- Open up new horizons - HAN University of Applied Sciences
- Over de HAN
- Veelgestelde vragen over het coronavirus en de HAN
Veelgestelde vragen over het coronavirus en de HAN
De veelgestelde vragen worden bijgewerkt op basis van de updates en de vragen die leven binnen de HAN.

Liveblog
Lees alle updates over de coronamaatregelen van de HAN in ons liveblog.
Algemeen
Er zijn geen beperkingen voor het hoger onderwijs. Studenten en medewerkers mogen voor al hun onderwijsactiviteiten naar de HAN. Dat geldt ook voor onderzoeksactiviteiten. Er geldt ook geen maximale groepsgrootte in les- of collegezalen.
Diploma-uitreikingen, installaties van lectoren, wervingsactiviteiten, recepties en borrels mogen fysiek plaatsvinden op de campus.
De campushoreca is ook geopend voor studenten en medewerkers.
Het dragen van een mondkapje binnen de HAN is niet verplicht.
Onderwijsactiviteiten zijn alle georganiseerde activiteiten waarbij docent(en) en student(en)/cursisten en studenten/cursisten onderling elkaar fysiek ontmoeten op locaties van de HAN. Dat zijn alle activiteiten die plaatsvinden van het begin van de opleiding of cursus tot en met alumni-activiteiten.
Onder onderwijsactiviteiten worden niet verstaan de verdediging van scripties en promoties in kleine kring (deze vinden uiteraard als mogelijk online plaats) en (eind)examenactiviteiten waarbij fysieke aanwezigheid van de student nodig is. Er wordt altijd rekening gehouden met de algemene instructies van het RIVM en de GGD.
Op dit moment is het niet mogelijk om je op de HAN te laten vaccineren. Kijk ook op de website van de GGD-locaties van Gelderland-Zuid voor alle vaccinatiemogelijkheden.
Bij de recepties in de HAN-gebouwen kun je gratis zelftesten ophalen. De zelftesten zijn niet meer online verkrijgbaar.
Test je positief?
Kom dan niet naar de HAN en laat je testen bij de GGD.
Heb je een kwetsbare gezondheid?
We weten dat er studenten en docenten zijn die heel graag naar de HAN zouden willen komen, maar voor wie dat te veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Geldt dat voor jou? Maak dan nadere afspraken met je studieloopbaanbegeleider of leidinggevende.
We bereiden ons goed voor op de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus voor studenten en medewerkers. De HAN volgt de adviezen van het RIVM, de GGD en de WHO.
- We volgen de websites van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- We staan in rechtstreeks contact met de GGD.
- Als het gaat om communicatie vanuit hogescholen, volgen we de adviezen van de Vereniging Hogescholen.
- Als het gaat om studie- en dienstreizen naar het buitenland, volgen we het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het Nationaal Programma Onderwijs is gericht op herstel én ontwikkeling van het onderwijs, op het inhalen én compenseren van studievertraging en op het ondersteunen van iedereen in het onderwijs die het moeilijk heeft.
Het plan omvat in totaal een investering van 8,5 miljard euro en daarnaast een structurele investering van 645 miljoen euro om de hogere studentenaantallen te compenseren.
Maatregelen hbo
- Iedereen die in het studiejaar 2021/2022 studeert, krijgt een korting van 50% op het college- of lesgeld
- Daarnaast krijgen studenten die hun recht dreigen te verliezen op hun basisbeurs (mbo) en aanvullende beurs (mbo en hoger onderwijs) een tegemoetkoming
- Het studentenreisproduct wordt verlengd met maximaal 12 maanden voor studenten in het hoger onderwijs als blijkt dat zij meer tijd nodig hebben om hun diploma te halen
- Alle onderwijsinstellingen worden structureel en volledig gecompenseerd voor de hogere studentenaantallen, zodat ze meer werknemers in dienst kunnen nemen en de werkdruk op die manier kunnen verlagen
- Alle onderwijsinstellingen krijgen extra financiële middelen om te investeren in de mentale en sociaal-emotionele ondersteuning van studenten door meer studie- en studentbegeleiding voor de persoonlijke ontwikkeling en studievoortgang
Meer informatie over het Nationaal Programma Onderwijs lees je op de website van de Rijksoverheid en de website van de Vereniging Hogescholen.
