN-student?
- Stel je algemene vragen via VraagpuntStudentZaken@han.nl | (024) 353 05 00
- Stel je vragen over studie/stage/afstuderen/studiereizen in het buitenland via InternationalOffice@han.nl | (026) 365 81 32
Ben je een buitenlandse HAN-student?
- Stel je vragen via InternationalOffice@han.nl | (026) 365 81 32
Ben je HAN-medewerker?
- Stel je algemene vragen via Vraagpunt.HR@han.nl | (024) 353 05 50
- Stel je vragen over studie/stage/afstuderen/studiereizen in het buitenland via InternationalOffice@han.nl | (026) 365 81 32
Stel je vraag
Het HAN VoorlichtingsCentrum helpt je graag verder.
Werkdagen: 09:00 tot 16:30 uur
Schoolvakanties: 09:00 tot 14:00 uur
Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500