Studenten
Heb je behoefte aan een goed gesprek of ondersteuning? De hulpverleners van het Student Support Center staan voor je klaar. Hieronder vind je de mogelijkheden en contactinformatie. Het persoonlijke, face-to-face contact beperken we zoveel mogelijk, dus gesprekken vinden telefonisch of via Teams plaats. Uiteraard respecteren we je privacy.
Studentenpsychologen
Heb je direct psychologische hulpverlening nodig, dan kun je je aanmelden door het intakeformulier in te vullen en te sturen naar studentenpsychologen@han.nl. De formulieren worden dagelijks gescreend door een studentenpsycholoog. Er wordt contact met je opgenomen om het vervolg te bespreken.
Contact: studentenpsychologen@han.nl | (024) 353 04 34
Studentendecanen
Je kunt via e-mail of telefoon contact opnemen met een van de studentendecanen. Je kunt ook via de online afspraken planner een afspraak plannen. Vergeet niet je telefoonnummer hierin op te geven; er wordt dan door een studentendecaan telefonisch contact opgenomen.
Contact: studentendecanen@han.nl | (024) 353 04 34
Training of coaching
Coachingsgesprekken gaan door via skype, telefoon, mail, Teams. Je kunt je blijven aanmelden voor 'coaching bij studievaardigheden' via het online portaal. Groepsbijeenkomsten gaan online door of krijgen een andere vorm. Bijeenkomsten die niet doorgaan, worden verzet. Je ontvangt hierover bericht.
Contact: studenttrainingencoaching@han.nl
Studiewisselpunt
Wil je mogelijk overstappen naar een andere opleiding? Je kunt hierover via skype, telefonisch, e-mail of Teams een gesprek voeren. Stuur een mail naar het studiewisselpunt dat op jou van toepassing is, er wordt dan een gesprek ingepland:
- studiewisselpunt.FEM@han.nl
- studiewisselpunt.FE@han.nl
- studiewisselpunt.GGM@han.nl
- studiewisselpunt.Techniek@han.nl
Studentenpastor
Je kunt voor ondersteuning of een gesprek natuurlijk ook bij een pastor terecht.
Arnhem: Alle groepsactiviteiten van Arnhem Student Point zijn geannuleerd tot 6 april. Individuele gesprekken kunnen nog steeds plaatsvinden, zowel persoonlijk (met inachtneming van alle maatregelen) als telefonisch, via skype en via e-mail.Contact: Iris Springvloed | iris@arnhemstudentpoint.nl | (06) 39 70 92 03
Het gebouw van de Studentenkerk aan de Erasmuslaan in Nijmegen is momenteel gesloten en er vinden geen vieringen plaats. Het team is wel voor begeleiding of overleg bereikbaar via e-mail, telefoon en skype. Op www.ru.nl/studentenkerk vind je actuele info en materiaal om met elkaar in contact te blijven.
Voor deze periode is een kleine cursus-op-afstand ontwikkeld: ZIN in mijn leven.
Contact: Nicole Schubert | nicole.schubert@han.nl | (06) 55 21 89 44HAN Vertrouwenspersonen
Bij de HAN gaan we met respect met elkaar om. Het kan echter gebeuren dat je als student te maken krijgt met ongewenst gedrag als agressie en geweld, pesten, (seksuele) intimidatie en discriminatie, ook digitaal gedrag. Je kunt dan terecht bij één van de vertrouwenspersonen om te bespreken wat je er aan kunt doen. Je kunt zelf kiezen met welke vertrouwenspersoon je wilt spreken, waarbij je er zeker van kunt zijn dat de vertrouwelijkheid gewaarborgd is.
Tips om mentaal fit te blijven en om zelfstandig te studeren
Hoe blijf je onder de huidige situatie mentaal fit? Er zijn gelukkig heel wat dingen die je zelf kunt doen. Op Insite vind je enkele concrete tips:
Internationale studenten
Ben je een internationale HAN-student? Als je denkt dat je besmet bent met het coronavirus, kun je het beste eerst telefonisch contact opnemen met de GGD (0800 1351) of een huisartsenpost (Arnhem: 026-3899696; Nijmegen: 0900 8880). Zij vertellen je dan wat de vervolgstappen zijn.
Als je andere medische klachten hebt, neem ook dan telefonisch contact op met een huisartsenpost of een huisarts, ook als je niet bij een huisarts staat ingeschreven.DUO
Heb je door de coronamaatregelen financiële problemen? De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) biedt in dit kader de mogelijkheid om tijdelijk per maand meer te lenen. Dat kan ook met terugwerkende kracht, tot aan het begin van het studiejaar. Ook kun je nog collegegeldkrediet aanvragen.
Dit kun je zelf regelen in "Mijn DUO". Mocht dit onvoldoende zijn, neem dan zelf contact op met DUO over de mogelijkheden. DUO betracht maximale coulance t.a.v. studenten die met financiële tegenslagen kampen door de coronamaatregelen.
Kijk ook op duo.nl/corona voor alle informatie over de mogelijkheden van een financiële tegemoetkoming als je in de afrondende fase van je studie vertraging hebt opgelopen door de coronamaatregelen
Financiële tegemoetkoming studenten door Rijksoverheid
Het kabinet heeft besloten dat twee regelingen voor studenten worden verlengd:
- De regeling tegemoetkoming studievertraging bedoeld voor studenten die een diploma hebben gehaald tussen september 2020 en januari 2021 wordt verlengd t/m augustus 2021.
- De regeling voor studenten die door studievertraging geen recht meer hadden op een aanvullende beurs wordt verlengd t/m augustus 2021.
Het kabinet zou nog spreken over een eventuele nieuwe regeling voor studenten in het studiejaar 2021-2022. Door het aftreden van het kabinet is het momenteel onduidelijk of en wanneer dit gebeurt. We zijn positief over deze verruimingen maar blijven daarnaast in gesprek met het ministerie van OCW over aanvullende tegemoetkomingen in onze bekostiging, met het oog op de instroomgroei van het afgelopen jaar.
Meer informatie
Lees alles over de financiële tegemoetkoming bij studievertraging, extra reisrecht met je studentenreisproduct of de mogelijkheden van een aanvullende beurs op:
- De website van DUO
- De website van de Rijksoverheid
Moet je voor praktijkonderwijs of een toets naar de HAN komen, maar kun of wil je dat liever niet? Ga hierover in gesprek met je slb'er en bespreek de mogelijkheden.
Tentamens en toetsen vinden op de HAN plaats. Je studieloopbaanbegeleider (slb’er), docenten en de examencommissie staan voor je klaar als vragen of zorgen hebt.
Wat moet ik doen als ik een (deel)tentamen niet kan maken vanwege corona gerelateerde omstandigheden?
Heb je al gezondheidsklachten, krijg je vlak voor het tentamen gezondheidsklachten en/of zit je in quarantaine? Dan verzoeken we je om niet naar de HAN te komen om (deel)tentamen(s) te komen maken. Hieronder en in het bijgevoegde stroomschema lees je welke vervolgstappen je kunt nemen.- Neem zo snel mogelijk contact op met je studieloopbaanbegeleider en informeer hem/haar over je situatie.
- Bekijk samen wat in jouw geval de gevolgen zijn en wat de beste oplossing is om een goed vervolg te geven aan je studie. Zijn dat de reguliere (herkansings)mogelijkheden? Of is er voor jou, vanwege jouw specifieke situatie, bijvoorbeeld een extra tentamengelegenheid noodzakelijk om geen studievertraging op te lopen of een (deel)tentamen in een andere vorm? Maak samen met je studentbegeleider een plan van aanpak en dien als dat nodig is een verzoek in bij de examencommissie van jouw opleiding.
- De examencommissies houdt bij de beoordeling van je verzoek rekening met de bijzondere tijd waarin we leven en de voor jou daaraan gerelateerde omstandigheden.
Tentamenkansen
Mocht je een of meerdere (deel)tentamens missen; er zijn altijd meerdere tentamengelegenheden in een studiejaar waar je gebruik van kunt maken. Maar mocht dit voor jou leiden tot bijvoorbeeld een opeenstapeling van (deel)tentamens of tot het niet kunnen beginnen met je stage, dan kijkt jouw slb’er met jou naar de beste oplossing.Sommige opleidingen hebben te maken met brancheprotocollen. De regels voor hun praktijkonderwijs en stages kun je nalezen op www.mijncoronaprotocol.nl.
Ja, dat kan. Er zijn op dit moment geen reisbeperkingen.
De uitgangspunten zijn:
- We blijven het advies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken volgen;
- Verblijf je voor studie (minor), stage of afstuderen in het land van herkomst (niet zijnde Nederland) dan vorm je een uitzondering op dit beleid;
- Reis je voor studie (minor), stage of afstuderen af naar het buitenland, dan:
- Mag je bij de classificatie groen of geel afreizen naar het desbetreffende land of gebied;
- Mag je bij de classificatie oranje in beginsel afreizen naar dat land of gebied, onder de voorwaarde dat je een verklaring tekent dat je de opleiding, minor of stage noodzakelijk acht voor je studievoortgang en dat je de HAN vrijwaart. Hiervoor moet je een verklaring ondertekenen, die je hier kunt vinden: Nederlandse versie en Engelse versie
- Mag je bij de classificatie rood niet afreizen, omdat de HAN ervan uitgaat dat bij deze classificatie zinvol studeren of werken ter plaatse niet mogelijk is.
- In het geval je al bent vertrokken naar een land en op het moment van verblijf door het Ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode wordt gewijzigd naar oranje of rood, dan is het jouw eigen verantwoordelijkheid om in te schatten of je je opleiding, minor of stage ter plaatse kan voortzetten of dat je terugkeert. Een eventuele terugkeer vanwege een wijziging van omstandigheden is jouw eigen verantwoordelijkheid en niet van de HAN. Je moet zelf een inschatting van jouw situatie maken en je kan daarbij onder andere advies inwinnen bij de Nederlandse Ambassade, je (reis)verzekeraar of de HAN. Ook het al dan niet afsluiten van een annuleringsverzekering is jouw eigen verantwoordelijkheid;
- Voor studiereizen naar het buitenland gelden dezelfde richtlijnen als opgenomen bij studenten die afreizen voor studie (minor), stage of afstuderen, waarbij studieverenigingen voor afreizen bij de classificatie oranje altijd vooraf contact moeten opnemen met de academiedirectie.
Medewerkers
Thuiswerken wordt hybride werken
Het advies om de helft van de tijd thuis te werken als dat kan, is opgeheven. Maar het structureel hybride werken - deels thuis en deels op locatie, deels fysieke ontmoetingen en deels digitale meetings - is een blijvende mogelijkheid voor wie dat wil en kan. Mits de aard van de werkzaamheden het toelaat en altijd nadat je daar met je leidinggevende afspraken over hebt gemaakt.
Thuiswerkregeling
Voor thuiswerken is een regeling gemaakt, waarin voorwaarden zijn opgenomen over de inhoud en de duur van de thuiswerkafspraak, je verplichtingen, de thuiswerkvergoeding, een gezonde en veilige werkplek die voldoet aan de Arbowet, en de facilitering van meubilair en IT-middelen (op basis van een thuiswerkbudget). De MR heeft inmiddels ingestemd met de thuiswerkregeling, binnenkort stellen wij de regeling dan ook definitief vast. Daarna ontvang je van HR meer informatie over de toepassing en de ingangsdatum van de regeling. Tot die tijd blijven de tijdelijke voorzieningen (in bruikleen geven van bepaalde faciliteiten, de internetvergoeding en reiskosten woon-werkverkeer op declaratiebasis) in stand.
Kun of wil je geen fysiek onderwijs geven? Ga hierover in gesprek met je leidinggevende en bespreek de mogelijkheden.
Als leidinggevende is het belangrijk om contact te houden met je medewerkers die thuis werken. Op de HR-pagina voor management vind je tips en informatie hoe je dit kunt aanpakken.
NWO heeft een aantal maatregelen genomen om onderzoekers te ondersteunen. De eerste is dat lopende rondes waarbij géén interactie met aanvragers meer is vereist doorgang kunnen vinden volgens planning. Van andere lopende rondes worden interviews uitgesteld en deadlines voor indiening verruimd.
NWO realiseert zich terdege dat opschorting van interviews voor de mensen die in de procedure zitten niet goed is, en is daarom op zoek naar manieren om toch tot toekenningen over te gaan. Het belang van zorgvuldigheid en een gelijk speelveld voor alle kandidaten maakt dat het vinden van een oplossing tijd kost. In april zal NWO, in samenspraak met de kennisinstellingen, met oplossingen komen. Voor aankomende calls worden de deadlines uitgesteld met een maand en meer complexe calls met consortia worden gepauzeerd en na een maand na het aflopen van landelijke maatregelen weer hervat. Wanneer de tweede geldstroom door deze maatregelen voor een langere periode kleiner wordt, kunnen financiële problemen ontstaan.
Op dit moment is er onvoldoende zicht op de omvang van deze situatie, maar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijft hierover in contact met NWO en de Vereniging van Hogescholen.
Ja, dat mag. Er zijn op dit moment geen reisbeperkingen.
Voor medewerkers
De HAN verleent aan medewerkers geen toestemming voor reizen voor werk/dienstreis naar landen of gebieden waar code rood of oranje is. Ben je als medewerker in een land waar de codering van groen/geel naar oranje/rood gaat, dan moet je nagaan of het verblijf echt noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn om naar huis te gaan.
Registratie
Als medewerker ben je verplicht om je te registreren als je naar het buitenland gaat. Het is belangrijk dat je dit doet, zodat de HAN een volledig overzicht heeft en gerichte acties kan nemen als dat nodig is. Het registratieformulier voor medewerkers staat op Insite.
Heb je behoefte aan ondersteuning? Geef het gerust aan bij je leidinggevende. Daarnaast zijn de coördinatoren re-integratie en preventie beschikbaar om je hierin verder te helpen. Neem hiervoor contact op met het secretariaat re-integratie en preventie | reintegratie-preventie@han.nl
Ook kun je gebruik maken van de online-zelfhulpmodule ‘’Omgaan met corona-stress’’. Meer informatie hierover vind je op het leerportaal van de HAN Academy.
Heb je vragen? Neem dan contact op met het Vraagpunt HR | (024) 353 05 50 | Vraagpunt.HR@han.nl.
Begeleiding studenten
Docenten en studentbegeleiders willen we vragen om studenten waar nodig op individueel niveau goed te volgen en te begeleiden. Studenten hebben mogelijk te maken met onzekerheden op het gebied van de gezondheid van henzelf en hun naasten, studievoortgang en eventuele andere problematiek.
Gebouwen
De HAN-gebouwen worden op verschillende manieren geventileerd:
- natuurlijke ventilatie
- mechanische afzuiging
- balansventilatie
- of een combinatie
Welke manier voor welk gebouw geldt zie je in de pdf. Op welke wijze er ook wordt geventileerd, het gebeurt volgens de RIVM-richtlijnen en sinds corona met 100% frisse buitenlucht; gebruikte lucht wordt niet gerecirculeerd. Voor alle locaties, maar met name degene met ‘natuurlijke ventilatie’ is het raadzaam om indien mogelijk ramen en deuren af en toe tegen elkaar open te zetten.
Kijk voor de meest actuele informatie over de openingstijden van de gebouwen op de campussen in Arnhem en Nijmegen op Insite.
Studiekiezers en aankomend studenten
Check de pagina van de Open Dagen voor meer informatie en de eerstvolgende datum.
Check de pagina van de Open Avond voor meer informatie en de eerstvolgende datum.
Check de pagina online Proefstudeerdagen en Meelopen voor meer informatie en de mogelijkheden.
Meer informatie over de studiekeuzecheck vind je op www.han.nl/studiekeuzecheck.
Gezondheid en besmetting
De HAN heeft extra (hygiëne)maatregelen genomen om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen/beperken. Er wordt meerdere keren per dag schoongemaakt, met desinfecterende middelen. Zie je dat de handdoeken of de zeep op zijn, of dat er niet is schoongemaakt? Meld het bij de Servicedesk: ServiceDesk@han.nl of (024) 353 16 66.
Ook zijn bijna alle gebouwen van de HAN - op GW1 en VG75 in Nijmegen na - voorzien van mechanische ventilatie. Deze installaties staan momenteel zo ingesteld dat er geen recirculatie van lucht plaatsvindt. Er wordt enkel schone lucht van buiten naar binnen gebracht. Dit is ook het advies vanuit RIVM omtrent ventilatie. Aanvullend is het aan te raden om af en toe 10 á 15 minuten ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.
- Was vaak je handen
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Klachten? Blijf thuis en doe een test
Vooralsnog geldt het reguliere beleid van de HAN voor ziekteverzuim en zorgverlof.
Voor medewerkers
- Bij ziekte hanteren we het reguliere beleid, omdat we als HAN willen volgen of en wanneer onze bedrijfskritische processen in gevaar dreigen te komen.
- Wanneer je wegens medische redenen niet kan werken, meld je dit telefonisch bij een receptie van de HAN en bij je leidinggevende.
- Bij (lichte) verkoudheidsklachten volgen we de adviezen vanuit het RIVM, de GGD en de WHO. Uitgangspunt is dat je je bij dergelijke klachten niet ziek meldt, maar je werkzaamheden thuis voortzet. Precies zoals je dat ook in een normale situatie zou doen.
- Angst voor besmetting alsmede de zorg voor zieke huisgenoten zijn in principe geen redenen voor een ziekmelding. Mocht je niet ziek zijn, maar toch besluiten om niet te gaan werken, dan zal je net als anders je DI- of verlofuren moeten aanspreken. Neem bij vragen hierover contact op met je leidinggevende.
Ga naar Insite voor meer informatie.
Voor studenten
- Wanneer je wegens medische redenen niet kan studeren, meld je dit telefonisch bij je studieloopbaanbegeleider.
- Angst voor besmetting is geen reden voor ziekmelding.
- Zorg voor zieke huisgenoten is geen reden voor ziekmelding.
- Bij (lichte) verkoudheidsklachten volgen we de adviezen vanuit het RIVM, de GGD en de WHO. Kom niet naar de HAN, maar studeer thuis.
Belangrijke websites over het coronavirus
Nog vragen?
Ben je studiekiezer?
- Stel je vragen via ASK@han.nl | (024) 353 05 00
Ben je HAN-student?
- Stel je algemene vragen via ASK@han.nl | (024) 353 05 00
- Stel je vragen over studie/stage/afstuderen/studiereizen in het buitenland via InternationalOffice@han.nl | (026) 365 81 32
Ben je een buitenlandse HAN-student?
- Stel je vragen via InternationalOffice@han.nl | (026) 365 81 32
Ben je HAN-medewerker?
- Stel je algemene vragen via Vraagpunt.HR@han.nl | (024) 353 05 50
- Stel je vragen over studie/stage/afstuderen/studiereizen in het buitenland via InternationalOffice@han.nl | (026) 365 81 32

Vragen?
Kijk eerst eens in onze FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag daar niet tussen?
ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.
Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500